Σήμερα είναι γεγονός ότι η επιστήμη εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς με την βοήθεια της τεχνολογίας και η γνώση μεταδίδεται με την ταχύτητα του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η ιατρική αισθητική είναι ένας τομέας που ωφελείται από αυτήν την εξέλιξη, έχοντας εστιάσει το ενδιαφέρον της στην χρήση των laser.

Η αιχμή του δόρατος αυτής της τεχνολογικής επανάστασης είναι η αισθητική βελτίωση του προσώπου μέσα από την εφαρμογή των laser.

H ονομασία L.A.S.E.R. προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων 'Light amplification by stimulated emission of radiation ‘δηλαδή ‘ενίσχυση του φωτός με διεγερμένη εκπομπή ακτινοβολίας'.
H πρώτη συσκευή εκπομπής ακτίνων LASER κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του '50 και η μετέπειτα εξέλιξη ήταν ραγδαία.



Η αισθητική βελτίωση ενός προσώπου με την χρήση των laser αποβλέπει στα εξής:

  • Στην αντιμετώπιση των μετωπιαίων, περιστοματικών ρινοπαρειακών και περιοφθαλμικών ρυτίδων ( πόδι της χήνας ) απαλύνοντας τις βαθιές ρυτίδες από αυτές και εξαφανίζοντας τις πιο ρηχές.
  • Στην ανανέωση και σύσφιξη της επιδερμίδας δίνοντας απαλή υφή και υγιή λάμψη.
  • Στην τέλεια εξάλειψη ή βελτίωση των ουλών ακμής ή τραυματικών ουλών ανάλογα με το βάθος της βλάβης.
  • Στην αντιμετώπιση λεκέδων και δυσχρωμιών του δέρματος βελτιώνοντας έτσι την ομογένεια του χρώματος της επιδερμίδας.
  • Στην αντιμετώπιση ευρυαγγειών και αιμαγγειωμάτων.
  • Διεγείροντας τους ινοβλάστες στη στοιβάδα του χορίου προκαλεί υπερνεοκολαγονογένεση και έτσι πάχυνση της συγκεκριμένης στοιβάδας λόγω παρουσίας μεγαλύτερης ποσότητας κολλαγόνου και ελαστίνης, εμφανίζοντας προς τα έξω ένα δέρμα ομοιογενές, παχύτερο με ελαστικότητα και σφριγηλό. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται όταν το laser μπορεί να φθάσει μέχρι και την στοιβάδα του χορίου. Αυτή την δυνατότητα μέχρι τώρα έχουν τα laser CO2, τα Erbium καθώς και τα νεώτερα non ablatives laser, και είναι πολύ σημαντική γιατί με αυτή την δράση προκαλούν ανάπλαση αλλά και ένα ποσοστό σύσφιξης του δέρματος αντιμετωπίζοντας έτσι και σε ένα βαθμό την χαλάρωση.

Ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα προϋποθέτει την σωστή χρήση laser ανάλογα με το πρόβλημα που μας απασχολεί.
Θα αναφερθούμε τώρα στις πλέον συνηθισμένες εφαρμογές laser στο πρόσωπο.

Resurfacing

Είναι η μέθοδος που γίνεται εφ άπαξ και υπόσχεται όλα όσα ζητάμε σε μία πλήρη αισθητική βελτίωση του προσώπου.
Μπορεί να αφορά όλο το πρόσωπο ‘full face resurfacing ‘ ή συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου, όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Δίνει λύσεις σε γηρασμένο πρόσωπο, σε ρυτίδες, σε σημάδια ακμής, σε κηλίδες, δυσχρωμίες, σε υπερκερατωσικές βλάβες, σε ουλές τραυματισμών κλπ.

Για αυτήν την θεραπεία χρησιμοποιούμε το laser CO2 υψηλής ισχύος. Οι θεραπείες αυτές γίνονται σε χρονική περίοδο που δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, συνήθως από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Πριν την εφαρμογή της θεραπείας με το laser συνηθίζεται να γίνεται προετοιμασία του δέρματος με ΑΗΑ ένα μήνα νωρίτερα, συνήθως 2-3 συνεδρίες με διαλύματα 30 και 50%.

Εάν έχουμε να κάνουμε με φωτότυπο IV (τέσσερα) ίσως χρειαστεί και ενδιάμεση αγωγή με λευκαντικές κρέμες, πριν την θεραπεία του laser ,ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Όταν όλα είναι έτοιμα γίνεται η θεραπευτική εφαρμογή του laser με τοπική αναισθησία και εάν πρόκειται για full face ίσως χρειαστεί και η παρουσία αναισθησιολόγου για να δώσει μια ελαφριά μέθη ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή ενόχληση.

Αυτές οι θεραπείες δεν χρειάζονται γενική νάρκωση.

Τελειώνοντας την θεραπεία, το πρόσωπο ή κάποιες περιοχές του ανάλογα αν κάναμε full face resurfacing ή μερικό resurfacing έχουν την εικόνα του επιπολής μερικού πάχους εγκαύματος. Γι αυτό τοποθετούμε μια ειδική μεμβράνη από σιλικόνη ή ειδικές γάζες στο πρόσωπο για τις πρώτες μέρες που σκοπό έχουν να περιορίσουν το ορώδες εξίδρωμα, να προστατεύσουν το πρόσωπο από εξωτερικούς παράγοντες και να βοηθήσουν την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Η προστασία αυτή ( μεμβράνη ή γάζες ) αφαιρείται από το πρόσωπο την 5η ημέρα και ακολουθεί φροντίδα με ενυδατικές και αναπλαστικές κρέμες, καθώς και υψηλή αντηλιακή προστασία. Συνήθως τις πρώτες 6-7 ημέρες από την θεραπεία αποφεύγουμε την έξοδο από το σπίτι.

Μετά επανερχόμαστε στους κανονικούς ρυθμούς ζωής μας αλλά φροντίζοντας πάντα να έχουμε υπ’ όψιν τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Τον πρώτο καιρό το χρώμα του προσώπου μας θα είναι ρόδινο και προοδευτικά μέρα με την ημέρα θα αποκαθίσταται στο φυσιολογικό του.

Στον φωτότυπο IV (τέσσερα) ίσως χρειαστεί μετά περίπου ένα μήνα από την θεραπεία με το laser και η εφαρμογή κάποιας λευκαντικής κρέμας για να αποφύγουμε την πιθανότητα κάποιας δυσχρωμίας. Η επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί σε αυτό τον φωτότυπο (IV) ή και σε άλλα άτομα που έχουν υποστεί resurfacing αλλά δεν ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες του ιατρού είναι η όψιμη φλεγμονή μετά 2 μήνες περίπου από την θεραπεία με το laser και η οποία εμφανίζει σκούρους λεκέδες στο πρόσωπο, το γνωστό μέλασμα.

Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται αλλά απαιτεί χρόνο και κόπο με χρήση λευκαντικών ουσιών και άλλων εφαρμογών σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 3-4 μήνες ή και περισσότερο για να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα του laser, το οποίο αν όλα έχουν εξελιχθεί σωστά και έχουν εφαρμοστεί οι οδηγίες του ιατρού, είναι άριστο, βγάζοντας προς τα έξω ένα ανανεωμένο πρόσωπο χωρίς ψεγάδια.



Soft resurfacing

Είναι η μέθοδος επιλογής που προτιμάται σήμερα γιατί αποφεύγεται η πιθανότητα να εμφανιστούν λεκέδες σαν επιπλοκή και γιατί ο χρόνος αποθεραπείας είναι ελάχιστος (3-4 ημέρες).

Γίνεται με τα YAG. LASER (αυτά είναι soft laser που δεν φτάνουν σε τόσο μεγάλο βάθος όσο τα CO2) χωρίς τοπική αναισθησία και ολοκληρώνεται σε περισσότερες από μια συνεδρίες, με ανάπαυλα 1 - 1,5 μήνα ανάμεσα από κάθε συνεδρία.

Μπορεί να συνδυαστεί και θεραπεία Erbium με CO2 χαμηλής ισχύος.

Αντιμετωπίζει ρυτίδες, σημάδια ακμής, δυσχρωμίες, υπερκερατωσικές βλάβες και άλλες επιδερμικές δυσμορφίες. Εφαρμόζεται είτε τοπικά ή σαν full face θεραπεία, δίνοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα χωρίς να αφήνει σημάδια, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε τον τρόπο ζωής μας χωρίς διακοπή έχοντας ένα καθαρό, ανανεωμένο πρόσωπο.

Μετά από κάθε θεραπεία τοποθετούμε στην περιοχή του προσώπου ενυδατικές και αναπλαστικές κρέμες και ακολουθούμε αντηλιακή προστασία σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. 

Non ablative treatment
(θεραπεία χωρίς επιδερμικές βλάβες)

Είναι μια πρόσφατη θεραπευτική μέθοδος με laser που αντιμετωπίζει το γηρασμένο δέρμα του προσώπου και τις ρυτίδες που υπάρχουν σε αυτό, καθώς και ουλές ακμής χωρίς να επηρεάζει την επιδερμίδα και χωρίς να αφήνει το παραμικρό ίχνος.

Στοχεύει το γηρασμένο ή προβληματικό κολλαγόνο, προκαλώντας θερμόλυση, ενώ ενεργοποιεί ινοβλάστες για υπερνεοκολαγονογένεση και παραγωγή ελαστίνης εξαλείφοντας σταδιακά τις ρυτίδες της επιδερμίδας ή τις βλάβες από ακμή.

Επίσης χρησιμοποιείται και σαν συντήρηση μετά από θεραπεία με laser Erbium ή CO2. Συνήθως απαιτούνται 3-4 συνεδρίες με μεσοδιαστήματα 1 με 1,5 μήνα. Η μέθοδος είναι γρήγορη με διάρκεια 10-20 min ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και δεν προκαλεί ερεθισμούς παρά μόνο μία μικρή ερυθρότητα που διαρκεί λίγες ώρες.

Ο ασθενής επιστρέφει στην δουλειά ή στο σπίτι του αμέσως μετά την θεραπεία.

Άλλες θεραπευτικές εφαρμογές των laser είναι:

Αποτρίχωση

Η πλέον διαδεδομένη εφαρμογή των laser.

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι το πλέον διαδεδομένο αισθητικό πρόβλημα σήμερα. Ένα πρόβλημα το οποίο οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες και ενδοκρινολογικές διαταραχές ή στην λήψη φαρμάκων. Οι παραδοσιακές τεχνικές αποτρίχωσης ‘όπως το ξύρισμα, το κερί και οι αποτριχωτικές κρέμες δίνουν στο πρόβλημα μόνο μια προσωρινή λύση.

Τα συστήματα ιατρικών laser υψηλής ισχύος είναι η σωστή πρόταση για μόνιμη, γρήγορη, ασφαλή και ανώδυνη αποτρίχωση.

Ο τρόπος είναι απλός. Μια λεπτή δέσμη φωτός διαπερνάει το δέρμα και φθάνει στον θύλακα της τρίχας όπου μετατρέπεται σε θερμότητα και τον καταστρέφει αφήνοντας, παράλληλα, ανεπηρέαστο τον περιβάλλοντα δερματικό ιστό. Κατά τη διάρκεια της αγωγής, μια εξειδικευμένη συσκευή Δυναμικής Ψύξης προστατεύει το δέρμα ψύχοντας την περιοχή και προσφέροντας επιπλέον ανακούφιση στους ασθενείς.

Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές του σώματος (πρόσωπο, λαιμό, χέρια, πόδια, πλάτη, μπικίνι, κλπ) δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αυτό που προσφέρουν οι θεραπείες με laser είναι ανάλογα με τον αριθμό των θεραπειών να καθυστερεί η εμφάνιση της τριχοφυΐας όλο και περισσότερο μέχρι το σημείο να ξεχάσουμε το πρόβλημα. 

Ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα αισθητικά προβλήματα.

Πρόκειται για τα επιφανειακά διευρυμένα τριχοειδή αγγεία που διακρίνονται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας χάρη στο έντονα κόκκινο ή γαλάζιο δέρμα τους και εντοπίζονται στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα. Τα laser αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις χρόνιες αισθητικές αλλά και λειτουργικές διαταραχές που προκαλούν οι ευρυαγγείες.

Χρησιμοποιώντας ειδικευμένα laser παλμικών χρωστικών σε συνδυασμό με laser υψηλής ισχύος η εξειδικευμένη θεραπευτική αγωγή ‘σβήνει’ τις ευρυαγγείες, ενώ παράλληλα, προστατεύει απόλυτα τον περιβάλλοντα ιστό και το δέρμα. Ταυτόχρονα με την βοήθεια των παραπάνω laser μπορούν να αντιμετωπιστούν και άλλα δερματικά προβλήματα όπως:

  • Αιμαγγειώματα
  • Αιμαγγειωματώδεις σπίλοι προσώπου ή σώματος
  • Ραβδώσεις σώματος (ραγάδες)
  • Υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή
  • Μυρμηκιές δέρματος

Μελαγχρωματικές βλάβες

Η χρήση συγκεκριμένων τύπων laser επιτρέπει την αποτελεσματική αντιμετώπιση και θεραπεία κάθε είδους μελαγχρωματικής βλάβης όπως:

  • Τατουάζ
  • Κηλίδες γήρανσης των χεριών και του ‘ντεκολτέ’
  • Πανάδες
  • Φακίδες

Θηλώματα– Σμηγματορροικές υπερκερατώσεις – Συριγγαδενώματα- Καλοήθεις βλάβες του δέρματος

Πλήρης αντιμετώπιση των παραπάνω βλαβών με την χρήση του laser CO2 ή συνδυασμού laser CO2 και Erbium.



Πρέπει να γίνει κατανοητό σε αυτές τις θεραπείες με laser η μεγάλη σημασία που έχει τόσο η σωστή προετοιμασία του περιστατικού να δεχθεί την θεραπεία, όσο και μετά η σωστή αγωγή για την διατήρηση του αποτελέσματος.



Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια