Οι άνδρες και η αισθητική χειρουργική
Η κοινωνία μας δίνει μεγάλη αξία στη νεανική και αθλητική εμφάνιση. Σήμερα, άνδρες κάθε ηλικίας και τρόπου ζωής ζητούν να υποβληθούν σε πλαστική χειρουργική για αισθητικούς λόγους. Στους στόχους των ανδρών περιλαμβάνεται μία πιο ισορροπημένη μύτη, ένα πιο νεανικό πρόσωπο, μία πιο μικρή μέση. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν παράγοντες όπως το πάχος του δέρματος, τα γένια που υπάρχουν ή ο τύπος του σώματος.
Αυτό το άρθρο αναφέρεται σε κάποια από τα ειδικά θέματα που αφορούν τους άνδρες που σκέπτονται να υποβληθούν σε αισθητική επέμβαση. Δεν θα απαντηθούν όλα σας τα ερωτήματα, καθώς πολλά εξαρτώνται από τις συνθήκες κάθε ατόμου χωριστά. Εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι σχετικά με την επέμβαση στην οποία σκέφτεστε να υποβληθείτε, απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

Ο προγραμματισμός της επέμβασής σας
Η καλή επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και τον ιατρό σας είναι απαραίτητη για τον προγραμματισμό της επέμβασης. Στην πρώτη σας επίσκεψη, θα πρέπει να εξηγήσετε στον ιατρό λεπτομερώς γιατί θέλετε να κάνετε την επέμβαση και ποια εμφάνιση ελπίζετε να επιτύχετε μετά από αυτή. Είναι σημαντικό να ξεπεράσετε την όποια αμηχανία αισθάνεστε και να μιλήσετε με ειλικρίνεια για τις αλλαγές που επιθυμείτε. Θα πρέπει να είστε σίγουρος ότι εσείς και ο ιατρός σας καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλο.
Ο ιατρός θα αξιολογήσει επίσης την υγεία σας, θα σας υποβάλει σε κλινική εξέταση, θα πάρει προεγχειρητικές φωτογραφίες και θα σας εξηγήσει ποιες χειρουργικές τεχνικές είναι πιο κατάλληλες για εσάς. Θα συζητήσετε για τον τύπο της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί, τον χώρο όπου θα γίνει η επέμβαση, τους πιθανούς κινδύνους και το κόστος της επέμβασης. Η ιατρική ασφάλιση συνήθως δεν καλύπτει τις αισθητικές επεμβάσεις. Όμως, ορισμένοι πλαστικοί χειρουργοί προσφέρουν ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης για αισθητική χειρουργική ή δέχονται πιστωτικές κάρτες.
Εάν κάποιο τμήμα της επίσκεψης σάς δημιουργεί αμηχανία ή αν θέλετε να καλύψετε κάποια θέματα ιδιωτικότητας, πείτε το στον χειρουργό σας. Πάνω απ' όλα, είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με την επέμβασή σας. Να θυμάστε ότι ο ιατρός μπορεί να προσφέρει σημαντική βελτίωση, αλλά όχι την τελειότητα. Μην ξεχνάτε ότι η ηλικία και η υγεία σας μπορεί να παίζουν ρόλο στην ποιότητα του αποτελέσματος.

Η χειρουργική επέμβαση
Κατά την επίσκεψή σας στον ιατρό θα πάρετε πολλές πληροφορίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην περίπτωσή σας. Εξηγώντας σας την επέμβαση βήμα-προς-βήμα, ο ιατρός θα μιλήσει μαζί σας για διάφορα θέματα που μπορεί να επηρεάσουν την επέμβαση. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε πλήρως αυτά τα θέματα.
Χειρουργική προσώπου : Εάν σκέφτεστε να υποβληθείτε σε χειρουργική προσώπου ή λαιμού, ο ιατρός θα αξιολογήσει όλη την περιοχή κεφάλι-πρόσωπο-λαιμός. Η γραμμή των μαλλιών σας υποχωρεί ; Πόσο γεμάτες είναι οι φαβορίτες σας ; Το δέρμα όπου φυτρώνουν γένια φθάνει μέχρι τα μάγουλα ή κάτω στον λαιμό ; Υπάρχουν ουλές στο πρόσωπο ; Το δέρμα έχει εγκαύματα από τον ήλιο ; Το δέρμα στον λαιμό παρουσιάζει χαλάρωση ;
Γενικά, είναι γνωστό ότι το δέρμα του προσώπου του άνδρα αιματώνεται καλύτερα από της γυναίκας. Τα πρόσωπα των ανδρών αιμορραγούν περισσότερο κατά την επέμβαση και είναι πιο επικίνδυνο να σχηματισθεί προσωρινή συσσώρευση αίματος κάτω από το δέρμα, που ονομάζεται αιμάτωμα, μετά την επέμβαση.
Επίσης, οι τυχόν ουλές που θα προκύψουν μετά την επέμβαση μπορεί να είναι πιο δύσκολο να καλυφθούν σε έναν άνδρα, καθώς οι άνδρες δεν φορούν μέικαπ ούτε χτενίζουν τα μαλλιά τους κοντά στο πρόσωπο, όπως πολλές γυναίκες.

Πριν την επέμβαση στο πρόσωπο, ο χειρουργός θα αξιολογήσει όλη την περιοχή κεφάλι-λαιμός-γραμμή μαλλιών, το πώς αναπτύσσονται τα γένια και την κατάσταση του δέρματος.

Η τριχοφυϊα και τα γένια μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα ενός λήφτινγκ προσώπου. Εάν έχετε φαλάκρα ή τα μαλλιά σας αραιώνουν, μπορεί να χρειασθεί μεγάλη χειρουργική δεξιότητα για να καλυφθεί η τομή του λήφτινγκ, ιδιαίτερα στην περιοχή των κροτάφων. Εάν το δέρμα στο πάνω μέρος του λαιμού που έχει τρίχες τραβηχθεί πίσω από τα αυτιά σας κατά την επέμβαση, ίσως χρειασθεί να ξυρίζεστε πίσω από τα αυτιά ή στον αυχένα. Όμως, μερικές φορές, η ηλεκτρόλυση μπορεί να διορθώσει αυτό το πρόβλημα. Συζητείστε οπωσδήποτε με τον χειρουργό για αυτές τις πιθανότητες.

Για πολλούς άνδρες η περιοχή λίπους κάτω από το σαγόνι αποτελεί επίσης πρόβλημα. Στους νεότερους ασθενείς, μπορεί να αρκεί η λιποαναρρόφηση για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς μπορεί να χρειασθούν πλήρες λήφτινγκ προσώπου και λήφτινγκ λαιμού που μπορεί να περιλαμβάνουν την αφαίρεση του περιττού λίπους και το τέντωμα του μυώδους πλατύσματος που απλώνεται προς τα κάτω σε κάθε πλευρά του λαιμού. Αυτοί οι μυς είναι συνήθως παχύτεροι στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, αλλά δεν αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για τον πλαστικό χειρουργό.

Θεραπείες "λείανσης" του δέρματος του προσώπου: Το ξύρισμα αναβάλλεται για περίπου 3 εβδομάδες μετά από μία θεραπεία λείανσης του δέρματος, όπως το χημικό πήλινγκ ή η δερμοαπόξεση. Επειδή σε αυτές τις επεμβάσεις αφαιρούνται οι επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος το πρόσωπό σας θα παραμείνει ευαίσθητο, πρησμένο και θα έχει έντονο ροζ χρώμα για αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Κάποιοι άνδρες είναι ευχαριστημένοι που τα γένια τους βοηθούν στο να καλυφθεί το ροζ χρώμα του δέρματος που αναρρώνει - ιδιαίτερα αν δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν καλυπτικό μέικαπ.

Οι άνδρες που ανησυχούν για την εμφάνισή τους καλό θα είναι να μην καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά για περίπου 4 εβδομάδες. Το αλκοόλ κάνει τις περιοχές του δέρματος του προσώπου που υποβλήθηκαν στη θεραπεία να πάρουν ένα έντονο κόκκινο, αναψοκοκκινισμένο χρώμα.

Αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου: Οι αισθητικές επεμβάσεις όπως η χειρουργική στα βλέφαρα, η ρινοπλαστική και η χειρουργική εμφυτευμάτων προσώπου γίνονται ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο στους άνδρες και στις γυναίκες. Όμως, είναι σημαντικό να πείτε στον χειρουργό σας αν επιθυμείτε πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά - ένα σαγόνι με εντονότερη γραμμή, πιο προτεταμένα ζυγωματικά, πιο δυνατή μύτη.

Αντικατάσταση μαλλιών: Το κύριο θέμα για τους άνδρες που σκέφτονται να κάνουν χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών είναι ο χρόνος που απαιτείται. Η αντικατάσταση μαλλιών που δίνει φυσικό αποτέλεσμα απαιτεί αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις, με μεγάλα διαστήματα ανάρρωσης. Μία πλήρης σειρά εμφύτευσης μαλλιών μπορεί να διαρκέσει από 18 μήνες έως 2 ή και περισσότερα χρόνια.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι άλλοι ίσως να μπορούν να διακρίνουν τις τομές ή τα σημεία μεταμόσχευσης, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της μεταμόσχευσης μαλλιών. Εάν η δουλειά ή ο τρόπος ζωής σας δεν συμβαδίζει με μία μεγάλη περιόδο θεραπείας, συζητείστε με τον χειρουργό σας για εναλλακτικές λύσεις στη μεταμόσχευση μαλλιών, όπως η χειρουργική για τοποθέτηση καλύματος ή η μείωση της επιφάνειας της κεφαλής.

Λιποαναρρόφηση/σμίλευση σώματος: Το ιδανικό ανδρικό σώμα θεωρείται ότι είναι αδύνατο, αθλητικό, με μεγάλες πλάτες και θώρακα, επίπεδη κοιλιά και στενή περιοχή μηρών-γοφών. Όμως καθώς μεγαλώνουν οι άνδρες, συνήθως συσσωρεύεται λίπος γύρω από την κοιλιά, τους λαγώνες ("σωσίβιο"), την περιοχή του στήθους (πάθηση που ονομάζεται γυναικομαστία) και στο σαγόνι και τον λαιμό. Οι άνδρες μερικές φορές καταφεύγουν στη λιποαναρρόφηση για να αφαιρέσουν αυτές τις περιοχές λίπους που δεν ανταποκρίνονται στη δίαιτα και την άσκηση.
Σε πολλές περιπτώσεις, η λιποαναρρόφηση και μόνο μπορεί να διορθώσει με επιτυχία αυτές τις προβληματικές περιοχές. Οι άνδρες διατηρούν την ελαστικοτητα του δέρματός τους για περισσότερο διάστημα από ό,τι οι γυναίκες και οι περιοχές λίπους κάτω από το δέρμα συνήθως είναι πιο σφριγηλές και περιέχουν περισσότερα αγγεία από ό,τι στις γυναίκες. Λόγω αυτών και άλλων παραγόντων, η λιποαναρρόφηση στους άνδρες είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική.
Οι άνδρες που έχουν χαλαρό δέρμα και περιοχές περιττού λίπους μπορεί να προτιμήσουν την παραδοσιακή διαδικασία της εκτομής (χειρουργική αφαίρεση δέρματος) πέραν της λιποαναρρόφησης. Μπορεί επίσης να γίνει εκτομή στους ασθενείς με γυναικομαστία των οποίων η διόγκωση του στήθους αποτελείται κυρίως από αδενικό ιστό και όχι από λίπος.

Για τους άνδρες, συνηθισμένα σημεία για λιποαναρρόφηση είναι η περιοχή κάτω από το σαγόνι και γύρω από τη μέση, καθώς και στη μείωση του διογκωμένου στήθους, πάθηση που είναι γνωστή ως γυναικομαστία.

Μείωση κοιλιάς: Οι άνδρες που έχουν πλαδαρό δέρμα στην κοιλιά (συνήθως λόγω πολύ μεγάλης απώλειας βάρους), πλαδαρούς κοιλιακούς μυς και/ή παραμελημένη κήλη μπορούν να επιλέξουν την ολική κοιλιοπλαστική ή "tummy tuck". Πρόκειται για σοβαρή χειρουργική επέμβαση όπου αφαιρείται το περιττό λίπος, τεντώνονται οι μυς του κοιλιακού τοιχώματος και μειώνει η περίμετρος της μέσης. Οι άνδρες που υποβάλλονται σε ολική κοιλιοπλαστική εκπλήσσονται συχνά από τον μεγάλο χρόνο ανάρρωσης. Ορισμένοι ασθενείς δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους παρά μόνο 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Οι άνδρες με ικανοποιητική ελαστικότητα του δέρματος που έχουν μέτρια ποσότητα περιττού κοιλιακού λίπους ενδεχομένως να χρειάζονται μόνο λιποαναρρόφηση.

Χειρουργική τόνωση των μυών: Τα τελευταία χρόνια, οι πλαστικοί χειρουργοί έχουν επινοήσει μεθόδους βελτίωσης των γραμμών των μυών με αισθητικά εμφυτεύματα και τεχνικές "σμίλευσης".
Τα εμφυτεύματα γαστροκνημίας που αρχικά δημιουργήθηκαν για να διορθωθεί η γραμμή των ποδιών μετά από ατύχημα ή σε άτομα που έπασχαν από πολυομυελίτιδα χρησιμοποιούνται τώρα μερικές φορές, για να "γεμίσει" αισθητικά το κάτω μέρος του ποδιού. Ομοίως, τα θωρακικά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί ο θώρακας ανδρών που πάσχουν από το σύνδρομο Poland μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν σε όγκο οι θωρακικοί μύες υγιών ανδρών.
Κάποιοι ιατροί έχουν αρχίσει να προσφέρουν στους άνδρες ασθενείς τους την κοιλιακή χάραξη, μία νέα τεχνική λιποαναρρόφησης που κάνει την κοιλιακή περιοχή πιο μυώδη και γραμμωμένη.
Οι άνδρες που σκέφτονται να υποβληθούν σε αισθητική τόνωση των μυών θα πρέπει να θυμούνται ότι αυτές οι επεμβάσεις είναι σχετικά νέες. Καλύτερο είναι να ζητήσουν τη συνδρομή ενός πλαστικού χειρουργού που έχει εκπαιδευθεί επαρκώς σε αυτές τις μεθόδους.

Μετά την επέμβασή σας
Οι ημέρες και εβδομάδες αμέσως μετά την επέμβασή σας είναι πολύ σημαντικές για να επιτύχετε ένα ικανοποιητικό τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις συμβουλές του ιατρού σας κατά γράμμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να απέχετε από την εργασία σας για αρκετό καιρό, να φοράτε επιδέσμους ή στενά ενδύματα πίεσης, να ξεκουράζεστε, να μην μένετε στον ήλιο, να μην πίνετε αλκοόλ και να μην καπνίζετε. Επίσης να αποφεύγετε την έντονη δραστηριότητα, άσκηση, ακόμα και το σεξ.
Όμως, οι πλαστικοί χειρουργοί κατανοούν ότι μερικές φορές είναι δύσκολο για τους άνδρες, που είναι προγραμματισμένοι από την κοινωνία να είναι στωϊκοί, να παραμείνουν στο κρεβάτι ή να ζητήσουν τη βοήθεια άλλων κατά την ανάρρωσή τους. Μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες συχνά αρνούνται τον πόνο και αισθάνονται αμήχανα να ζητήσουν βοήθεια μετά την επέμβαση. Οι άνδρες που απορρίπτουν τη βοήθεια μπορεί να έχουν μία ιδιαίτερα δύσκολη ανάρρωση εάν παρουσιάσουν μετεγχειρητική κατάθλιψη τις εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Για να αποφευχθούν τα μετεγχειρητικά προβλήματα, είναι σημαντικό να έχετε κάποιο άτομο πρόθυμο να σας βοηθήσει, σωματικά, αλλά και συναισθηματικά, για περίπου 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση. Εάν έχετε τη βοήθεια κάποιου και ξεκουράζεστε όσο πρέπει, θα βελτιώσετε τις πιθανότητες μίας ταχύτερης ανάρρωσης και μπορεί να δείτε τα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα.
Σημαντικό μέρος της επιτυχούς ανάρρωσης είναι να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του χειρουργού σας.
Τις εβδομάδες μετά την επέμβαση θα προσαρμοστείτε στη νέα σας εμφάνιση. Η υπομονή είναι το κλειδί για την ανάρρωση. Τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να γίνουν ορατά αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες αργότερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο