Καύσωνες, ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και διάδοση ασθενειών είναι ορισμένες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα είναι τα κύματα καύσωνα και η συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για το παγκόσμιο κλίμα του περασμένου Μαρτίου, η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2100 κατά τέσσερεις έως επτά βαθμούς Κελσίου.

Tα κύματα καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο χιλιάδων, ακόμη και δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Για παράδειγμα, το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2003, ευθύνεται για το θάνατο 70.000 ανθρώπων.

Σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη μάλιστα, δεν αποκλείεται η μέση θερμοκρασία να ανέβει τόσο πολύ, που θα είναι πλέον αδύνατο να κατοικούνται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων.

Ένα από τα επακόλουθα του όλο και συχνότερου φαινομένου του καύσωνα είναι και η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου. Μια από τις σημαντικότερες μολυσματικές ασθένειες παγκοσμίως είναι η ελονοσία, η οποία στοιχίζει ετησίως τη ζωή σε 600.000 ανθρώπους. Ακόμη και η διάρροια, η οποία μόνο προκαλεί το θάνατο περίπου 600.000 παιδιών.

Ο καύσωνας ευνοεί την μετάδοση των εν λόγω ασθενειών. Ενώ μέχρι πρότινος αυτές αφορούσαν ως επί το πλείστον τις τροπικές χώρες, σήμερα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη.

Επίσης, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 7.000.000 άνθρωποι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Περιβάλλοντος της ΕΕ, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους κατοίκους της Ευρώπης αφού προκαλεί πάνω από 400.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων ενώ ευνοεί την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα, τα αναπνευστικά προβλήματα και ο καρκίνος. Οι περισσότεροι κάτοικοι των ευρωπαϊκών πόλεων εκτίθενται σε επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που κρίνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως επικίνδυνα. Πρόκειται για μικροσωματίδια, διοξείδιο του αζώτου και όζον που βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος. Από αυτούς τους ρύπους, τα μικροσωματίδια είναι η κύρια πηγή ασθενειών και πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη.

Τα συγκεκριμένα σωματίδια εισχωρούν στη ρινική κοιλότητα και κάποια από αυτά και στον πνευμονικό ιστό και στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2012, 432.000 άνθρωποι έχασαν πρόωρα τη ζωή τους εξαιτίας της μακροπρόθεσμης έκθεσής τους σε μικροσωματίδια, ενώ το προσδόκιμο ζωής κάθε ευρωπαίου πολίτη μειώνεται κατά 38 ημέρες. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές η βασική πηγή ατμοσφαιρικών ρύπων είναι τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συναγερμός ΠΟΥ για τη μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
Νέο τεστ ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου
Πασχαλινό Bazaar της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer