Η επέμβαση της αύξησης του μαστού απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα στη διάρκεια της δεκαετίας του 80. Πράγματι ο αριθμός των γυναικών που υπέστησαν αύξηση μαστού ανήλθε στις 90.000 το 1990 στις Η.Π.Α, και έκτοτε ο αριθμός αυξάνει κατά 30%-40% κάθε χρόνο.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου ο αριθμός των γυναικών που προσέρχονται στους πλαστικούς χειρουργούς για αύξηση μαστών αυξάνεται κάθε χρόνο.
Αυτό που πρέπει εισαγωγικά να πούμε είναι, ότι τα ενθέματα που χρησιμοποιούσαν οι πλαστικοί χειρουργοί τη δεκαετία του 80 και αργότερα, έχουν πλήρως αντικατασταθεί σήμερα από αυτά της νεότερης γενιάς που δεν έχουν τα προβλήματα εκείνων.

Πότε μια γυναίκα είναι υποψήφια για την επέμβαση;
1. Η πρώτη ένδειξη για την επέμβαση της αύξησης του μαστού είναι ο μικρός μαστός [ανεπαρκής όγκος μαστού].

Αυτή η υποπλασία,όπως λέγεται,μπορεί να είναι είτε το αποτέλεσμα μιας ελλιπούς ανάπτυξης είτε να είναι το αποτέλεσμα μιας εκφυλιστικής διαδικασίας. Η τελευταία εμφανίζεται σαν πτώση του μαστού η ψευδοπτώση [ άδειος η ξεφούσκωτος μαστός].

Η αύξηση του μαστού με το κατάλληλο μεγέθους ένθεμα διορθώνει τη πλειονότητα των περιπτώσεων , εκτός και αν υπάρχει μεγάλου βαθμού πτώση [2ου-3ου βαθμού] οπότε ίσως απαιτηθεί και ανόρθωση του μαστού μαζί με την αύξηση, για να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

2. Η δεύτερη ένδειξη για την επέμβαση αποτελεί συνέχεια της πρώτης μια και αφορά τη ψυχολογία μιας νεαρής κοπέλας ή μιας μεγαλύτερης σε ηλικία γυναίκας με μικρό και υποπλαστικό μαστό.

Γυναίκες που θέλουν να κάνουν αύξηση των μαστών τους νιώθουν ότι το στήθος τους είναι λίγο και έχουν αμφιβολίες για τη θηλυκότητα τους. Αυτό τις οδηγεί πολλές φορές σε έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Κάποιες επίσης νιώθουν ότι αυτή η διαταραχή να αποτελεί εμπόδιο στην ερωτική τους ζωή.

Είναι εντυπωσιακό πως αλλάζει μετά την εγχείρηση η όλη συμπεριφορά τους και οι σχέσεις με το περιβάλλον η το σύντροφο τους.

Η πορεία προς την επέμβαση
Αφορά:
1. Τη συνάντηση με το πλαστικό χειρουργό
2. Την επιλογή του μεγέθους του ενθέματος
3. Την εγχείρηση και
4. Την μετεγχειρητική πορεία

1. Στο ραντεβού με το γιατρό θα πρέπει να αναφερθεί όλο το ιατρικό ιστορικό και ο θεράπων να καταγράψει με επιμέλεια το οικογενειακό ιστορικό δίνοντας προσοχή στην ύπαρξη κακοηθειών του μαστού στην οικογένεια.

Το ιστορικό ακολουθεί η κλινική εξέταση και η ψηλάφηση του μαστού. Ο προεγχειρητικός εργαστηριακός έλεγχος [αίματος, πήξεως, ΗΚΓ, α\α θώρακος] θεωρείται επιβεβλημένος πριν από επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να εκτιμήσει επίσης, εάν θα γίνει μαστογραφία πριν από την επέμβαση.

Παράλληλα πρέπει να αναφέρει τα κατά και τα υπέρ της επέμβασης στην υποψήφια.

2. Πολλές μέθοδοι έχουν προταθεί σε μια προσπάθεια να υπολογίσει κάποιος τι μέγεθος ένθεμα απαιτείται για κάθε περίπτωση. Αυτές που χρησιμοποιώ λαμβάνουν χώρα στο ιατρείο και αφορούν ΄΄ Α.

Τη τοποθέτηση δοκιμαστικών προθέσεων στο στηθόδεσμο της γυναίκας έως ότου πλαστικός χειρουργός και υποψήφια καταλήξουν για το μέγεθος και Β. Την ογκομέτρηση του στήθους που αποτελεί πολύ αξιόπιστη μέθοδο. Ο συνδυασμός των δυο μεθόδων μας δίνει το ακριβές μέγεθος του ενθέματος πριν από το χειρουργείο.

Είδη ενθεμάτων
Κατ' αρχήν θα πρέπει να ξέρετε ότι τα ενθέματα των μαστών μπορεί να μην επιτυγχάνουν αυτό που έχετε στο μυαλό σας, και βεβαιωθείτε ότι ο πλαστικός χειρουργός, έχει αναφέρει όλες τις παραμέτρους.

Θα πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και μην περιμένετε την τελειότητα. Ο γιατρός θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν το αποτέλεσμα (ποιότητα δέρματος, ηλικία, θέση των θηλών, την δυνατότητα της επούλωσης).

πχ, κάποιοι πεσμένοι μαστοί μπορεί να ωφεληθούν από τα ενθέματα, κάποιοι άλλοι ίσως όχι. Κάποιες άλλες γυναίκες μπορεί να ωφεληθούν μόνο, από μια μικρή ανόρθωση χωρίς ενθέματα κοκ. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι όλες οι επεμβάσεις κρύβουν κάποιο κίνδυνο.

Τα είδη των ενθεμάτων που κυκλοφορούν είναι αυτά της τραχείας επιφανείας και αυτά της λείας. Όσο αναφορά τη προβολή που προσφέρουν διακρίνονται στα Low και στα High profile ενώ μια τελευταία εξέλιξη αποτελούν τα Cohesive [Συμπαγή] που μένουν να αποδείξουν τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα τους.
Τα ανατομικά τέλος [Σταγονοειδή] έχουν πιο συγκεκριμένες ενδείξεις .

Πίνακας: τύποι ενθεμάτων που είναι διαθέσιμοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ

Τύπος Ενθέματος Περιγραφή Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα

Gel σιλικόνης (silicone implants)

Περιέχει μαλακή η σκληρή σιλικόνη.

Τα cohesive περιέχουν πιο συμπαγή σιλικόνη.

Μακρά εμπειρία.

Δίνουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με λιγότερα wringling,και είναι πιο φυσικά στην αφή.

Διατίθενται σε στρογγυλή ή ανατομική μορφή.Το 1998 το IRG βρήκε ότι δεν επηρεάζουν την υγεία των γυναικών.

Παρά τις αναφορές του ING (1998), στα ΜΜΕ, κάποιες γυναίκες συνεχίζουν να ανησυχούν.

Φυσιολογικού ορρού (saline)

Περιέχουν αλατούχο νερό όμοιο με αυτό που περιέχει το σώμα μας.

Το γεμίζουμε μέσω μιας βαλβίδας την στιγμή του χειρουργείου.

Μακρά εμπειρία.

Διαθέσιμα σε στρογγυλή και ανατομική μορφή.

Επιρρεπή σε ρήξη ή απώλεια του νερού.

Επιρρεπή σε wrinkling, δεν φαίνονται πολύ φυσικά, και χάνουν το μέγεθος με την πάροδο του χρόνου.

Δεν έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα σε γυναίκες με μικρό αδένα.

Όλα τα ενθέματα των μαστών περιβάλλονται από σταθερό, ελαστικό περίβλημα το λεγόμενο σιλικονούχο κέλυφος.

3. Η εγχείρηση πραγματοποιείται είτε με γενική είτε με τοπική αναισθησία και sedation [παρουσία αναισθησιολόγου]. Οι πιο δημοφιλείς τεχνικές που μας δίνουν τη δυνατότητα της αύξησης του μαστού είναι με τομή στο κάτω μέρος του μαστού, η στη θηλαία άλω, ή στη μασχάλη.

Η κάθε μέθοδος έχει τα υπέρ και τα κατά. Όλες οι λεπτομέρειες συζητούνται εκτενώς πριν το χειρουργείο μια και κάθε αυξητική επέμβαση είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το ένθεμα τοποθετείται κάτω από τον αδένα η κάτω από το μυ.

Η κάθε τοποθέτηση έχει διαφορετική ένδειξη και διαφορετική νοσηρότητα. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 1-1\2 ώρες.

4. Στο τέλος του χειρουργείου τοποθετείται στη γυναίκα ένα ανάλαφρο στηθόδεσμο που θα παραμείνει για 2 εβδομάδες. Η ασθενής φεύγει για το σπίτι της μετά από λίγες ώρες, η το επόμενο πρωί οπότε και κάνω τη πρώτη αλλαγή.

Χορηγώ αντιβιοτικά για 4 ημέρες για προληπτικούς λόγους. Συστήνουμε στη χειρουργημένη την έναρξη ήπιου μασάζ στο στήθος μετά την 6η ημέρα. Αυτό βοηθά να κρατά τη θήκη όπου τοποθετήθηκε το ένθεμα ανοικτή ενώ παράλληλα μειώνεται η ανησυχία της ασθενούς σχετικά με την επαφή της με το νέο στήθος

Επιπλοκές αν παρουσιασθούν αντιμετωπίζονται ενώ ο σχηματισμός κάψας που στη δεκαετία του '80 ήταν ένα πρόβλημα σήμερα είναι σπάνιο λόγω της νέας γενιάς των ενθεμάτων.

Η φυσική εξέλιξη του μαστού μετά την επέμβαση
Η γυναίκα ενσωματώνει το ένθεμα σύντομα στο σώμα της, ενώ ο περιοδικός προληπτικός έλεγχος του μαστού δεν εμποδίζεται [Μαστογραφία, Υπέρηχοι, Μαγνητική τομογραφία].

Η σχέση του ενθέματος με τη καρκινογένεση του μαστού είναι αρνητική πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες με κορυφαία αυτή που δημοσιεύθηκε το 2002 στο περιοδικό της Αμερικάνικης εταιρείας πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής με την υπογραφή του R.

Rohrich από το Πανεπιστήμιο του DALLAS.
Γυναίκες όμως με οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας του μαστού πρέπει να ελέγχονται με μαστογραφία πριν την επέμβαση

Γενικές απορίες

Κύηση και θηλασμός
Τα ενθέματα δεν επηρεάζουν την δυνατότητα για θηλασμό. Κάποιοι πιστεύουν ότι μειώνεται η ποσότητα του γάλακτος. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι επηρεάζεται η υγεία του παιδιού σε γυναίκες με ενθέματα.

Καρκίνος του μαστού
Υπάρχει πολλή καλή απόδειξη ότι οι γυναίκες με ενθέματα δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στο μαστό από αυτές που δεν έχουν, και μάλιστα ο κίνδυνος είναι μικρότερος.

Μαστογραφία
Γυναίκες με ενθέματα στους μαστούς θα πρέπει να ενημερώνουν τους ακτινολόγους, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν την καταλληλότερη μέθοδο.

Ταξίδια
Τα ενθέματα μαστών δεν υπόκεινται σε ρήξη κατά την διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών.

Πιστεύω ότι η αύξηση του μαστού είναι μια επέμβαση που δίνει ένα εντυπωσιακά ωραίο και άμεσο αποτέλεσμα κάνοντας αυτές που την επιχειρούν να νιώθουν πραγματικά πολύ διαφορετικές όσο αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση ενώ παράλληλα διαπιστώνουν ότι και ο εσωτερικός τους κόσμος έχει αλλάξει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα