Το αίσθημα του κρύου είναι και κοινό και συχνά ανυπόφορο, ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες. 

Ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής, είτε πρόκειται για την παγωμένη Γροιλανδία είτε για την έρημο Σαχάρα, η μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου οργανισμού είναι σταθερά περίπου η ίδια. Η κανονική μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος κυμαίνεται γύρω από τους 36,4 βαθμούς Κελσίου.

Όταν για παθολογικούς λόγους ξεπεράσει τους 42 βαθμούς γίνεται επικίνδυνη και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Το ίδιο ισχύει και όταν κατέβει κάτω από το όριο των 30 βαθμών.

Τόσο στην περίπτωση του πολύ υψηλού πυρετού όσο και της υποθερμίας επηρεάζεται άμεσα η θερμοκρασία ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Για παράδειγμα, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη σωματικής άσκησης κατά τους χειμερινούς μήνες είναι παράγοντες αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων καταδεικνύει ότι το χειμώνα αυξάνονται τα περιστατικά θανάτου εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων συγκριτικά με την περίοδο του καλοκαιριού.

Η αντίδραση του οργανισμού στο κρύο αλλάζει σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου, με τους ηλικιωμένους - ιδίως άντρες ηλικίας άνω των 60 ετών - να έχουν μειωμένη ικανότητα διατήρησης της εσωτερικής θερμοκρασίας όταν κάνει κρύο.

Δεν νιώθουν όλοι οι άνθρωποι προφανώς με τον ίδιο τρόπο το κρύο και κατά συνέπεια δεν αντιδρά ο οργανισμός τους το ίδιο. Επίσης δεν κρυώνουν το ίδιο άνδρες και γυναίκες, ενήλικες και παιδιά. Κάθε άνθρωπος διαθέτει στο δέρμα του ‘αισθητήρες’ για να αισθανθεί τη ζέστη ή το κρύο.

Οι αισθητήρες δεν βρίσκονται σε όλους τους ανθρώπους στα ίδια σημεία. Για αυτό, άλλοι κρυώνουν πιο πολύ στο κεφάλι, άλλοι στα πόδια ή στα χέρια, άλλοι στα αυτιά. Διαφέρει επίσης και ο αριθμός των αισθητήρων από άνθρωπο σε άνθρωπο και έτσι ο καθένας αντιλαμβάνεται εμπειρικά διαφορετικά τα θερμοκρασιακά δεδομένα.

Σε όλες τις ηλικίες, εξάλλου, η ευαισθησία στο ψύχος επηρεάζεται από νοσήματα όπως του θυρεοειδούς αδένα, αλλά και από προβλήματα όπως το αφύσικα χαμηλό σωματικό βάρος. Συνεπώς, οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών που έχουν ταυτοχρόνως και τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από το κρύο.

Με την κίνηση των μυών, γενικότερα, ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος. Όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα ενός ατόμου τόσο περισσότερο μπορεί να διευκολυνθεί μέσω της κίνησης η ροή του αίματος. Οι γυναίκες που έχουν κατά κανόνα μικρότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με τους άνδρες, κρυώνουν συνήθως περισσότερο. Βέβαια, μυϊκή μάζα δεν σημαίνει λίπος, ούτε περισσότερα κιλά. Για αυτό, η λύση στο κρύο δεν είναι ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα ούτε η ενίσχυση του χειμερινού μενού –ειδικά στη Γερμανία- με αλλαντικά. Η λύση για το κρύο είναι μία: συνεχής κίνηση και όχι λιπαρά!

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]