Για τις γυναίκες κυρίως, που έχουν περάσει τα 45 τους χρόνια, η πλαστική επέμβαση είναι μια υπόθεση που ακόμα και εάν δηλώνουν ότι δεν τις ενδιαφέρει, τουλάχιστον τις προβληματίζει. 

Οι πλαστικές επεμβάσεις σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, θεωρούνται πλέον ρουτίνα. Κάτι σαν την επίσκεψη στον οδοντίατρο…όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί. Πού βρίσκεται όμως τελικά το πρόβλημα και πόσο ανώδυνες και “εύκολες” είναι οι σύγχρονες επεμβάσεις αισθητικής;

Η νεανική εμφάνιση ή η βελτίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου ή του σώματος, είναι οι βασικοί στόχοι για να καταφύγει κανείς σε μια τέτοιου είδους επέμβαση. Τι γίνεται όμως όταν σε ορισμένες περιπτώσεις το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο; Συνεχώς καταγράφονται περιπτώσεις με “τραβηγμένα” και αφύσικα χαρακτηριστικά προσώπου, που θεωρούνται αποτυχία. Η αλήθεια είναι ότι μια πετυχημένη επέμβαση πρέπει να περνά απαρατήρητη.

Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η επέμβαση να γίνεται στην ηλικία κατά την οποία ο ειδικός θα κρίνει ότι υπάρχει πρόβλημα και ο ασθενής έχει την ανάγκη, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους να προχωρήσει σε μία π.χ. ανόρθωση προσώπου ή ρινοπλαστική ή λιποαναρρόφηση κλπ. Οι λόγοι που συνήθως ωθούν, κυρίως τις γυναίκες, σε μια τέτοια επέμβαση, μπορεί να είναι η κοινωνική ή επαγγελματική ζωή, αλλά και η οικονομική άνεση, δεδομένου ότι κάποιες από τις επεμβάσεις αυτές κοστίζουν αρκετά.

Ηλικιακή ένδειξη δεν υπάρχει, για παράδειγμα πριν τα 50 ή όχι μετά τα 70. Ο γιατρός θα κρίνει και σύμφωνα πάντα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, εάν μπορεί να προχωρήσει σε μια ελαφριά ή δύσκολη επέμβαση και να επηρεάσει τις αποφάσεις του.

Οι αισθητικές επεμβάσεις δεν περιορίζουν την προσωπική και επαγγελματική ζωή του ασθενούς, δεδομένου ότι ο χρόνος ανάρρωσης και περιορισμού στο σπίτι είναι συνήθως και για τις περισσότερες περιπτώσεις, δύο με τρεις ημέρες παραμονή στο σπίτι. Σε κάποιες επεμβάσεις, όπως η βλεφαροπλαστική ή η λιπογλυπτική, ο χρόνος αυτός μπορεί να αυξηθεί κατά κάποιες ημέρες, όχι όμως περισσότερο από μία εβδομάδα.

Για το lifting προσώπου, στις μέρες μας υπάρχουν πλέον άλλου τύπου θεραπείες, που βοηθούν ώστε να μη χρειαστεί να φτάσει απαραίτητα ο ενδιαφερόμενος στο νυστέρι από πολύ νωρίς και ίσως να μην το χρειαστεί γενικά. Σίγουρα το facelift δεν πρέπει να γίνεται προληπτικά, αλλά μόνο εάν κριθεί αναγκαίο για την εμφάνιση και την καλή ψυχολογία του ασθενούς.

Η σύμφωνη γνώμη των ειδικών, εστιάζεται στο γεγονός ότι οι σύγχρονες γυναίκες πρέπει να καταλάβουν ότι με καμία επέμβαση μία γυναίκα 55 ετών, δεν πρόκειται να μοιάζει με μία γυναίκα 20 ετών. Τα συνήθη πετυχημένα lifting προσώπου, έχουν σαν αποτέλεσμα μία εμφάνιση που αντιστοιχεί ίσως σε μία δεκαετία πριν.

Σχετικά με τη χρονική αντοχή στο μέλλον μίας τέτοιας επέμβασης, αυτό εξαρτάται και από την κάθε περίπτωση. Η χαλάρωση ίσως να εμφανιστεί σε κάποιες περιπτώσεις νωρίτερα στην περιοχή του λαιμού, για αυτό η κατάσταση της ενδιαφερόμενης θα πρέπει να εκτιμηθεί σωστά εκ των προτέρων από τον γιατρό της, ο οποίος θα την ενημερώσει για την αντοχή της επέμβασής της μέσα στο χρόνο.

Φυσικά, στον αντίποδα όλων των παραπάνω υπάρχουν το botox και το υαλουρονικό οξύ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ασφαλή και τα αποτελέσματά τους εντυπωσιακά. Σχετικά με το botox, μετά από εκατομμύρια εγχύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, δεν έχουν καταγραφεί ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι συνήθεις παρενέργειες, όπως ο ελαφρύς πόνος ή κάποιοι ερεθισμοί στο σημείο της επέμβασης, δεν θεωρήθηκαν από μελέτες που έχουν γίνει ιδιαίτερα προβλήματα.

Το υαλουρονικό οξύ, είναι μία ιδιαίτερα ευέλικτη θεραπεία, γιατί έχει εφαρμογές σε διάφορα σημεία του προσώπου που μπορεί να παρουσιάζουν ανάγκη και το αποτέλεσμα μετά τη χρήση του είναι ιδιαίτερα φυσικό.

Με το botox συνήθως αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης στα μάτια, το μέτωπο, το λαιμό, ενώ το υαλουρονικό οξύ προτείνεται από τους ειδικούς για τις ρυτίδες χειλιών στόματος, τις παρειές, ενώ πολύ συχνά χρησιμοποιείται για την αύξηση του όγκου στα χείλη και στα ζυγωματικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συμβουλεύουν, ότι ανάλογα με την περίπτωση και την ανάγκη, θα πρέπει να εφαρμόζεται και η κατάλληλη θεραπεία. Ο τελικός στόχος και η προτεραιότητα του γιατρού και του ασθενούς, θα πρέπει να είναι η ψυχολογική ευχαρίστηση και η ανανέωση της εμφάνισης, για αυτό ιδιαίτερη σημασία έχει ο έμπειρος και εξειδικευμένος γιατρός, που θα κρίνει και θα συστήσει ανάλογα τη θεραπεία που χρειάζεται.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;