Κάποτε ελάχιστοι άνθρωποι έπαιρναν την απόφαση να αποκτήσουν περισσότερα μαλλιά ή πιο πυκνά φρύδια. Η επέμβαση ήταν σίγουρα πιο επεμβατική και άφηνε σημάδια και ουλές στο πέρασμά της. Η τεχνική αυτή γνωστή και ως FUT ή Strip προϋπόθετε ότι ο γιατρός θα αφαιρέσει μια λωρίδα δέρματος από μια γερή δότρια περιοχή του ενδιαφερόμενου ώστε να πάρει τα τριχοθυλάκια και να τα εμφυτεύσει στην περιοχή με αραίωση. Αποτέλεσμα; Ο ασθενής να έχει τα επόμενα χρόνια πιο πλούσια μαλλιά, αλλά ταυτόχρονα και μόνιμα σημάδια και ουλές!

Τι συμβαίνει σήμερα

«Πλέον αυτή η μέθοδος έχει ξεπεραστεί. Η πιο σύγχρονη τεχνική που εφαρμόζουμε ονομάζεται FUE (Follicular Unit Extraction) και προσφέρει φυσικό αποτέλεσμα 100%» εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Δρ Αναστάσιος Βεκρής, μέλος της Διεθνούς Ένωσης ISHRS (Παγκόσμια Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών), επιστημονικός διευθυντής της Advanced Hair Clinics.

Και συνεχίζει: «Σήμερα λαμβάνουμε ένα ένα τα τριχοθυλάκια από μια γερή δότρια περιοχή που βρίσκεται συνήθως στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στην συνέχεια τα εμφυτεύουμε ένα προς ένα εκεί όπου υπάρχει αραίωση. Η διαδικασία αυτή είναι ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική γιατί γίνεται με τοπική αναισθησία. Επίσης, το εργαλείο που χρησιμοποιούμε είναι πολύ μικρής διαμέτρου και δεν προκαλεί μεγάλο τραύμα στην περιοχή, η οποία επουλώνεται ταχύτατα. Όλα τα παραπάνω γίνονται μέσα σε λίγες ώρες και το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα φαίνεται σε 1 χρόνο. Η φύτρωση των νέων τριχοθυλακίων επιτυγχάνεται σταδιακά και φτάνει το 95-98%».

Μεταμόσχευση σε γυναίκες;

Η μεταμόσχευση είναι ιδανική σε προβλήματα όπως ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία που οφείλεται κυρίως σε κληρονομικότητα αλλά και σε περιπτώσεις που υπάρχουν ουλές από τραύμα ή έγκαυμα. «Κι όμως, μεγάλο μέρος όσων έρχονται σε εμάς με θέμα την αποκατάσταση μαλλιών είναι γυναίκες. Μάλιστα το κοινό αυτό αυξάνεται συνεχώς» εξηγεί ο Δρ Βεκρής.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από μεγάλο ποσοστό γυναικών που επιλέγουν τη μεταμόσχευση μαλλιών για μεγαλύτερη πύκνωση του τριχωτού, βελτίωση του hairline τους και αποκατάσταση των φρυδιών του. Η διαδικασία αφορά στη λήψη τριχοθυλακίων από το τριχωτό της κεφαλής. 

Τέλος, μεγάλη ζήτηση έχει η μέθοδος PRP που ενισχύει τους τριχικούς θύλακες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνη της είτε συνδυαστικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών. Ο γιατρός κάνει λήψη αίματος, απομονώνει τα αιμοπετάλια και τα εγχέει στο τριχωτό.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Όπως εξηγεί ο γιατρός η μεταμόσχευση μαλλιών FUE πρέπει να γίνεται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό με κριτήρια την εξειδίκευσή του, την επιστημονική του ομάδα και τον οργανωμένο χώρο της κλινικής. «Δυστυχώς, παρόλο που οι τεχνικές στη μεταμόσχευση μαλλιών έχουν γίνει ελάχιστα τραυματικές, εξακολουθούμε να βλέπουμε πεπερασμένες μεθόδους να εφαρμόζονται. Το αποτέλεσμα είναι να έρχονται ακόμη σε εμάς άνθρωποι για να αποκαταστήσουμε την απώλεια τριχοφυΐας εκεί όπου άλλοι έκαναν παλιές επεμβάσεις». 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ