Η έκθεση στον καθαρό αέρα, αποτελεί το ‘αντίδοτο’ στα δακρυγόνα. Την επισήμανση αυτή κάνουν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε επιστημονικό άρθρο για τα δακρυγόνα.

Τι είναι τα δακρυγόνα;

Οι δακρυγόνες χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του πλήθους σε διαδηλώσεις και παρόμοιες καταστάσεις, κυρίως από τις αστυνομικές αρχές.

Πρόκειται για στερεά που χρησιμοποιούνται με τη μορφή λεπτής σκόνης ή αερολύματος (aerosol) και είναι σχετικά αβλαβείς σε σύγκριση με άλλους χημικούς παράγοντες τρομοκρατίας.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε δακρυγόνα;

Με την εισπνοή δακρυγόνου σε αεροζόλ εμφανίζεται έντονο αίσθημα καψίματος και πόνος στα μάτια, δακρύρροια, ρινική καταρροή, βήχας και φτάρνισμα.

Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί πόνος στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα καψίματος στη γλώσσα και το στόμα, σιελόρροια και έμετος. Έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε χημικά οφθαλμικά εγκαύματα, ενώ η έκθεση σε κλειστό χώρο όπου οι συγκεντρώσεις θα είναι μεγάλες, μπορεί να προκαλέσει έντονη δύσπνοια, ίσως και θάνατο σε άτομα με ευαισθησία ή χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος.



Μπορεί να εμφανιστούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία;

Τα δακρυγόνα είναι γενικά αβλαβείς ουσίες. Μετά από οξεία, μεμονωμένη έκθεση σε δακρυγόνα και γενικά μετά την απομάκρυνση από τον χώρο της έκθεσης και το προσεκτικό πλύσιμο των ματιών και του δέρματος, οι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους, περίπου μέσα σε 12 ώρες.



Αντιμετώπιση έκθεσης σε δακρυγόνα αέρια:

Απομάκρυνση από τον χώρο της μόλυνσης. Απομάκρυνση των μολυσμένων ρούχων : χωρίς ανατάραξη, χωρίς να έρχεται σε επαφή το μολυσμένο εξωτερικό των ρούχων με το δέρμα, απομάκρυνση ρολογιών, κοσμημάτων, στο σπίτι (αν έχετε φτάσει εκεί μόνοι σας) μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο με χρήση χλωρίνης.



Απολύμανση με πλύσιμο με άφθονο νερό και σαπούνι. Από το κεφάλι και το πρόσωπο προς τα πόδια, εμπρός και πίσω. Ιδιαίτερη προσοχή σε πτυχές δέρματος, αυτιά και νύχια. Έκπλυση των ματιών με άφθονο φυσιολογικό ορό ή νερό, όσο πιο σύντομα από τη στιγμή της έκθεσης, τουλάχιστον διάρκειας 15 λεπτών.

Οι ασθενείς με έντονα συμπτώματα από τα μάτια μπορεί να χρειαστούν εξέταση από ειδικό οφθαλμίατρο.

Ασθενείς με χρόνια προβλήματα από το αναπνευστικό μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις των ουσιών αυτών.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο αντίδοτο για τα δακρυγόνα αέρια

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο αν :

Έχετε συνεχή πόνο ή ερεθισμό στα μάτια, παρά το καλό πλύσιμο. Έχετε δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο ή σφίξιμο στο στήθος.

Πηγές:
ΚΕΕΛΠΝΟ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο