Ο καιρός επηρεάζει την υγεία. Το ψύχος εξασθενεί το ανοσοποιητικό και πήζει το αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο των λοιμώξεων και των καρδιακών προσβολών. Ο μουντός ουρανός προκαλεί κατάθλιψη, ο πάγος αυξάνει τους τραυματισμούς.

Όταν κάνει κρύο, οι καρδιακές προσβολές είναι περισσότερες- τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται για να διαφυλάξουν θερμότητα, δυσκολεύοντας την καρδιά να στείλει αίμα σε όλο το σώμα. Πρακτικά, η καρδιά στις χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς της, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή. Η πίεση αυξάνεται επίσης και λόγω σπασμού των αρτηριών στο κρύο. Η καταπόνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες.

Όμως, τη μεγαλύτερη απειλή συνιστά το κρύο σε συνδυασμό με τους πολλούς ιούς που κυκλοφορούν, καθώς καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας καθιστά πιο ευάλωτους σε μολύνσεις. Η άμεση επίδραση του κρύου στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα στα άκρα του σώματος, αλλά δεν προκαλεί πνευμονίες, όπως λανθασμένα πιστεύει ο κόσμος.

Όταν όμως υπάρχει κρύο, τα σταγονίδια από τον βήχα και το φτάρνισμα διατηρούνται περισσότερο χρόνο στον αέρα, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση των λοιμώξεων. Έτσι, όταν έρχονται χιόνια και παγετοί, και τα επίπεδα των ιών είναι υψηλά, ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι άνθρωποι που πάσχουν κυρίως από χρόνια βρογχίτιδα και άλλες νόσους του αναπνευστικού. Οι μουντές ημέρες είναι καταθλιπτικές για όλους, αλλά μερικούς μπορεί να τους κάνουν ψυχασθενείς και κυρίως εκείνους που υποφέρουν από κατάθλιψη ή άλλα ψυχικά προβλήματα του χειμώνα.

Το σίγουρο είναι ότι το κρύο ρίχνει την άμυνα του οργανισμού μέσω της περιφερικής αγγειοσύσπασης που προκαλεί, μειώνει την τοπική άμυνα του οργανισμού (π.χ. στο ρινικό βλεννογόνο).

Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργία κατά την έκθεση στο κρύο και εμφανίζουν κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα τους. Είναι η κνίδωση εκ κρύου, η οποία οφείλεται σε διαταραχή των αιμοσφαιρινών στους ανθρώπους αυτούς.

Όσοι εμφανίζουν αλλεργία θα πρέπει να υποβληθούν σε ειδικά τεστ για να επιβεβαιωθεί η νόσος. Επίσης να αποφεύγουν να βγαίνουν τα πολύ κρύα βράδια και να παίρνουν προφυλάξεις στο κρύο, όπως να φορούν ειδικά ρούχα με κουκούλα.

premiun.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: νόμιμη η μερική χρήση κάνναβης από 1η Απριλίου
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία