Η μείωση στήθους είναι μια επέμβαση που εκτός από αισθητικούς λόγους γίνεται κυρίως για λόγους ανακούφισης συμπτωμάτων που προκαλούνται από υπερτροφικούς μαστούς.

Συμπτώματα όπως: βάρος στο στήθος, μειωμένη έκπτυξη του θώρακα, πόνο στον αυχένα, στους ώμους και στην πλάτη, αλλά και - σε υπερβολικά μεγάλους μαστούς - χρόνιοι πονοκέφαλοι, δυσμορφίες στην πλάτη και τον αυχένα, κύρτωση ώμων, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και δερματικοί ερεθισμοί.

Ένας άλλος λόγος που καθιστά την επέμβαση αυτή σημαντική είναι η δυνατότητα που δίνεται για καλύτερο έλεγχο του μαστού τόσο ψηλαφιστά όσο και με απεικονιστικές μεθόδους όπως μαστογραφία, υπέρηχο κ.α. Επίσης, ασθενείς με γιγαντομαστία εμφανίζουν συνήθως σημαντικά προβλήματα στην περιοχή του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης, λόγω αυξημένου βάρους του στήθους.

Μετά από την επέμβαση τα συγκεκριμένα προβλήματα ελαχιστοποιούνται, καθώς αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματος και τα φορτία που δέχεται το ανώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης μειώνονται σημαντικά.

Η επέμβαση μείωσης στήθους πραγματοποιείται με γενική αναισθησία όπου αφαιρείται ο πλεονάζων μαζικός αδένας, ενώ παράλληλα ανορθώνονται οι πτωτικοί μαστοί επιτυγχάνοντας μικρότερους, ελαφρύτερους και πιο συμμετρικούς μαστούς σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα χαρίζοντας μεγαλύτερη ευεξία, ελευθερία κινήσεων και καλύτερο έλεγχο του στήθους.

Οι μετεγχειρητικές ουλές εντοπίζονται γύρω και κάτω από τη θηλή καθώς και στην υπομάστια πτυχή. Εφόσον ο ασθενής δεν είναι ενεργός καπνιστής και ο χειρουργός είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στη συρραφή, οι ουλές μετά την παρέλευση μηνών είναι αμελητέες.

Η συγκεκριμένη επέμβαση, όταν επιτελείται σωστά, είναι σχεδόν ανώδυνη.

Το αισθητικό αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό όταν μετεγχειρητικά οι αποστάσεις μεταξύ της αρχής του στέρνου και των δυο θηλών, καθώς και η απόσταση ανάμεσα στις δυο θηλές, είναι ίσες, σχηματίζεται δηλαδή ένα ισόπλευρο τρίγωνο.

Όταν η επέμβαση επιτελείται από έμπειρο και προσεκτικό πλαστικό χειρουργό, οι πιθανότητες να υπάρξει πρόβλημα στη δυνατότητα της γυναίκας να θηλάσει και στην αισθητικότητα της θηλής είναι αμελητέες.

Όσον αφορά στους καπνιστές, απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί ένας καπνιστής με ασφάλεια στην επέμβαση της σμίκρυνσης στήθους, είναι η πλήρης αποχή από το κάπνισμα για το χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων.

Σε αντίθετη περίπτωση, η πιθανότητα καθυστερημένης επούλωσης των τομών είναι ιδιαιτέρως αυξημένη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις