Εάν σκέφτεστε να κάνετε χειρουργική των βλεφάρων...
Η χειρουργική των βλεφάρων (ο επιστημονικός όρος είναι βλεφαροπλαστική) είναι μία διαδικασία για την αφαίρεση λίπους, συνήθως μαζί με περιττό δέρμα και μυ από τα άνω και κάτω βλέφαρα. Η χειρουργική των βλεφάρων μπορεί να διορθώσει τα πεσμένα άνω βλέφαρα και τις σακούλες κάτω από τα μάτια - χαρακτηριστικά που σας κάνουν να δείχνετε μεγαλύτερη και πιο κουρασμένη από ότι αισθάνεστε, ενώ μπορεί επίσης να επηρεάζουν την όρασή σας. Όμως, με τη χειρουργική αυτή δεν θα αφαιρεθούν οι ρυτίδες που είναι γνωστές ως "πόδι της χήνας" στο πλάι των ματιών ή άλλες ρυτίδες, δεν θα εξαφανισθούν οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σας ούτε θα ανυψωθούν τα φρύδια που έχουν πέσει. Αν και η επέμβαση μπορεί να προσθέσει μία πτυχή στο άνω βλέφαρο στα μάτια των Ασιατών, δεν θα απαλείψει τα χαρακτηριστικά της εθνικότητάς σας ή της φυλετικής σας καταγωγής. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο, όπως λίφτιγκ προσώπου ή ανύψωση φρυδιών (μετωπιαίο λίφτιγκ). Ένας πολύ συχνός συνδυασμός της βλεφαροπλαστικής είναι με την αφαίρεση των ξανθελασμάτων. Τα ξανθελάσματα είναι κιτρινωπές πλάκες λίπους που συχνά συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα των βλεφάρων. Σε μερικούς ασθενείς σχετίζονται με αυξημένη χοληστερίνη, αλλά σε περισσότερους από τους μισούς δεν ξέρουμε την αιτία. Η αφαίρεσή τους με ή χωρίς βλεφαροπλαστική καθαρίζει τα βλέφαρα, αλλά οι βλάβες αυτές μπορεί να εμφανιστούν πάλι αν υπάρχει η προδιάθεση ή αν δεν μειωθεί η χοληστερίνη.
Αν σκέφτεστε να κάνετε χειρουργική των βλεφάρων, οι πληροφορίες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα βασικά γύρω από την επέμβαση - πότε μπορεί να βοηθήσει, πώς γίνεται και ποια αποτελέσματα μπορεί να προσδοκά κανείς. Δεν θα απαντηθούν όλα σας τα ερωτήματα, καθώς πολλά εξαρτώνται από κάθε ασθενή χωριστά και από τον χειρουργό. Παρακαλούμε λοιπόν, να απευθύνεστε στον χειρουργό σας για οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για τη χειρουργική των βλεφάρων
Η βλεφαροπλαστική μπορεί να τονώσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή σας, αλλά δεν θα αλλάξει απαραίτητα την εμφάνισή σας ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στο ιδανικό σας, ούτε θα κάνει τους άλλους να σας συμπεριφέρονται διαφορετικά. Πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά ποιες είναι οι προσδοκίες σας και συζητείστε τις με τον χειρουργό σας.
Οι καλύτεροι υποψήφιοι για χειρουργική των βλεφάρων είναι άνδρες και γυναίκες που έχουν καλή σωματική και ψυχική υγεία και ρεαλιστικές προσδοκίες. Οι περισσότεροι είναι 35 ετών και άνω, αλλά εάν τα πεσμένα βλέφαρα και οι σακούλες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της οικογένειάς σας, μπορείτε να αποφασίσετε να κάνετε την επέμβαση σε μικρότερη ηλικία.
Καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι, το δέρμα των βλεφάρων χαλαρώνει, οι μυες αποδυναμώνονται και φαίνεται λίπος γύρω από τα μάτια, προκαλώντας "σακούλες" πάνω και κάτω.
Μερικές κλινικές παθήσεις καθιστούν τη βλεφαροπλαστική πιο επικίνδυνη. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο υποθυρεοειδισμός και η νόσος Graves, η ξηροφθαλμία ή η έλλειψη επαρκούς ποσότητας δακρύων, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες διαταραχές της κυκλοφορίας, η καρδιακή αγγειακή νόσος και ο διαβήτης. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή το γλαύκωμα χρήζουν επίσης ιδιαίτερης προσοχής. Συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας πριν προχωρήσετε στην επέμβαση.

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις εμπεριέχουν κάποιο βαθμό αβεβαιότητας και κινδύνου
Όταν η χειρουργική των βλεφάρων γίνεται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, οι επιπλοκές είναι σπάνιες και συνήθως ελαφράς μορφής. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επιπλοκών, όπως λοίμωξη ή αντίδραση στην αναισθησία. Μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους εάν ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες του χειρουργού σας τόσο πριν, όσο και μετά την επέμβαση.
Οι ελαφρές επιπλοκές που μερικές φορές ακολουθούν τη βλεφαροπλαστική περιλαμβάνουν διπλωπία ή θολή όραση για λίγες ημέρες, παροδικό οίδημα στην άκρη των βλεφάρων και ελαφρά ασυμμετρία στην ίαση ή δημιουργία ουλών. Αφού σας αφαιρεθούν τα ράμματα μπορεί να εμφανισθούν πολύ μικρές λευκές προεξοχές. Ο χειρουργός σας θα τις αφαιρέσει εύκολα με μια πολύ μικρή βελόνα.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, μερικοί ασθενείς δυσκολεύονται να κλείσουν τα μάτια τους όταν κοιμούνται. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτή η πάθηση μπορεί να είναι μόνιμη. Μία άλλη πολύ σπάνια επιπλοκή είναι το εκτρόπιο, μία μετακίνηση των κάτω βλεφάρων προς τα κάτω. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειασθεί και άλλη χειρουργική επέμβαση.

Προγραμματίζοντας την επέμβασή σας
Η πρώτη επίσκεψη στον χειρουργό σας είναι πολύ σημαντική. Ο χειρουργός θα πρέπει να πάρει πλήρες ιστορικό, γι' αυτό ανατρέξτε στα αρχεία σας από πριν για να είστε έτοιμοι να του δώσετε αυτές τις πληροφορίες. Ενημερώστε τον χειρουργό σας για τυχόν αλλεργίες που έχετε. Επίσης, ενημερώστε τον για το αν παίρνετε βιταμίνες, φάρμακα (με συνταγή γιατρού ή χωρίς) ή άλλες ουσίες και αν καπνίζετε.
Σε αυτή την επίσκεψη, ο χειρουργός ή η νοσηλεύτρια θα εξετάσουν την όρασή σας και θα εκτιμήσουν την παραγωγή δακρύων. Θα πρέπει επίσης να τους δώσετε οποιαδήποτε σχετική πληροφορία οφθαλμολογικού περιεχομένου ή βεβαίωση της τελευταίας σας οφθαλμολογικής εξέτασης. Εάν φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής, φέρτε τα μαζί σας.
Εσείς και ο χειρουργός σας θα πρέπει να συζητήσετε αναλυτικά τους στόχους και τις προσδοκίες σας από την επέμβαση. Θα πρέπει να συζητήσετε για το αν θα χειρουργηθούν και τα τέσσερα βλέφαρα ή μόνο τα πάνω ή μόνο τα κάτω βλέφαρα, αν θα αφαιρεθεί δέρμα ή και λίπος και αν απαιτούνται πρόσθετες επεμβάσεις.
Ο χειρουργός θα σας μιλήσει για τις τεχνικές και την αναισθησία που θα χρησιμοποιήσει, τον χώρο στον οποίο θα γίνει η επέμβαση και τους τυχόν σχετικούς κινδύνους, καθώς και το κόστος. (Σημείωση : Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες δεν καλύπτουν τη χειρουργική των βλεφάρων, εκτός αν αποδείξετε ότι τα πεσμένα άνω βλέφαρα επηρεάζουν την όρασή σας. Συμβουλευθείτε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο).
Μη διστάσετε να θέσετε στον ιατρό σας όλα τα ερωτήματα που έχετε, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τις προσδοκίες σας και τις αμφιβολίες σας για το αποτέλεσμα.
Ο χειρουργός κλείνει τις τομές με λεπτά ράμματα που θα αφήσουν σχεδόν αόρατες ουλές.

Η προετοιμασία σας για την επέμβαση
Ο χειρουργός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμασθείτε για την επέμβαση, όπως οδηγίες για τη διατροφή, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τη λήψη ή την αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων. Να ακολουθήσετε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες για να πραγματοποιηθεί η επέμβασή σας όσο το δυνατόν πιο ομαλά.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας σας, προγραμματίστε να σας μεταφέρει κάποιος στο σπίτι με το αυτοκίνητό του μετά την επέμβαση και να σας βοηθήσει, εάν χρειαστεί, για μερικές ημέρες.

Πού θα πραγματοποιηθεί η επέμβασή σας
Η χειρουργική των βλεφάρων μπορεί να γίνει είτε στο ιατρείο του χειρουργού, σε χειρουργικό κέντρο ή σε νοσοκομείο. Συνήθως ο ασθενής δεν εισάγεται κανονικά σε νοσοκομείο. Σπανίως απαιτείται η νοσηλεία του ως εσωτερικός ασθενής.

Τύποι αναισθησίας
Η χειρουργική των βλεφάρων συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία που αναισθητοποιεί την περιοχή γύρω από τα μάτια, μαζί με από του στόματος ή ενδοφλέβια ηρεμιστικά. Θα έχετε τις αισθήσεις σας κατά την επέμβαση, αλλά θα είστε χαλαρός και δεν θα αισθάνεστε τον πόνο. (Όμως, μπορεί να αισθάνεστε κάποιο τράβηγμα ή ενόχληση). Ορισμένοι χειρουργοί προτιμούν να χρησιμοποιούν ολική αναισθησία. Σε αυτή την περίπτωση, θα είστε κοιμισμένος κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Η επέμβαση
Η βλεφαροπλαστική συνήθως διαρκεί 1 ως 3 ώρες, ανάλογα με την έκταση της επέμβασης. Εάν κάνετε επέμβαση και στα τέσσερα βλέφαρα, ο χειρουργός μάλλον θα δουλέψει πρώτα τα επάνω βλέφαρα και ύστερα τα κάτω.
Πριν την επέμβαση, ο χειρουργός σημειώνει τα σημεία τομής, ακολουθώντας τις φυσικές γραμμές και πτυχές των άνω και κάτω βλεφάρων.
Σε μία τυπική επέμβαση, ο χειρουργός κάνει τομές ακολουθώντας τις φυσικές γραμμές των βλεφάρων σας, τις πτυχές των άνω βλεφάρων σας και ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες του κάτω βλέφαρου. Οι τομές μπορεί να φθάνουν μέχρι το πόδι της χήνας ή τις γραμμές γέλιου στις έξω γωνίες των ματιών σας. Μέσα από αυτές τις τομές, ο χειρουργός χωρίζει το δέρμα από τον υποκείμενο υποδόριο ιστό και μυ, αφαιρεί το περιττό λίπος και συχνά αφαιρεί με μικρά κοψίματα το δέρμα και τους μυς που έχουν χαλαρώσει. Οι τομές στη συνέχεια κλείνονται με πολύ λεπτά ράμματα.
Το υποκείμενο λίπος, μαζί με το περιττό δέρμα και μυ, μπορούν να αφαιρεθούν κατά την επέμβαση.
Εάν έχετε λίπος κάτω από τα κάτω βλέφαρα, αλλά δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί δέρμα, ο χειρουργός μπορεί να πραγματοποιήσει διαεπιπεφυκωτική βλεφαροπλαστική. Σε αυτή την επέμβαση, η τομή γίνεται μέσα στο κάτω βλέφαρο και δεν αφήνει ορατή ουλή. Συνήθως γίνεται σε νεότερους ασθενείς με παχύτερο, πιο ελαστικό δέρμα.
Στη διαεπιπεφυκωτική βλεφαροπλαστική, γίνεται μία πολύ μικρή τομή μέσα στο κάτω βλέφαρο και αφαιρείται το λίπος με πολύ λεπτό νυστέρι. Δεν αφαιρείται δέρμα και η τομή κλείνει με ράμματα που διαλύονται ή αφαιρούνται.

Μετά την επέμβαση
Μετά την επέμβαση, ο χειρουργός θα λιπάνει τα μάτια σας με αλοιφή και ύστερα θα τοποθετήσει επιδέσμους. Ίσως αισθάνεστε τα βλέφαρά σας τεντωμένα και να σας πονούν καθώς υποχωρεί η επίδραση της αναισθησίας, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τις τυχόν ενοχλήσεις με αναλγητικά που θα σας συστήσει ο χειρουργός. Εάν αισθάνεστε έντονο πόνο, ειδοποιείστε αμέσως τον χειρουργό σας.
Ο χειρουργός θα σας συστήσει να έχετε το κεφάλι σας σε υψηλότερη θέση για μερικές ημέρες και να χρησιμοποιείτε ψυχρά επιθέματα για να μειωθεί το οίδημα και οι εκχυμώσεις. (Οι εκχυμώσεις ποικίλουν από άτομο σε άτομο: φθάνουν στο μέγιστο σημείο τους τις πρώτες 36 ώρες και συνήθως διαρκούν δύο εβδομάδες. Θα σας δείξουν πώς να καθαρίζετε τα μάτια σας που μπορεί να κολλούν για περίπου μία εβδομάδα. Πολλοί ιατροί συνιστούν κολλύρια, καθώς μπορεί στην αρχή να αισθάνεστε τα βλέφαρά σας ξηρά και τα μάτια σας μπορεί να "καινε" ή να θέλετε να ξύσετε. Τις πρώτες εβδομάδες μπορεί επίσης να έχετε υπερβολική ποσότητα δακρύων, ευαισθησία στο φως και προσωρινές αλλαγές στην όραση, όπως θολότητα ή διπλωπία.
Ο χειρουργός σας θα παρακολουθεί την εξέλιξή σας πολύ στενά για τις πρώτες δύο περίπου εβδομάδες. Τα ράμματα θα αφαιρεθούν δύο ημέρες ως μία εβδομάδα μετά την επέμβαση. Αφού αφαιρεθούν, το οίδημα και οι μελανιές γύρω από τα μάτια σας σταδιακά θα υποχωρήσουν και θα αρχίσετε να φαίνεστε και να αισθάνεστε πολύ καλύτερα.

Η επάνοδος στα φυσιολογικά
Θα μπορέσετε πάλι να διαβάσετε ή να δείτε τηλεόραση μετά από 2-3 ημέρες. Όμως, δεν θα μπορείτε να φορέσετε τους φακούς επαφής για περίπου 2 εβδομάδες και ακόμα και τότε, μπορεί να σας προκαλούν κάποια ενόχληση για ένα μικρό διάστημα.
Οι περισσότεροι αισθάνονται έτοιμοι να βγουν έξω (και να επιστρέψουν στην εργασία τους) σε μία εβδομάδα ως 10 ημέρες. Μέχρι τότε, ανάλογα με τον ρυθμό ίασης και τις οδηγίες του ιατρού, θα μπορείτε μάλλον να χρησιμοποιείτε πάλι μέικαπ για να καλύψετε τις μελανιές που απομένουν. Μπορεί να έχετε ευαισθησία στο φως του ήλιου, τον αέρα και άλλα ερεθίσματα για αρκετές εβδομάδες, γι' αυτό θα πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου και ειδικό αντιηλιακό για τα βλέφαρα, όταν βγαίνετε.
Ο χειρουργός θα σας συστήσει να απέχετε από τις δραστηριότητές σας για 3 ως 5 ημέρες και να αποφεύγετε τις έντονες δραστηριότητες για περίπου 2 εβδομάδες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφύγετε δραστηριότητες που αυξάνουν την αρτηριακή σας πίεση, όπως σκύψιμο, σήκωμα βάρους και έντονα σπορ. Ίσως επίσης σας ζητηθεί να αποφύγετε το αλκοόλ, καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών.

Η νέα σας εμφάνιση
Η ίαση είναι σταδιακή διαδικασία και οι ουλές σας μπορεί να παραμείνουν ελαφρώς ροζ για 6 μήνες ή περισσότερο μετά την επέμβαση. Τελικά, όμως, θα ξεθωριάσουν και θα γίνουν μία λεπτή, σχεδόν αόρατη λευκή γραμμή.
Μετά την επέμβαση, τα άνω βλέφαρα δεν είναι πλέον πεσμένα και το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι λείο και σταθερό.
Από την άλλη πλευρά, τα θετικά αποτελέσματα της επέμβασης στα βλέφαρά σας, η πιο φρέσκια και νεανική σας όψη, θα διαρκέσουν για χρόνια. Για πολλούς, αυτά τα αποτελέσματα είναι μόνιμα.

Ερωτήσεις για τη βλεφαροπλαστική
Τι είναι η βλεφαροπλαστική ;
Η βλεφαροπλαστική είναι επέμβαση στα βλέφαρα που έχει σκοπό να αφαιρέσει το περιττό λίπος, μαζί με δέρμα και μυ, από τα άνω και τα κάτω βλέφαρα. Είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη αισθητική επέμβαση που γίνεται από πλαστικούς χειρουργούς.

Ποιοι είναι οι στόχοι της βλεφαροπλαστικής ;
Μία σωστή βλεφαροπλαστική θα κάνει το πρόσωπο να λάμψει και θα σας δώσει μία νεανικότερη εμφάνιση. Σε ορισμένους ασθενείς η επέμβαση θα βελτιώσει την όραση αφαιρώντας το περιττό δέρμα των άνω βλεφάρων που μπορεί να κρέμεται και να επηρεάζει την περιφερική όραση.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση ;
Η χειρουργική των βλεφάρων συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφρά ενδοφλέβια καταστολή. Συνήθως γίνεται στο ιατρείο του χειρουργού, στα εξωτερικά ιατρεία χειρουργικού κέντρου ή σε ορισμένες περιπτώσεις, σε νοσοκομείο. Η επέμβαση γίνεται συνήθως στα εξωτερικά ιατρεία.

Δημιουργούνται ουλές μετά τη βλεφαροπλαστική ;
Οι ουλές είναι απόρροια οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης. Οι τομές που γίνονται για να επιτευχθούν οι στόχοι της επέμβασης μόλις που γίνονται ορατές μετά από μερικούς μήνες, καθώς τοποθετούνται μέσα στις φυσιολογικές πτυχές των άνω και κάτω βλεφάρων. Στους ασθενείς που χρειάζονται μόνο αφαίρεση λίπους από τα κάτω βλέφαρα, η τομή μπορεί να γίνει στο εσωτερικό του βλεφάρου και έτσι θα δημιουργηθεί μία αόρατη ουλή.

Οι λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια μου θα φύγουν με τη βλεφαροπλαστική ; Τι θα γίνει με τα πεσμένα φρύδια και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια μου ;
Η βλεφαροπλαστική δεν θα εξαφανίσει τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας) ούτε θα ανορθώσει τα πεσμένα φρύδια. Υπάρχουν άλλες επεμβάσεις που επιτυγχάνουν αυτούς τους σκοπούς. Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορεί να βελτιωθούν λίγο εάν σχετίζονται με μεγάλες σακούλες, αλλά τις περισσότερες φορές, η σκούρα όψη του δέρματος των κάτω βλεφάρων παραμένει.

Μπορούν όλοι να κάνουν βλεφαροπλαστική ;
Οι καλύτεροι ασθενείς είναι εκείνοι που είναι υγιείς, ψυχολογικά σταθεροί και έχουν ισχυρό κίνητρο. Κάποιες κλινικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο που συνεπάγεται η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής, όπως η νόσος του θυρεοειδή, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι ασθενείς που δεν παράγουν επαρκή ποσότητα δακρύων για να επιτυγχάνουν επαρκή λίπανση των ματιών τους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εμπεριέχει αυτή η επέμβαση ;
Ευτυχώς, όταν γίνεται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό, οι επιπλοκές είναι σπάνιες και ελαφρές. Όλοι οι ασθενείς θα έχουν κάποιες εκχυμώσεις (μελανιές, αιματώματα) και οίδημα για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση. Επιπλέον, συνήθως παρατηρείται ένα προσωρινό πρόβλημα με το κλείσιμο των βλεφάρων. Κάποιοι μπορεί να έχουν προσωρινή θολότητα της όρασης, συνήθως οφείλεται στις αλοιφές που τοποθετούνται στις τομές, μετεγχειρητικά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα κάτω βλέφαρα μπορεί να τραβηχτούν προς τα κάτω, προκαλώντας εκτρόπιο. Εάν αυτό δεν υποχωρήσει από μόνο του, μπορεί να χρειασθεί και άλλη επέμβαση. Επίσης, οι θεωρητικές επιπλοκές οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης, όπως αιμορραγία, λοίμωξη, ρήξη του τραύματος και βαθιές ουλές είναι πιθανές, αλλά σπάνιες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας