Συμμετείχα στο 36o Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου (The European Academy of Facial Plastic Surgery) που έγινε στο Όσλο της Νορβηγίας ως μια από τους εκατοντάδες επιστήμονες ΩΡΛ, γναθοπροσωπικής χειρουργικής, οφθαλμολογίας και γενικά πλαστικής χειρουργικής.

Οι συναντήσεις μας, στο πλαίσιο των συνεδρίων της Ακαδημίας, έχουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού σε αυτές συμμετέχουν και καταθέτουν την εμπειρία τους ιατροί από την Ευρώπη (που είναι μέλη της) αλλά και από τις ΗΠΑ. Εξάλλου, στους στόχους της είναι να τονώσει τη μελέτη και να προωθήσει την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο στον τομέα της πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής μεταξύ όλων των ειδικοτήτων που έχουν κοινά «ενδιαφέροντα».

Η συμμετοχή στο συνέδριο συγκεκριμένων χειρουργών και καθηγητών μεγάλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με μεγάλη κλινική εμπειρία, μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε από κοντά όλες τις εξελίξεις, κυρίως από πλευράς εξειδικευμένης τεχνικής, στη λεγόμενη λειτουργική ρινοπλαστική, στην ανανέωση του δέρματος και την επανορθωτική ρινοπλαστική.

Από τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις που έγιναν στο Όσλο, ήταν η χρήση σύνθετου μοσχεύματος για την επανόρθωση της μύτης μετά από ένα ατύχημα ή μια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση.

Αυτό το νέο σύνθετο μόσχευμα αποτελείται από δύο τμήματα, ένα οστέινο -από το κόκαλο στο πίσω μέρος του αυτιού- και ένα χόνδρινο.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, αφού η θέση του νέου οστέινο-χόνδρινου μοσχεύματος επιτρέπει την εύκολη απόσπασή του, σε σχέση με μοσχεύματα που αφαιρούσαμε από τη λεκάνη ή το πλευρό, για να αποκαταστήσουμε μια κατεστραμμένη μύτη. Το συγκεκριμένο μόσχευμα το παίρνουμε από τη μαστοειδή απόφυση πίσω από το πτερύγιο του αυτιού και τον πτερυγιαίο χόνδρο. Είναι ένα ενιαίο μόσχευμα που περιλαμβάνει και χόνδρο και οστό.

Υπήρξαν όμως και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες αναφορές και σε ζητήματα που μας είχαν ξαναπασχολήσει, όπως στις αναδιπλώσεις των χόνδρων. Αυτή τη φορά όμως, εστιάσαμε σε λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, το τμήμα του χόνδρου που αφαιρούμε για να κάνουμε τη μύτη ενός ασθενούς πιο μικρή και κομψή, δεν το αφαιρούμε πια, αλλά το διπλώνουμε προς τα μέσα. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε σμίκρυνση της μύτης, σμιλεύουμε καλύτερα την κορυφή, κάνουμε πιο κομψή τη μύτη, χωρίς αυτή να χάσει τη στήριξη και τη δυναμική της.
Αντί να χρησιμοποιούμε τμήματα χόνδρινου διαφράγματος για να ενισχύσουμε τους χόνδρους των πτερυγίων και να τους σμιλεύσουμε, κάνουμε αναδίπλωση των πτερυγιαίων χόνδρων.

Αισθητική προσώπου

Μας απασχόλησαν όμως και άλλα θέματα, σχετικά αυτή τη φορά με το πρόσωπο, όπως ουλές, δυσχρωμίες και οι νέες τεχνικές τοποθέτησης fillers, η αποκατάσταση προσώπου μετά από αφαίρεση καρκινωμάτων δέρματος και η ανανέωση γύρω από τα χείλη και τα μάτια.

Μέχρι τώρα δύσκολα πειράζαμε την περιοχή γύρω από τα μάτια για να κάνουμε ενέσιμα εμφυτεύματα. Τώρα όμως έχουν επινοηθεί νέες τεχνικές ακόμη και για το μπότοξ. Άρχισαν πια για την περιοχή γύρω από τα μάτια, εκτός του υαλουρονικού οξέος, να χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά, που έχουν αποδεχτεί πιο αποτελεσματικά και που διαπλάθουν ωραία το πρόσωπο και μπορείς με αυτά να κάνεις ανανέωση των χειλιών (αλλαγή σχήματος, ρυτίδες) και των ματιών.

Σημαντικά θέματα του συνεδρίου αφορούσαν, επίσης, τη μικροχειρουργική για αποκατάσταση τμημάτων του προσώπου μετά από σοβαρά τραύματα ή όγκους.

Ο χειρισμός και η προστασία των ρινικών βαλβίδων στο πρώτο χειρουργείο αλλά και στις επανεπεμβάσεις. Η τέχνη της ρινοπλαστικής (πώς δημιουργούμε μια όμορφη και λειτουργική μύτη), η εύκολη διόρθωση της κορυφής με διαφραγματοπλαστική και η αντιμετώπιση της λοξής μύτης (ένα δύσκολο πρόβλημα που απαιτεί εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ