Γυναίκες με μεγάλα, κρεμαστά στήθη μπορεί να εμφανίσουν μια ποικιλία ιατρικών προβλημάτων, που προκαλείται από το υπερβολικό βάρος - από πόνο στη μέση και το λαιμό και ερεθισμό του δέρματος μέχρι σκελετικές ανωμαλίες και αναπνευστικά προβλήματα.

Οι λουρίδες του σουτιέν μπορεί να κάνουν σημάδια στους ώμους. Τέλος πιο συνηθισμένα τα μεγάλα στήθη μπορεί να κάνουν μια γυναίκα - ή και μια εικοσάχρονη κοπέλα να νιώθουν άσχημα.

Η μειωτική μαστών είναι μια χειρουργική επέμβαση που έχει σχεδιαστεί γι αυτές τις γυναίκες. Αφαιρείται λίπος, μαζικός αδένας και δέρμα από τα στήθη, κι έτσι γίνονται μικρότερα, ελαφρότερα και πιο σφιχτά. Μπορεί επίσης να μειωθεί και το μέγεθος της θηλαίας άλω, του σκούρου δέρματος γύρω από τη θηλή.

Σκοπός είναι να φτιάξουμε μικρότερα, πιο όμορφα στήθη σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα.

Ποιοι είναι υποψήφιοι
Η μειωτική μαστών εκτός από αισθητικούς λόγους γίνεται και για οργανική ανακούφιση από το βάρος των μαστών. Οι πιο πολλές γυναίκες έχουν προβλήματα με τα μεγάλα, κρεμάμενα στήθη, που περιορίζουν τη δραστηριότητά τους και τις κάνουν να νιώθουν άβολα.

Συνήθως γίνεται όταν τα στήθη έχουν αναπτυχθεί τελείως, μετά τα 18 χρόνια, αλλά μπορεί να γίνει και σε νεαρότερα κορίτσια όταν το πρόβλημα της μεγαλομαστίας είναι σοβαρό. Οι καλύτεροι υποψήφιοι είναι αυτοί που είναι ώριμοι να κατανοήσουν την επέμβαση και έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.

Κίνδυνοι από την επέμβαση
Η μειωτική μαστών είναι μια απλή επέμβαση, και γενικά είναι ασφαλής. Όμως, όπως με κάθε χειρουργείο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επιπλοκών, όπως αιμορραγία, μόλυνση, ή αντίδραση στην αναισθησία.

Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν ερεθισμό του δέρματος γύρω από τη θηλή, και χρειάζονται αλοιφές με αντιβιοτικά.

Η επέμβαση αφήνει ουλές που φαίνονται όταν η γυναίκα είναι γυμνόστηθη. Όμως καλύπτονται όταν φοράει σουτιέν. (Οι καπνίστριες κάνουν χειρότερες ουλές). Μπορεί να υπάρχει μια μικρή ασυμμετρία στα στήθη ή την τοποθέτηση της θηλής.
Μελλοντικός θηλασμός μπορεί πολλές φορές να γίνει, γιατί διατηρείται μέρος του μαζικού αδένα με τους πόρους του.
Η αισθητικότητα στις θηλές και γύρω από αυτές επηρεάζεται σημαντικά, αλλά επανέρχεται σταδιακά κατά τον πρώτο χρόνο μετά την εγχείρηση συνήθως.

Πάρα πολύ σπάνια μπορεί το σκούρο δέρμα γύρω από τη θηλή να νεκρωθεί, οπότε θα χρειαστεί να ξαναφτιαχτεί με δέρμα από άλλες περιοχές.
Οι κίνδυνοι του χειρουργείου ελαττώνονται πολύ αν ακολουθηθούν οι οδηγίες που δίνονται.

Σχεδιάζοντας το χειρουργείο
Στην πρώτη επίσκεψη στο γιατρό, πρέπει να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί του για τις προσδοκίες σας, και να ακούσετε προσεκτικά την γνώμη του. Μπορεί οι γνώμες να είναι διαφορετικές για το πιο είναι το καλύτερο σχήμα και μέγεθος στήθους, ή τη νέα θέση της θηλής (συνήθως είναι στο ίδιο επίπεδο με την πτυχή κάτω από το στήθος.
Μετά την εξέταση των μαστών θα παρθούν φωτογραφίες και βίντεο για ψηφιακό αρχείο.
Θα ακολουθήσει η συζήτηση για την αναισθησία, το μέρος που θα γίνει η επέμβαση και το κόστος της.

Γενικά η μειωτική μαστών θεωρείται αισθητική επέμβαση και δεν καλύπτεται από ασφαλιστικούς οργανισμούς, ιδιωτικούς ή δημόσιους, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις.

Η προετοιμασία για το χειρουργείο
Ίσως χρειαστεί μια μαστογραφία πριν το χειρουργείο.
Για δύο εβδομάδες πριν το χειρουργείο τουλάχιστον πρέπει να αποφεύγετε το κάπνισμα, και να μην παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πηκτικότητα του αίματος (ασπιρίνη, Persantin κτλ).
Μετάγγιση αίματος γενικά δεν χρειάζεται εκτός από περιπτώσεις γιγαντομαστίας, που μπορεί να ζητηθεί μια μονάδα αίμα.

Σ' αυτή την περίπτωση είναι καλό να δώσετε οι ίδιες μια μονάδα δικό σας αίμα 2-3 εβδομάδες πριν το χειρουργείο, και να αποφύγετε τη λήψη ξένου αίματος.
Μετά το χειρουργείο (την επόμενη μέρα συνήθως), πρέπει κάποιος δικός σας να σας οδηγήσει σπίτι.

Που θα γίνει η εγχείρηση
Θα γίνει σε ιδιωτική κλινική της αρεσκείας σας. Από την επιλογή της κλινικής θα εξαρτηθεί και το συνολικό κόστος της επέμβασης. Συνήθως πρέπει να μείνετε στην κλινική μέχρι την επόμενη μέρα, αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να πάτε σπίτι σας και την ίδια μέρα.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι 2-4 ώρες.

Αναισθησία
Συνήθως γίνεται με γενική αναισθησία, για να αποφευχθεί η πολύωρη ταλαιπωρία από την επέμβαση. Σε ειδικές περιπτώσεις είναι δυνατό να γίνει με συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και αναισθησιολογικής υποβοήθησης.

Το χειρουργείο
Οι τεχνικές ποικίλουν. Συχνά χρειάζεται μια τομή σε σχήμα άγκυρας που πάει γύρω από τη θηλαία άλω, μετά κάθετα μέχρι την υπομάστια πτυχή, όπου συναντά μια οριζόντια τομή πάνω στην πτυχή.

Ακολουθούν φυσικές γραμμές του μαστού για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να αποφευχθεί η οριζόντια τομή, ή ακόμη όλη η επέμβαση να γίνει με μια τομή γύρω από τη θηλαία άλω μόνο. Αφαιρείται η περίσσεια λίπους, μαζικού αδένα και δέρματος, και η θηλή μετακινείται στη νέα της θέση.

Μετά το δέρμα μετακινείται προς τα κάτω για να φτιαχτεί το νέο σχήμα του μαστού. Σε αυτή τη φάση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η λιποαναρρόφηση, για να πάρει ο μαστός όμορφο σχήμα. Τα ράμματα ακολουθούν τις γραμμές των τομών.

Μετά το χειρουργείο
Μετά το χειρουργείο θα είστε τυλιγμένες με ελαστικούς επιδέσμους και το αθλητικό σουτιέν που είχατε προμηθευτεί πριν το χειρουργείο. Από κάθε στήθος θα βγαίνει ένας μικρός σωλήνας για να παροχετεύει το αίμα, που θα παραμείνει μέχρι την επόμενη μέρα.

Τα ενοχλήματα και ο πόνος θα είναι χειρότερα τις δυο πρώτες μέρες, και μπορεί να βαστήξουν μία εβδομάδα. Είναι πιο έντονα όταν μετακινείστε ή όταν βήχετε, και μπορεί να χρειαστείτε παυσίπονα. Οι επίδεσμοι θα αφαιρεθούν μετά από δύο μέρες, αλλά θα φοράτε το αθλητικό σουτιέν για τουλάχιστον δύο μήνες.

Τα ράμματα θα βγουν σταδιακά, στη βδομάδα αυτά γύρω από τη θηλαία άλω και στις δύο βδομάδες τα υπόλοιπα. Οι ουλές πρέπει να προστατεύονται για πολύ καιρό με ειδικά καλύμματα, για να αποφύγουμε τις άσχημες ουλές.
Η πρώτη σας περίοδος μετά την επέμβαση μπορεί να κάνει τα στήθη σας να πρηστούν και να πονούν.

Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε ξαφνικούς περαστικούς πόνους στο στήθος για αρκετό καιρό μετά το χειρουργείο, που θα γίνονται όλο και πιο αραιοί.

Ξαναγυρνώντας στη φυσιολογική ζωή
Τις δύο πρώτες βδομάδες μετά το χειρουργείο πρέπει να αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη ή να μετακινείτε βαριά αντικείμενα. Μετά μπορείτε να γυρίσετε στη δουλειά σας, αλλά καλό είναι να αποφεύγετε γυμναστικές ασκήσεις και κολύμπι για ένα δίμηνο.

Σε αυτό το διάστημα θα φοράτε το αθλητικό σουτιέν και θα σκεπάζετε τις ουλές με ειδικά καλύμματα. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε το σεξ, και γενικά να περιορίσετε τις βίαιες επαφές στο στήθος σας. Αν τρέξει λίγο υγρό από την πληγή είναι φυσιολογικό, αλλά αν δείτε κάτι ασυνήθιστο πρέπει να με συμβουλευτείτε.

Η νέα σας εμφάνιση
Το πιο πολύ πρήξιμο θα έχει φύγει τη δεύτερη βδομάδα, αλλά το τελικό σχήμα των μαστών θα μπορεί να εκτιμηθεί οριστικά μόνο τον έκτο μήνα.

Το νέο σας στήθος θα ακολουθεί τις φυσιολογικές αλλαγές που γίνονται σε ορμονικές αλλαγές του κύκλου, σε αλλαγές του σωματικού βάρους καθώς και στην εγκυμοσύνη. Αν και οι τομές ράβονται με όλους τους κανόνες της πλαστικής χειρουργικής για μείωση των σημαδιών, αυτά είναι μεγάλα και μόνιμα.

Βέβαια καλύπτονται τελείως από το σουτιέν και γίνονται πολύ αχνά όσο περνάει ο καιρός. Υπάρχουν και πιο νέες μέθοδοι με πιο μικρά σημάδια, αλλά η εφαρμογή τους εξαρτάται από το μέγεθος της μείωσης.
Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι εμφανή αμέσως και η αλλαγή στην εμφάνιση εντυπωσιακή.

Θα έχετε ξεφορτωθεί τα μεγάλα, κρεμαστά στήθη και το σώμα σας θα εμφανίζει ομορφότερες αναλογίες και συμμετρία. Το ντύσιμό σας μπορεί να εμπλουτιστεί, αφού δεν θα σκέφτεστε να καλύψετε τα μεγάλα στήθη, και τα ρούχα θα σας πάνε καλύτερα.
Όμως, όσο κι αν επιθυμείτε τη νέα σας εμφάνιση, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος και σε σας αλλά και στην οικογένεια και τους φίλους σας για να συνηθίσετε τη νέα σας μορφή.

Να είστε υπομονετική και με τον εαυτό σας, και με τους άλλους. Μην ξεχνάτε γιατί κάνατε αυτή την επέμβαση, και ότι κατά πάσα πιθανότητα, όπως και οι πιο πολλές γυναίκες που την έκαναν, θα είστε ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη