Τα «αθώα» αντικείμενα του σπιτιού βρίθουν μικροβίων, για τον απλούστατο λόγο ότι τα πιάνουμε με άπλυτα χέρια και δεν τα καθαρίζουμε συχνά. Για παράδειγμα τα «μπράτσα» του καναπέ, η κονσόλα των παιχνιδιών αλλά και τα παιχνίδια των παιδιών, επίσης είναι πολύ μολυσμένα. Ακόμα και το το χερούλι του ψυγείου είναι από τα σημεία στα οποία τα μικρόβια έχουν την τιμητική τους.

Τί είδους μικρόβια είναι αυτά; Ερευνητές εντόπισαν μεταξύ άλλων κολοβακτηρίδια (e.coli) και εντεροβακτηρίδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές γαστρεντερίτιδες όταν περάσουν από τα βρώμικα χέρια στο στόμα.

Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο αποτελεσματικός και απλός τρόπος για την προστασία μας από τα μικρόβια, αλλά μικροί και μεγάλοι συχνά δεν πλένουν τα χέρια τους, τονίζουν οι ειδικοί σε θέματα υγιεινής και προειδοποιούν για τους κινδύνους που κρύβουν τα μολυσμένα αντικείμενα του σπιτιού.

Στις εστίες των μικροβίων εντάσσονται και οι γυναικείες τσάντες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνες, οι γυναικείες τσάντες και τα αντικείμενα που περιέχονται σε αυτές, φέρουν περισσότερα βακτήρια από όσα το... κάθισμα μιας τουαλέτας. Όπως εξηγούν ειδικοί, αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σπανίως πλένουν τις τσάντες τους, στις οποίες ‘’πετούν’’ οτιδήποτε δεν τους είναι χρήσιμο. Και το ερώτημα είναι αν η τακτική αυτή σημαίνει πως κυκλοφορούμε νυχθημερόν με μία... αποικία βακτηρίων στην αγκαλιά μας.

Και στην κουζίνα τα μικρόβια κάνουν πάρτι στις εξόδους νερού και πάγου στα ψυγεία οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είχαν μούχλα, που αναπτύχθηκε εξαιτίας των μονίμως υγρών συνθηκών. Τα συρτάρια φρούτων/ λαχανικών των ψυγείων διαπιστώθηκε ότι ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα και λιστέρια, ενώ τα λάστιχα των μπλέντερ συχνά είχαν μούχλα, σαλμονέλα και e.coli.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει