Μαστοπηξία
Με την πάροδο του χρόνου, παράγοντες όπως η κύηση, ο θηλασμός και η δύναμη της βαρύτητας επηρεάζουν αρνητικά τους μαστούς της γυναίκας.

Καθώς το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, οι μαστοί συχνά χάνουν το σχήμα και τη σφριγηλότητά τους και αρχίζουν να "πέφτουν". Η ανόρθωση των μαστών ή μαστοπηξία είναι μία χειρουργική επέμβαση για την ανόρθωση και τον ανασχηματισμό των πεσμένων μαστών, για κάποιο χρονικό διάστημα τουλάχιστον.

(Δεν υπάρχει επέμβαση που να μπορεί να καθυστερήσει για πάντα τις επιπτώσεις της βαρύτητας). Η μαστοπηξία μπορεί επίσης να μειώσει το μέγεθος της άλω, του σκουρότερου δέρματος που περιβάλλει τη θηλή. Εάν οι μαστοί σας είναι πολύ μικροί ή έχουν χάσει τον όγκο τους, για παράδειγμα μετά από μία εγκυμοσύνη, τοποθετούνται ενθέματα των μαστών σε συνδυασμό με μαστοπηξία ώστε να αυξηθεί η σφριγηλότητα και το μέγεθός τους.

Εάν σκέφτεστε να κάνετε επέμβαση ανόρθωσης των μαστών, αυτό το έντυπο θα σας δώσει τις βασικές πληροφορίες για να κατανοήσετε την επέμβαση - πού μπορεί να βοηθήσει, πώς γίνεται και ποια είναι τα αποτελέσματα που μπορείτε να προσδοκάτε.

Δεν θα μπορέσει να απαντήσει σε όλα σας τα ερωτήματα, καθώς πολλά εξαρτώνται από τις συνθήκες κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Παρακαλούμε απευθυνθείτε στον ιατρό σας για οτιδήποτε σχετικά με την επέμβαση δεν κατανοείτε.

Οι καλύτερες υποψήφιες για ανόρθωση μαστών
Η ανόρθωση των μαστών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή σας, αλλά δεν θα αλλάξει απαραίτητα την εμφάνισή σας ώστε να ταιριάζει με το ιδανικό σας, ούτε θα κάνει τους άλλους να σας συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε στην επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά ποιες είναι οι προσδοκίες σας και συζητείστε τις με τον χειρουργό σας.
Οι καλύτερες υποψήφιες για μαστοπηξία είναι γυναίκες με καλή σωματική και ψυχική υγεία που έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες αναφορικά με την επέμβαση.

Τα καλύτερα αποτελέσματα συνήθως επιτυγχάνονται στις γυναίκες με μικρούς, πεσμένους μαστούς. Μπορούν να ανορθωθούν μαστοί οποιουδήποτε μεγέθους, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να μην διαρκέσουν για πολύ στους μεγάλους μαστούς.
Πολλές γυναίκες επιθυμούν να κάνουν μαστοπηξία καθώς η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός τέντωσαν το δέρμα των μαστών τους και μείωσαν τον όγκο τους.

Όμως, εάν σχεδιάζετε να αποκτήσετε και άλλα παιδιά, ίσως είναι καλύτερα να αναβάλλετε την ανόρθωση των μαστών σας. Αν και δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι που μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές κυήσεις (για παράδειγμα, η μαστοπηξία συνήθως δεν επηρεάζει τον θηλασμό), η κύηση μάλλον θα τεντώσει και πάλι το δέρμα των μαστών σας, απαλείφοντας τα αποτελέσματα της επέμβασης.

Με τον καιρό, οι μαστοί της γυναίκας αρχίζουν να πέφτουν και οι άλω μεγαλώνουν.
Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις εμπεριέχουν κάποιο βαθμό αβεβαιότητας και κινδύνου.
Η ανόρθωση των μαστών δεν είναι απλή επέμβαση, αλλά συνήθως είναι ασφαλής όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό.

Παρ' όλα αυτά, όπως με κάθε επέμβαση, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επιπλοκών ή αντίδρασης στην αναισθησία. Αιμορραγία και λοίμωξη μετά από επέμβαση ανόρθωσης των μαστών δεν είναι συνηθισμένες, αλλά μπορεί να μεγαλώσουν τις ουλές.

Μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους ακολουθώντας προσεκτικά τις συμβουλές του ιατρού σας, τόσο πριν, όσο και μετά την επέμβαση.
Η μαστοπηξία αφήνει εμφανείς, μόνιμες ουλές, αν και αυτές θα καλύπτονται από τον στηθόδεσμο ή το μαγιώ σας.

(Η μη-ικανοποιητική επούλωση και οι μεγαλύτερες ουλές είναι πιο συνηθισμένα στις καπνίστριες). Η επέμβαση μπορεί σπάνια να έχει ως αποτέλεσμα θηλές σε άνιση θέση ή μόνιμη απώλεια της αίσθησης στις θηλές ή στους μαστούς σας.

Προγραμματίζοντας την επέμβασή σας
Στην πρώτη σας επίσκεψη, είναι σημαντικό να συζητήσετε με ειλικρίνεια με τον χειρουργό για τις προσδοκίες σας και να ακούσετε τη γνώμη του/της.

Κάθε ασθενής, όπως επίσης και κάθε ιατρός έχει διαφορετική άποψη για το επιθυμητό μέγεθος και σχήμα των μαστών.
Ο χειρουργός θα εξετάσει τους μαστούς σας και θα τους μετρήσει ενώ εσείς θα είστε σε καθιστή ή όρθια θέση.

Θα συζητήσει μαζί σας τις μεταβλητές που επηρεάζουν την επέμβαση, όπως η ηλικία σας, το μέγεθος και το σχήμα των μαστών σας και η κατάσταση του δέρματός σας, καθώς και το αν συνιστά την τοποθέτηση ενθεμάτων. Θα πρέπει επίσης να συζητήσετε για το πού θα τοποθετηθούν οι άλω και οι θηλές.

Αυτές θα μετακινηθούν σε υψηλότερο σημείο κατά την επέμβαση και θα πρέπει να βρίσκονται περίπου στην ίδια ευθεία με την πτυχή κάτω από τους μαστούς σας.
Ο χειρουργός σας θα σας περιγράψει λεπτομερώς την επέμβαση, αναλύοντας τους κινδύνους και τους περιορισμούς για να βεβαιωθεί ότι καταλάβατε ότι θα υπάρξουν ουλές.

Θα πρέπει να σας εξηγήσει τον τύπο της αναισθησίας που θα χρησιμοποιήσει, τον χώρο όπου θα γίνει η επέμβαση και το κόστος της.
Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον ιατρό σας ό,τι θέλετε, ιδιαίτερα όσα αφορούν τις προσδοκίες και τις επιφυλάξεις σας σχετικά με το αποτέλεσμα.

Η προετοιμασία σας για την επέμβαση
Ανάλογα με την ηλικία και το οικογενειακό σας ιστορικό, ο χειρουργός μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μαστογραφία (ακτινογραφία των μαστών) πριν την επέμβαση.

Θα σας δώσει επίσης συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για την επέμβαση, όπως οδηγίες για τη διατροφή σας, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τη λήψη ή την αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας σας, μην ξεχάσετε να κανονίσετε να σας μεταφέρει κάποιος με το αυτοκίνητό του στο σπίτι σας μετά την επέμβαση και να σας βοηθήσει για λίγες ημέρες, αν χρειαστεί.

Πού θα γίνει η επέμβαση
Η ανόρθωση των μαστών μπορεί να γίνει σε νοσοκομείο, χειρουργικό κέντρο ημερήσιας νοσηλείας ή στο ιατρείο του χειρουργού. Συνήθως γίνεται χωρίς να εισαχθεί η ασθενής κανονικά σε νοσοκομείο για ευκολία και μείωση του κόστους.

Εάν εισαχθείτε σε νοσοκομείο κανονικά, θα μείνετε εκεί για 1-2 ημέρες.

Τύποι αναισθησίας
Οι επεμβάσεις ανόρθωσης μαστών γίνονται συνήθως με ολική αναισθησία, πράγμα που σημαίνει ότι θα είστε κοιμισμένη κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Σε επιλεγμένες ασθενείς, ιδιαίτερα όταν γίνεται μικρότερη τομή, ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με ένα ηρεμιστικό για να χαλαρώσετε.

Θα είστε ξύπνια, αλλά ήρεμη και θα αισθανθείτε ελάχιστη ενόχληση.

Η επέμβαση
Η μαστοπηξία συνήθως διαρκεί από μιάμιση ως τρεισήμισι ώρες. Oι τεχνικές ποικίλουν, αλλά η πιο συνηθισμένη επέμβαση συνίσταται στη δημιουργία μίας τομής σε σχήμα άγκυρας που ακολουθεί το φυσικό περίγραμμα του μαστού.
Η τομή ορίζει την περιοχή από την οποία θα αφαιρεθεί δέρμα του μαστού και τη νέα θέση στην οποία θα βρίσκεται η θηλή.

Όταν αφαιρεθεί το περιττό δέρμα, η θηλή και η άλω μετακινούνται σε ψηλότερη θέση. Το δέρμα που περιβάλλει την άλω στη συνέχεια μετακινείται προς τα κάτω και "μαζεύεται" για να αναδιαμορφωθεί ο μαστός. Τα ράμματα συνήθως βρίσκονται γύρω από την άλω, σε κάθετη γραμμή που εκτείνεται από την περιοχή της θηλής και κατά μήκος της κατώτερης πτυχής του μαστού.
Οι τομές ορίζουν την περιοχή του δέρματος που θα αφαιρεθεί και τη νέα θέση της θηλής.
Το δέρμα που πριν βρισκόταν πάνω από τη θηλή μετακινείται προς τα κάτω και "μαζεύεται" για να αναδιαμορφωθεί ο μαστός.

Οι τομές κλείνουν με ράμματα, δίνοντας στον μαστό το νέο του σχήμα.
Μετά την επέμβαση, οι μαστοί βρίσκονται πιο ψηλά και είναι πιο σφριγηλοί, ενώ τα ράμματα βρίσκονται συνήθως γύρω από την άλω, από κάτω της και στην πτυχή κάτω από τον μαστό.
Ορισμένες ασθενείς, ιδιαίτερα αυτές με σχετικά μικρούς μαστούς που είναι ελάχιστα πεσμένοι, μπορεί να είναι υποψήφιες για τροποποιημένες επεμβάσεις που απαιτούν λιγότερα ράμματα.

Μία τέτοια επέμβαση είναι η τεχνική μαστοπηξίας με κάθετη τομή, όπου δεν υπάρχει η μακριά οριζόντια ουλή στην πτυχή κάτω από τον μαστό. Εάν παράλληλα με την επέμβαση ανόρθωσης των μαστών, τοποθετήσετε και ενθέματα, αυτά θα τοποθετηθούν ακριβώς κάτω από τον ιστό του μαστού ή βαθύτερα κάτω από τον μυ του θωρακικού τοιχώματος.

Μετά την επέμβαση
Μετά την επέμβαση, θα φοράτε έναν ελαστικό επίδεσμο ή χειρουργικό στηθόδεσμο πάνω από τις γάζες. Οι μαστοί σας θα έχουν εκχυμώσεις, οίδημα και θα αισθάνεστε ενόχληση για 1-2 ημέρες, αλλά ο πόνος δεν θα είναι μεγάλος.

Οι οποιεσδήποτε ενοχλήσεις μπορεί να έχετε μπορούν να αντιμετωπισθούν με φάρμακα που θα σας συστήσει ο ιατρός σας.
Μέσα σε λίγες ημέρες, θα αντικατασταθούν οι επίδεσμοι ή ο χειρουργικός στηθόδεσμος με έναν μαλακό στηθόδεσμο υποστήριξης.

Θα πρέπει να φοράτε αυτόν τον στηθόδεσμο συνεχώς για 6 εβδομάδες, πάνω από τις γάζες. Τα ράμματα θα αφαιρεθούν μετά από 1-2 εβδομάδες.
Εάν το δέρμα των μαστών σας είναι πολύ ξηρό μετά την επέμβαση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο γαλάκτωμα αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

Προσέξτε να μην τραβάτε το δέρμα σας και να μην τοποθετείτε το γαλάκτωμα στις περιοχές όπου υπάρχουν ράμματα.
Πρέπει να αναμένετε κάποια απώλεια αίσθησης στις θηλές και το δέρμα των μαστών σας που προκαλείται από το οίδημα που ακολουθεί την επέμβαση.

Αυτό το μούδιασμα συνήθως υποχωρεί καθώς εξαφανίζεται το οίδημα τις επόμενες 6 περίπου εβδομάδες. Σε ορισμένες ασθενείς όμως, μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο ή περισσότερο, ενώ μερικές φορές, το μούδιασμα μπορεί να είναι μόνιμο.

Η επιστροφή στα φυσιολογικά
Η επούλωση των τραυμάτων είναι μία σταδιακή διαδικασία.

Αν και μπορεί να είστε σε κίνηση σε 1-2 μέρες, μην σχεδιάσετε να επιστρέψετε στην εργασία σας για 1 εβδομάδα, ανάλογα με το πώς αισθάνεστε. Αποφύγετε να σηκώνετε οτιδήποτε πάνω από το κεφάλι σας για 3-4 εβδομάδες. Εάν έχετε κάποιο ασυνήθιστο σύμπτωμα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον χειρουργό σας.
Ο χειρουργός θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα ξεκινήσετε πάλι τις συνήθεις ασχολίες σας.

Ίσως σας συμβουλεύσει να αποφύγετε το σεξ για 1 εβδομάδα ή περισσότερο και να αποφύγετε τα έντονα σπορ για πάνω από 1 μήνα. Μετά από αυτό το διάστημα, μπορείτε να αρχίσετε σιγά-σιγά να ασχολείστε και πάλι με τις συνήθεις δραστηριότητές σας.

Εάν μείνετε έγκυος, η επέμβαση δεν θα επηρεάσει την ικανότητά σας να θηλάσετε, καθώς οι πόροι του γάλακτος και οι θηλές θα παραμείνουν ανέπαφα.

Η νέα σας εμφάνιση
Ο χειρουργός σας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να κάνει τις ουλές σας όσο το δυνατόν πιο ανεπαίσθητες. Παρ΄ όλα αυτά, καλό είναι να θυμάστε ότι οι ουλές της μαστοπηξίας είναι εκτεταμένες και μόνιμες.

Συχνά προεξέχουν και είναι κόκκινες για μήνες, ύστερα σταδιακά γίνονται λιγότερο εμφανείς, μερικές φορές τελικά ξεθωριάζουν σε λεπτές λευκές γραμμές. Ευτυχώς, οι ουλές μπορούν συνήθως να τοποθετηθούν έτσι ώστε να μπορείτε να φοράτε μπλούζες με ανοικτό ντεκολτέ.
Να θυμάστε επίσης ότι η επέμβαση ανόρθωσης των μαστών δεν θα κρατήσει για πάντα τους μαστούς σας σφριγηλούς - οι επιδράσεις της βαρύτητας, της κύησης, της γήρανσης και οι διακυμάνσεις στο βάρος σας θα επηρεάσουν αναμφισβήτητα και πάλι τους μαστούς σας.

Οι γυναίκες που τοποθετούν ενθέματα παράλληλα με την επέμβαση ανόρθωσης των μαστών ενδεχομένως να επιτύχουν αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας.
Η ικανοποίησή σας αναφορικά με την επέμβαση ανόρθωσης των μαστών θα είναι μεγαλύτερη αν κατανοήσετε πλήρως τη διαδικασία και αν οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές.
Εάν οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές, το πιθανότερο είναι ότι θα μείνετε ευχαριστημένη από την επέμβαση ανόρθωσης των μαστών σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης