Είναι γνωστό ότι η περίοδος της εφηβείας είναι μία από τις δυσκολότερες κατά τη διάρκεια της ζωής.
Η σχέση του εφήβου με το περιβάλλον του, όπως και με τον εαυτό του περνάει από φάσεις διαρκούς αμφισβήτησης αλλά και δημιουργίας προτύπων, στιγμές έντονων απογοητεύσεων αλλά και ενθουσιασμού.

Ο έφηβος ανακαλύπτει το σώμα του και γνωρίζει ότι αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στη σχέση του με το άλλο φύλο. Αυτό σε συνδυασμό με την έντονη σεξουαλικότητα που διακρίνει αυτή την ηλικία, οδηγεί συχνά σε αισθήματα έντονης ανασφάλειας που συχνά (δημιουργούν ή καταλήγουν σε) διαπλάθουν και έναν ανασφαλή χαρακτήρα.

Οι γονείς προσπαθούν να πείσουν ότι ‘όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία’, αλλά ματαίως. Το περιβάλλον συνεχώς θα του τονίζει την ύπαρξη της δυσμορφίας και ο υποψήφιος ερωτικός σύντροφός του ότι τα αφτιά του πετάνε ή ότι η μύτη του είναι γαμψή.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης θα οδηγεί σε συνεχείς αποτυχίες στον κοινωνικό ή σεξουαλικό τομέα και αυτό λειτουργεί ως φαύλος κύκλος, ώστε να τονίσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημά του.

Πολύ συχνά στο ιατρείο του Πλαστικού Χειρουργού έρχονται έφηβοι συνοδευόμενοι συνήθως από τους γονείς τους, ζητώντας τη βελτίωση κάποιου αισθητικού προβλήματος. Οι γονείς, αφού κατάφεραν να δώσουν κάποια αναβολή στην προσέλευση αυτή με διάφορα προσχήματα, στο τέλος κατάλαβαν ότι είναι αδύνατον να πείσουν τον έφηβο ότι θα πρέπει να το αγνοήσει.

Τουλάχιστον προτιμούν να συμμετέχουν στην απόφαση και στην επιλογή του ιατρού, παρά να αναζητήσει ο έφηβος τη λύση από μόνος του κάνοντας συνήθως λάθος επιλογές. Δυστυχώς, υπάρχουν φορές που εν αγνοία των γονέων ο νέος αναζητεί μόνος του τη λύση.

Άλλωστε ποτέ δε θα πει στο γιατρό την πραγματική του ηλικία και ποτέ ο γιατρός δε θα ζητήσει αστυνομική ταυτότητα.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επεμβάσεις που επιτρέπονται και σε εφήβους με κάποιες προϋποθέσεις φυσικά. Τα προβλήματα που οδηγούν συνήθως τους εφήβους στον Πλαστικό Χειρουργό είναι τα εξής:

  • Πεταχτά αφτιά (από ηλικία 5 ετών)
  • Γυναικομαστία
  • Ακμή
  • Ουλές
  • Αιμαγγειώματα
  • Σπίλοι
  • Λιποαναρρόφηση

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα