Το πέρασμα του χρόνου είναι μια φυσική διαδικασία που αποδέχονται οι περισσότεροι από εμάς. Όμως, όταν τα σημάδια της γήρανσης αρχίζουν να γίνονται εμφανή και ιδιαίτερα στο πρόσωπο (ρυτίδες, χαλάρωση, λέπτυνση της επιδερμίδας), τότε αναζητάμε τρόπο να απαλλαγούμε από αυτά και να στρέψουμε τους δείκτες της νεότητας προς τα πίσω.

Το face lift (ή ρυτιδοπλαστική προσώπου) είναι η επέμβαση που δίνει μια πιο νεανική εμφάνιση στο πρόσωπο και το λαιμό, απομακρύνοντας τη χαλάρωση του δέρματος και τις βαθιές ρυτίδες και βελτιώνοντας έτσι τόσο τη συνολική εμφάνιση του προσώπου όσο και την περιοχή του λαιμού διορθώνοντας το περίγραμμα και το προφίλ. Η κατάλληλη ηλικία για να γίνει η επέμβαση είναι μεταξύ 50-60 ετών.

Οι τεχνικές

Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε προσώπου και τα επιμέρους προβλήματα ανά περιοχή του (facial analysis) επιλέγεται σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρουργό η κατάλληλη τεχνική που θα προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί συνδυασμός τεχνικών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες ενός προσώπου στην ολότητά τους. Οι σύγχρονες τεχνικές επιτυγχάνουν μικρότερες τομές και πιο ανθεκτικά αποτελέσματα.

Τα είδη των επεμβάσεων είναι:

  • Κλασικό face lift: Συνήθως αφαιρούμε την περίσσεια του δέρματος και ταυτόχρονα ανορθώνουμε τους μυς του προσώπου και του λαιμού εσωτερικά (πρόκειται για το λεγόμενο SMAS lift), επαναφέροντας τους ιστούς του προσώπου στην κανονική τους θέση. Οι τομές γίνονται πίσω από τη γραμμή της τριχοφυΐας, γύρω και πίσω από το αφτί, έχουν πολύ καλή επούλωση και γίνονται εξαιρετικά δυσδιάκριτες. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ένα «εξωτερικό» και ένα «εσωτερικό» lifting, που εξασφαλίζει μακροχρόνια αποτελέσματα.
  • MACS-lift: Η σύγχρονη τάση στην αισθητική χειρουργική του προσώπου θέλει φυσικό αποτέλεσμα. Αυτό ακριβώς εξασφαλίζει η τεχνική MACS-lift. Πρόκειται για ένα σύγχρονο lift που τα πλεονεκτήματά του είναι οι ανεπαίσθητες μικρές ουλές και η γρήγορη ανάρρωση. Ενδείκνυται για γυναίκες 40-55 ετών και θεωρείται ιδανικό για μικρού ή μετρίου βαθμού πτώση του προσώπου. Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και «μέθη», ενώ η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 ώρες. Εάν χρειάζεται, μπορεί να συνδυαστεί με μικρολιποαναρρόφηση στο προγούλι και σε άλλα σημεία του λαιμού για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Mid-face lift: Είναι το λίφτινγκ του «μέσου προσώπου», δηλαδή στο νοητό τρίγωνο που σχηματίζεται από την εσωτερική και την εξωτερική γωνία των ματιών και τη σύστοιχη γωνία του στόματος. Πολύ συχνά τα πρώτα σημάδια της γήρανσης στο πρόσωπο εμφανίζονται σ’ αυτήν την περιοχή, με τα κάτω βλέφαρα να χαλαρώνουν δημιουργώντας «σακούλες» και να παρατηρούνται έντονες «ρυτίδες πικρίας» στις γωνίες του στόματος. Έτσι, το πρόσωπο χάνει το αρμονικό του περίγραμμα και δείχνει θαμπό και κουρασμένο. Το Mid-face lift απευθύνεται σε γυναίκες μετά τα 40 που δεν αντιμετωπίζουν μεγάλο βαθμό πτώσης. Η όλη εικόνα της πτώσης του προσώπου αναστρέφεται χαρίζοντας μια πολύ νεανική όψη, χωρίς εμφανείς ουλές, καθώς τα μήλα γεμίζουν, οι ρινοπαρειακές αύλακες απαλύνονται και οι ρυτίδες πικρίας εξαφανίζονται. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι πολύ δημοφιλής τεχνική ανάμεσα στους αστέρες του Hollywood – εξ ου και η ονομασία του «Star lift».

Οι νέες επιλογές

Η σύγχρονη αισθητική ιατρική, όμως, προχωρά όλο και περισσότερο σε μη επεμβατικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της γήρανσης, της χαλάρωσης, της απώλειας όγκου και της πτώσης των ανατομικών στοιχείων του προσώπου.

Με τη βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου υαλουρονικού οξέους και με συγκεκριμένη τεχνική με ειδικές μικροκάνουλες επιτυγχάνεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εντελώς ανώδυνα και με ασφαλή τρόπο, εντυπωσιακή αλλαγή ανορθώνοντας το κάτω τρίτο του προσώπου και προσφέροντας πιο ανανεωμένη και νεανική όψη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τεχνική λέγεται υγρό λίφτινγκ (liquid lift).

Τα απορροφήσιμα νήματα κάτω από το δέρμα είναι μια επίσης καινοτόμος μέθοδος, η οποία προσεγγίζει το lifting του προσώπου. Ανάμεσά τους υπάρχουν μικροί κώνοι από πολυγαλακτικό οξύ, ουσία που διεγείρει τους ινοβλάστες στην παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Η εφαρμογή τους γίνεται ανώδυνα και αναίμακτα, μόνο με τοπική αναισθησία στο ιατρείο, και δεν χρειάζεται εισαγωγή ή παραμονή στο νοσοκομείο. Σε λιγότερο από μία ώρα έχουμε ολοκληρώσει την τοποθέτηση των νημάτων διορθώνοντας τη χαλάρωση χωρίς χειρουργική επέμβαση και εσείς επιστρέφετε στην εργασία σας αμέσως μετά την εφαρμογή.

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι το άμεσο αποτέλεσμα, χωρίς τομές, πόνο και μετεγχειρητικές επιπλοκές, για αυτό και ονομάστηκε Lunch –Time Face Lift. Υπόσχεται διατήρηση και συνεχή βελτίωση του δερματικού ιστού για τουλάχιστον δύο χρόνια από την εφαρμογή, λόγω της κολλαγονογένεσης που προκαλείται από την ύπαρξη του πολυγαλακτικού οξέος.
Η απόχρωση της επιδερμίδας γίνεται πιο φωτεινή, αναδομούνται οι ίνες του κολλαγόνου, βελτιώνεται η ελαστικότητα του δέρματος, ενώ παράλληλα μειώνονται οι ρυτίδες και οι πτυχώσεις.

Πηγές:
Αναστάσιος Τσεκούρας, Πλαστικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής ΛΗΤΩ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο