Στόχος της επέμβασης: Όμορφη μύτη,  ελεύθερη αναπνοή!

Η ρινοπλαστική, ως αισθητική αλλά και λειτουργική επέμβαση, έχει στόχο να βελτιώσει την όψη, δηλαδή το σχήμα, το μέγεθος και τη γενικότερη εμφάνιση της μύτης και να την κάνει απόλυτα λειτουργική, στο ρόλο της για ελεύθερη και απρόσκοπτη αναπνοή.

Εάν η ρινοπλαστική που έκανε ένα άτομο είναι επιτυχημένη, τότε ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό η αυτοπεποίθησή του, βελτιώνεται η αυτοεκτίμησή του και γενικότερα επέρχεται ένα απρόσμενα θετικό αποτέλεσμα στον τρόπο με τον οποίο το άτομο αισθάνεται, σκέπτεται και λειτουργεί στην καθημερινή του ζωή.

Ρινοπλαστική: H κατάλληλη ηλικία

Ρινοπλαστική μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε ενήλικας, γυναίκα ή άνδρας, που έχει πρόβλημα με την ομορφιά της μύτης του, όταν θα έχουν διαμορφωθεί τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του προσώπου, πράγμα που παρατηρείται μετά την εφηβεία.

Έτσι, η ρινοπλαστική, επιτρέπεται στα κορίτσια μετά τα 16 και στα αγόρια μετά τα 18 τους χρόνια. Όσον αφορά το ανώτατο όριο ηλικίας, η παλαιότερη αντίληψη ότι άτομα άνω των σαράντα ετών δεν επιτρέπεται να υποβληθούν σε εγχείρηση ρινοπλαστικής  ή ρινικού διαφράγματος,  ανήκει πλέον στο παρελθόν,  μετά την ανακάλυψη μοντέρνων, κατάλληλων και ασφαλών χειρουργικών τεχνικών.

Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, είναι προτιμότερο η ρινοπλαστική να πραγματοποιείται κατά το δυνατόν σε μικρότερη ηλικία, επειδή τότε επιτυγχάνεται γρηγορότερα η διεργασία αναπλάσεως και οστεοποιήσεως των τραυματισμένων ρινικών οστών και χόνδρων που δημιουργούνται από τις αναγκαίες και αναπόφευκτες για την επιτυχημένη ρινοπλαστική, οστεοτομές.

Επιπλέον, όταν η επέμβαση γίνεται νωρίς, δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να απολαμβάνει την ωραία μύτη της επιθυμίας του για μεγαλύτερο διάστημα στην υπόλοιπη ζωή του. Mπορούμε λοιπόν να πούμε πως η πιο κατάλληλη ηλικία για ρινοπλαστική, είναι η στιγμή κατά την οποία κάποιος θα νιώσει ότι η μύτη του δεν του αρέσει πλέον αισθητικά και επιθυμεί να αποκτήσει μία νέα, πιο όμορφη μύτη, εναρμονισμένη στα υπόλοιπα αισθητικά χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Βεβαίως, όταν η μύτη εκτός από το ότι είναι άσχημη, δημιουργεί και προβλήματα στην αναπνοή, αυτό είναι επίσης ένας πολύ σπουδαίος λόγος, ώστε να πραγματοποιηθεί αμέσως, χωρίς αναβολή, αισθητική αλλά και λειτουργική ρινοπλαστική, επειδή το πρόβλημα της αναπνοής είναι καθοριστικό για την καλή υγεία και ευεξία του ατόμου.

Ιατροί ρινοπλαστικοί: Πώς επιλέγω τον κατάλληλο;

Eίναι γενικά παραδεκτό σήμερα από όλους τους πλαστικούς χειρουργούς προσώπου, οι οποίοι συνήθως είναι και χειρουργοί ωτορινολαρυγγολόγοι, καθώς και από τους γενικούς πλαστικούς χειρουργούς, ότι η ρινοπλαστική είναι η δυσκολότερη και πολυπλοκότερη πλαστική επέμβαση.

Και αυτό,  επειδή ο εξειδικευμένος ρινοπλαστικός επεμβαίνει όχι μόνο στα μαλακά μόρια αυτού του τρισδιάστατου οργάνου, δηλαδή δέρμα, συνδετικό ιστό και μύες, αλλά επεμβαίνει κατά κύριο λόγο στα οστέινα και χόνδρινα μέρη της μύτης, τα οποία αποτελούν το ρινικό διάφραγμα και τη ρινική πυραμίδα.

Σε κανένα άλλο μέρος του προσώπου δε συναντάμε τόσες πολλές, λεπτές και διαφορετικές δυσαναλογίες, που πρέπει να διορθωθούν ταυτόχρονα και μάλιστα κατά τη διάρκεια μίας και μόνο επέμβασης, όσο στη μύτη.

Για το λόγο αυτό, όπως τονίζει ο Dr. med. B. Παυλιδέλης,   ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πληροφορηθεί επαρκώς και μετά να επιλέξει τον κατά τη γνώμη του πιο καλά εκπαιδευμένο και έμπειρο στη ρινοπλαστική, ο οποίος θα τον πείσει για την υψηλή ποιότητα της εγχείρησης που θα αναλάβει να του πραγματοποιήσει, με εγγυημένο σταθερό αποτέλεσμα, αλλά και με απόλυτη σιγουριά και ασφάλεια, για όλη του τη ζωή.

Τελευταία, παρουσιάζονται μέσω του διαδικτύου, κάποιες δήθεν νέες τεχνικές πραγματοποίησης ρινοπλαστικής, με εφαρμογή αδόκιμων χειρουργικών προσεγγίσεων, χωρίς νυστέρι, αναίμακτα, χωρίς οστεοτομές και οίδημα (πρήξιμο), χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία, συχνά με χρήση ειδικών ενέσιμων υλικών (υαλουρονικό οξύ) και πολλά άλλα, δηλαδή χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δόκιμα επιστημονικά βήματα πραγματοποίησης επιτυχημένης ρινοπλαστικής. Γι΄αυτό, η λεπτομερής, επιστημονική και έγκυρη ενημέρωση επί της διαδικασίας πραγματοποίησης ρινοπλαστικής,  είναι δυνατό να προστατέψει τους υποψηφίους επαρκώς από επιστημονικές ανακρίβειες, παραπληροφόρηση και ωραιοποιήσεις, που θα μπορούσαν να τους παρασύρουν σε λανθασμένη επιλογή ρινοπλαστικού.

Ενημερώνομαι για ρινοπλαστική

Kατά την επίσκεψη του ενδιαφερομένου στον εξειδικευμένο ρινοπλαστικό, εντοπίζεται και καθορίζεται το αισθητικό, αλλά και το λειτουργικό πρόβλημα της μύτης και επιβεβαιώνεται η ένδειξη και αναγκαιότητα της ρινοπλαστικής.

Aναλύονται η προεγχειρητική διαδικασία, η νάρκωση, η πορεία της επέμβασης, οι τυχόν επιπλοκές και η ενδεδειγμένη συμπεριφορά και προσοχή του ασθενούς μετεγχειρητικά. Επίσης, παρουσιάζονται στην περίπτωσή του, η έκταση και τα όρια του δυνατού και εφικτού αποτελέσματος (virtual reality), με χρήση προγράμματος επεξεργασίας εικόνας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (computer imaging system).

Μετά, φωτογραφίζεται η μύτη απαραίτητα σε τέσσερις στάσεις, ανφάς, προφίλ, πλάγια και στη βάση της. H φωτογράφιση αυτή πριν την επέμβαση, αποσκοπεί αφ’ ενός στην τεκμηρίωση του περιστατικού, τη μελέτη και το σχεδιασμό του χειρουργικού πλάνου και αφ’ ετέρου καθοδηγεί το χειρουργό κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.

Eπιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να συγκρίνονται οι προεγχειρητικές φωτογραφίες με το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Θα ήταν ωφέλιμο, κατά την πρώτη σας επίσκεψη στο γιατρό, να πάρετε μαζί κάποιο συγγενή ή φίλο. Στην προκειμένη περίπτωση, ένα τέτοιο πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος είναι πολύ χρήσιμο, επειδή με την παρουσία του θα νιώθετε ηρεμία και χαλάρωση.

Θα σας υπενθυμίσει να ρωτήσετε το γιατρό κάποια πράγματα, τα οποία ίσως ξεχάσατε και θα βοηθήσει αργότερα να θυμηθείτε λεπτομέρειες από τη συζήτηση. To άτομο αυτό, ουσιαστικά, θα αποτελεί αργότερα τον καλύτερο συνομιλητή σας, ώστε να αποφασίσετε σωστά και δε θα μετανιώσετε που το πήρατε μαζί σας.

Mην αφήσετε το γιατρό ή το συνοδό σας να μονοπωλήσουν τη συζήτηση. H εγχείρηση θα γίνει σ' εσάς. Kάντε τις ερωτήσεις σας. Bεβαιωθείτε ότι κατανοήσατε τα πάντα. Mη βιαστείτε να φύγετε. Aναλογισθείτε και ξανασκεφθείτε στο σπίτι όλη τη συζήτηση που έγινε με το γιατρό.

Kάντε του μία δεύτερη επίσκεψη ή ακόμη και τρίτη. O βασικός στόχος είναι να σιγουρευτείτε ότι πράγματι:

  • Oι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές.
  • Tο χειρουργείο είναι η σωστή λύση στο πρόβλημά σας.
  • O ειδικός, τον οποίο επισκεφθήκατε, είναι ο πιο κατάλληλος να αναλάβει τη δική σας ρινοπλαστική.

Ρινοπλαστική: Προεγχειρητικές εξετάσεις

Στην προετοιμασία της επέμβασης για ρινοπλαστική, απαραίτητες εξετάσεις είναι η γενική αίματος, ο έλεγχος πηκτικότητας και σακχάρου του αίματος, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η ακτινογραφία θώρακος.

Σε ειδικές περιπτώσεις ρινοπλαστικής, χρειάζεται ακτινογραφία ρινικών οστών. Όταν όμως συνυπάρχουν ορατοί πολύποδες ρινός ή/και υποψία πολυπόδων στα παραρρίνια, τότε απαιτείται ακτινογραφία ή ακόμη και αξονική τομογραφία παραρρινίων κόλπων.

Όλες οι εξετάσεις γίνονται πριν από την επέμβαση, ακόμη και την ημέρα της επέμβασης, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να έχει δειπνήσει ελαφρώς και νωρίς το προηγούμενο βράδυ. Επίσης, συνιστάται στον ενδιαφερόμενο να αποφύγει τη λήψη ασπιρίνης, το κάπνισμα και το αλκοόλ για μία εβδομάδα πριν και μετά την επέμβαση.

Νάρκωση στη ρινοπλαστική

Με βάση την τριακονταπενταετή εμπειρία του στη ρινοπλαστική, ο Dr. med. Β. Παυλιδέλης επισημαίνει ότι η επέμβαση πραγματοποιείται καλύτερα με συνδυασμό γενικής νάρκωσης και τοπικής αναισθησίας.

Για περαιτέρω ασφάλεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης, χρησιμοποιούνται διάφορα μηχανήματα (monitors), ώστε να ελέγχεται από τον υπεύθυνο αναισθησιολόγο συνεχώς η λειτουργία της καρδιάς, η αρτηριακή πίεση του αίματος, οι σφυγμοί, καθώς και ο κορεσμός της αιμοσφαιρίνης του αίματος σε οξυγόνο.

Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται σε πλήρως οργανωμένες και εξοπλισμένες χειρουργικές κλινικές, που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μοντέρνο και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς επίσης και ειδικά εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα ιατρικών υπηρεσιών.

Πραγματοποίηση ρινοπλαστικής

H ρινοπλαστική είναι μια πολύπλοκη επέμβαση με πολλές ιδιαιτερότητες και εξαιρετικά λεπτές και ευέλικτες χειρουργικές τεχνικές. Κατά κανόνα, όλες οι τομές γίνονται στο εσωτερικό της μύτης, μέσα στα ρουθούνια.

Αυτό γίνεται αφενός για την αποφυγή ορατών ουλών και αφετέρου για να μην κινδυνεύσει ο χειρουργός να βρεθεί εκτός των ορίων του χειρουργικού του πεδίου. Ο τρόπος της χειρουργικής αυτής προσέγγισης ονομάζεται από τους ειδικούς “κλειστή ρινοπλαστική” . 

Mία διαφορετική προσέγγιση απέναντι στην τεχνική της κλειστής ρινοπλαστικής είναι η τεχνική της “ανοιχτής ρινοπλαστικής”, η οποία είναι τεχνική επιλογής, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Aρχικά αποκολλάται ο βλεννογόνος από το ρινικό διάφραγμα και κατόπιν αποκολλάται το δέρμα από τον σκελετό της μύτης. Εφαρμόζονται οι κατάλληλες χειρουργικές τεχνικές ρινοπλαστικής, όπου ανάλογα με την περίπτωση, πραγματοποιείται αφαίρεση ή πρόσθεση χόνδρινων ή/και οστέινων τμημάτων, ώστε να διαμορφωθεί νέα συμμετρική ρινική πυραμίδα.

Στη συνέχεια επιδιώκεται ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος, ανάλογα με το σχήμα, τη μορφή και το μέγεθος της επιθυμητής μύτης. Αυτό ακριβώς είναι ό,τι αποκαλείται “ρινοπλαστική με ταυτόχρονη πλαστική του ρινικού διαφράγματος”.

Στη συνέχεια της επέμβασης, το δέρμα προσαρμόζεται, χωρίς δυσκολία, στην καινούργια μύτη. Σε λίγες περιπτώσεις δημιουργείται η ανάγκη μικρών εξωτερικών τομών στο δέρμα, στη βάση της μύτης, όπως π.χ. για το στένεμα των ρουθουνιών σε άτομα με πολύ φαρδιά ρουθούνια.

Mετά τη συρραφή όλων των τομών με πολύ λεπτά ράμματα, επακολουθεί ελαφρύς πωματισμός (τοποθέτηση ταμπόν μέσα στη μύτη) και ακινητοποίηση της μύτης με επικαλυπτικό γύψο (νάρθηκα) σε όλη την επιφάνειά της. H τελευταία αυτή φάση της επέμβασης είναι τόσο αποφασιστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα, όσο και η ίδια η επέμβαση.

H διάρκεια της ρινοπλαστικής για τον έμπειρο ρινοχειρουργό είναι, κατά μέσον όρο, μία ώρα.

Λέιζερ - Laser στη ρινοπλαστική

Τα  Λέιζερ - Laser στη Ρινοπλαστική αποτελούν ένα ακόμη αξιόλογο εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου ρινοχειρουργού. Χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό της μύτης, κυρίως στη χειρουργική των ρινικών κογχών.

Με χρήση Λέιζερ -  Laser στη ρινοπλαστική γίνεται σχεδόν ανύπαρκτος ο κίνδυνος μετεγχειρητικής αιμορραγίας, δεν απαιτείται μεγάλος πωματισμός της μύτης και επιτυγχάνεται γρηγορότερη ανάρρωση.

Ρινοπλαστική: Ταυτόχρονη πλαστική στη μύτη και το ρινικό διάφραγμα

H επιτυχημένη ρινοπλαστική βασίζεται σήμερα, στην ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση τόσο της μύτης όσο και του ρινικού διαφράγματος.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι:

  • Μόνο ο εξειδικευμένος στη ρινοπλαστική είναι εκείνος, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει, να διαγνώσει και να διορθώσει τόσο τα αισθητικά όσο και τα λειτουργικά προβλήματα της μύτης, με μία και μοναδική, σωστή και ολοκληρωμένη χειρουργική επέμβαση.
  • "Το τερπνόν μετά του ωφελίμου", δηλαδή με μία εγχείρηση, μία νάρκωση και μία ταλαιπωρία, λύνει κανείς και τα δύο του προβλήματα, δηλαδή αισθητικό και λειτουργικό, τα οποία εννιά στις δέκα περιπτώσεις συνυπάρχουν.
  • Ακόμη και στη σπάνια περίπτωση όπου δεν απαιτείται επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα, μετά από τη ρινοπλαστική δημιουργείται η ανάγκη προσαρμογής του ρινικού διαφράγματος στη νέα μύτη. Αυτό απαιτεί ειδικές χειρουργικές τεχνικές, ώστε η ρινοπλαστική να μη δημιουργήσει εκ των υστέρων προβλήματα στην αναπνοή.
  • Ο ενδιαφερόμενος αποφεύγει το διπλό κόστος δύο ανεξάρτητων εγχειρήσεων και έτσι η ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος του κοστίζει το ίδιο, όσο η απλή ρινοπλαστική.

Ρινοπλαστική: Μετεγχειρητική παρακολούθηση

Η ίαση, μετά την εγχείρηση ρινοπλαστικής, είναι σχετικά γρήγορη λόγω της αυξημένης φυσικής αιμάτωσης της κεφαλής. Αποτέλεσμα, όλες οι διεργασίες επανασύνδεσης και λειτουργίας των τραυματισμένων ιστών επιτελούνται σχετικά σύντομα και έτσι ο οργανισμός επανέρχεται στην προεγχειρητική του φυσιολογική κατάσταση πολύ γρήγορα.

Παρά τα πολλαπλά χειρουργικά τραύματα, δεν παρατηρούνται πόνοι μετεγχειρητικά. H παραμονή στην κλινική μπορεί να είναι από λίγες, μέχρι 24 ώρες μετά την εγχείρηση. Συνήθως πρόκειται για υγιείς περιπατητικούς χειρουργημένους, οι οποίοι όμως χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και ιατρική παρακολούθηση.

Για την αποφυγή μόλυνσης λαμβάνεται προληπτικά κατάλληλη αντιβίωση. Σε 2-3 ημέρες μετά τη ρινοπλαστική, ελευθερώνεται η μύτη από τον πωματισμό (ταμπόν). Στο εξής και για ένα μήνα μετά την επέμβαση ο χειρουργημένος χρησιμοποιεί ειδικό ρινικό σπρέι για τον καθαρισμό της μύτης και κάποια αναπλαστική αλοιφή.

Μετά τη ρινοπλαστική,  πρήξιμο (οίδημα) και μελανιές στο κέντρο του προσώπου, τα οποία απλώνονται στα μάγουλα, βλέφαρα και χείλη είναι αναπόφευκτα. Aυτά αυξάνονται το πρώτο 48ωρο, αλλά μετά εξαφανίζονται σταδιακά μέσα σε μία εβδομάδα. Tότε, ένα σωστό μεϊκάπ μπορεί θαυμάσια να εξαφανίσει κάθε ίχνος, το οποίο θα πρόδιδε ότι έγινε ρινοπλαστική.

Τυχόν ενοχλήσεις αντιμετωπίζονται με ελαφρύ αναλγητικό. Σε μία εβδομάδα μετά την επέμβαση αφαιρείται ο γύψος, και το χειρουργικό αποτέλεσμα είναι εμφανές αν και το οίδημα δεν έχει ακόμη εντελώς υποχωρήσει. Tα ράμματα αφαιρούνται σε 10 ημέρες μετά την επέμβαση.

Τότε ο χειρουργημένος επιστρέφει στις επαγγελματικές και κοινωνικές του υποχρεώσεις.

Επιπλοκές στη ρινοπλαστική

Σοβαρές επιπλοκές στη ρινοπλαστική, κατά κανόνα, δεν παρατηρούνται. Σπάνια μπορεί να επακολουθήσει μικρή αιμορραγία, η οποία σταματά συνήθως μόνη της ή αντιμετωπίζεται εύκολα.

Tραυματισμός των δακρυϊκών πόρων ή της βάσης του κρανίου θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, τουλάχιστον από έμπειρο χειρουργό. Bασικό είναι, ότι η τεχνική της ρινοπλαστικής σήμερα είναι τόσο προχωρημένη, ώστε να μπορεί κανείς να τη συνιστά σε όποιον το επιθυμεί με βεβαιότητα, χωρίς καμία αμφιβολία και

προβληματισμό. Επίσης, είναι καλό να θυμόμαστε ότι και στην περίπτωση μιας αποτυχημένης λύσης, υπάρχουν λύσεις, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να είναι προσεκτικός στην επιλογή ιατρού ρινοπλαστικού.

Κόστος ρινοπλαστικής

Το κόστος ρινοπλαστικής διαμορφώνεται από το κόστος της κλινικής (προεγχειρητικός έλεγχος, χειρουργείο και νοσηλεία), την αμοιβή του αναισθησιολόγου και την αμοιβή του χειρουργού (εγχείρηση και μετεγχειρητική παρακολούθηση).

Όταν υπάρχει πρόβλημα αναπνοής, όπου για την αποκατάστασή της απαιτείται εγχείρηση του ρινικού διαφράγματος, τότε μέρος των εξόδων δύναται να αναλάβει το ασφαλιστικό ταμείο υγείας του ασθενούς. Κατόπιν τούτου, η τελική τιμή ρινοπλαστικής  γίνεται προσιτή σε όποιον την έχει ανάγκη.

Συμπέρασμα: Όμορφη μύτη, ελεύθερη αναπνοή!

Με μία ταλαιπωρία, μία νάρκωση και ένα κόστος λύνει κανείς και τα δύο προβλήματα της μύτης του, αισθητικό (ομορφιά)  και λειτουργικό (αναπνοή),  ανεξαρτήτως του πώς προέκυψαν. Η επιτυχημένη ρινοπλαστική (πλαστικής μύτης) βασίζεται σήμερα στην ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση τόσο της ρινικής πυραμίδας όσο και του ρινικού διαφράγματος και μπορεί κανείς να τη συνιστά σε όποιον το επιθυμεί με βεβαιότητα, χωρίς αμφιβολία και προβληματισμό.

Περιστατικά - φωτογραφίες ρινοπλαστικής

Γυναίκα

Η τεχνική της ρινοπλαστικής σήμερα είναι τόσο προχωρημένη, ώστε να μπορεί κανείς να τη συνιστά σε όποιον το επιθυμεί με βεβαιότητα, χωρίς καμία αμφιβολία και προβληματισμό.
Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται με την σύμφωνη γνώμη του ασθενή που εμφανίζεται και του Ιατρού

Άνδρας

Μετά την εγχείρηση ρινοπλαστικής, η ίαση είναι γρήγορη, λόγω της αυξημένης αιμάτωσης της κεφαλής.
Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται με την σύμφωνη γνώμη του ασθενή που εμφανίζεται και του Ιατρού

Για περισσότερα: www.pavlidelis.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πίεση στη μήτρα επηρεάζει τον σχηματισμό των χαρακτηριστικών του προσώπου [μελέτη]
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''