Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου σε προχωρημένα στάδια γίνεται με ολική αρθροπλαστική. Η μέθοδος AMIS (Anterior Minimally Invasive Surgery) αποτελεί μια μέθοδο αρθροπλαστικής ισχίου με χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας με πρόσθια προσπέλαση της άρθρωσης του ισχίου.

Η πρόσθια προσπέλαση του ισχίου εφαρμόζεται εδώ και 15 χρόνια στη Γαλλία από τους Γάλλους καθηγητές Gudet και Leturnel, όπου χρησιμοποιούσαν την πρόσθια προσπέλαση σε κατάγματα ισχίου με τη χρήση ειδικού χειρουργικού τραπεζιού που παρείχε τη δυνατότητα έλξης του ισχίου σε διάφορες θέσεις (κάμψης, έκτασης, προσαγωγής, επαγωγής).

Η εξέλιξη της μεθόδου στηρίζεται στη δημιουργία ενός συστήματος έλξεως του ποδιού που μπορεί να προσαρμοστεί στα συνήθη χειρουργικά τραπέζια και σε σταδιακή μείωση του μήκους της τομής, όπου μπορεί να φτάσει και τα 5 εκατοστά.

Επίσης, δίνεται σημασία στην αποφυγή τραυματισμού ενός αισθητικού νεύρου (μυοδερματικού) κατά τη διενέργεια της επέμβασης.

Έτσι, σήμερα η πρόσθια προσπέλαση με χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας αποτελεί την πιο ατραυματική μέθοδο αρθροπλαστικής ισχίου, γιατί κατά τη διεξαγωγή της δεν γίνεται διατομή μυών και το οπτικό πεδίο της άρθρωσης κατά την επέμβαση είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αποφεύγονται λάθη κακού προσανατολισμού των εμφυτευμάτων.

Αυτός είναι ο λόγος που η μέθοδος AMIS (χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας αρθροπλαστικής ισχίου με πρόσθια προσπέλαση) εφαρμόζεται σε πανεπιστημιακά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως η κλινική Rizzoli στην Ιταλία και η κλινική Balgrist στην Ελβετία.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία περίπου 8.000 τέτοιες επεμβάσεις στην Ευρώπη και την Αμερική.

Στην Ελλάδα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 200 τέτοιες επεμβάσεις και η μέθοδος τείνει να εξαπλωθεί με τη δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης της μεθόδου, κυρίως στη Γαλλία αλλά και στην Αμερική, και με τη δημιουργία κέντρων αναφοράς της μεθόδου όπου οι ορθοπεδικοί θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με τη μέθοδο αυτή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]