Η εγκυμοσύνη επιβαρύνει ιδιαίτερα το σώμα κι έτσι πολλές νέες μητέρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της χαλάρωσης στους μύες και στο δέρμα της κοιλιάς. Η κοιλιοπλαστική όπως και η χρησιμοποίηση ραδιοσυχνοτήτων μπορούν να δώσουν τις λύσεις και να επαναφέρουν το σώμα στην αρχική του κατάσταση.



Η εγκυμοσύνη επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, πάρα πολύ την περιοχή της κοιλιάς λόγω της διάτασής της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ραγάδων και τη δημιουργία χαλάρωσης, τόσο στους μύες όσο και στο δέρμα της κοιλιάς.

Οι ραγάδες δύσκολα θεραπεύονται, μπορεί όμως να περιοριστεί η εμφάνισή τους με συχνή λίπανση και περιποίηση του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν μια γυναίκα παρουσιάζει έντονη χαλάρωση μετά την εγκυμοσύνη, μπορεί να υποβληθεί σε κοιλιοπλαστική για την αφαίρεση του περιττού δέρματος και τη συρραφή των μυών.

Η διαδικασία

Ο γιατρός θα εξετάσει το πρόβλημα και θα σας προτείνει μίνι κοιλιοπλαστική, κοιλιοπλαστική ή κοιλιοπλαστική σε συνδυασμό με λιποαναρρόφηση.

Προεγχειρητικά συνιστάται ο περιορισμός του καπνίσματος και του αλκοόλ, η ασπιρίνη και οι πολυβιταμίνες απαγορεύονται και είναι απαραίτητη η ανάρρωση για διάστημα 10 - 15 ημερών.

Στο χειρουργείο θα αφαιρέσει το περιττό λίπος και δέρμα από το μέσο και κατώτερο τμήμα της κοιλιάς και θα συσφίγξει τους μύες του κοιλιακού τοιχώματος. Η επέμβαση διαρκεί από μία έως και δυόμισι ώρες ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και τη μέθοδο αντιμετώπισης.

Σε περιπτώσεις μικρής χαλάρωσης η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα. Σε μεγαλύτερη χαλάρωση χρειάζεται γενική αναισθησία και παραμονή στο νοσοκομείο για ένα βράδυ.

Η μίνι κοιλιοπλαστική διαρκεί μία - μιάμιση ώρα και γίνεται με χειρουργική τομή ακριβώς πάνω από το εφήβαιο και σε μήκος που διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση. Ο ομφαλός μένει στη θέση του και η χαλάρωση διορθώνεται με την αφαίρεση του περιττού λίπους.

Η ολική κοιλιοπλαστική γίνεται με χειρουργική τομή διαγώνια, περνώντας πάνω από το εφήβαιο και με μικρή τομή γύρω από τον ομφαλό. Το δέρμα και το λίπος κινητοποιούνται ψηλά έως το στέρνο και η ποσότητα που περισσεύει και προκαλεί τη χαλάρωση αφαιρείται.

Το κοιλιακό τοίχωμα σφίγγεται με μόνιμα ράμματα.

Η αποθεραπεία

Τοποθετείται ένας ελαστικός επίδεσμος γύρω από την κοιλιά καθώς και δύο παροχετεύσεις που θα παραμείνουν για 24 ώρες. Για τρεις εβδομάδες μετά το χειρουργείο θα χρειαστεί να φοράτε έναν ειδικό ελαστικό επίδεσμο.

Χρειάζεται ανάρρωση από μία έως τρεις εβδομάδες, ανάλογα με την περίπτωση. Ο ελαστικός επίδεσμος φοριέται μέρα και νύχτα και η ασθενής κοιμάται με ελαφρώς ανασηκωμένη την πλάτη για τα πρώτα τρία - τέσσερα βράδια. Επιτρέπεται το ελαφρύ περπάτημα στο σπίτι και σταδιακά αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός.

Απαγορεύεται η εργασία στο σπίτι για διάστημα δύο εβδομάδων και το γυμναστήριο για τρεις εβδομάδες. Έπειτα από μία εβδομάδα γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον γιατρό και ελέγχονται οι τομές. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα. Η ασθενής ελέγχεται ξανά, ύστερα από μία ακόμα εβδομάδα.

Οι χειρουργικές τομές διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα ανάλογα με το δέρμα της, αλλά με την πάροδο του χρόνου βελτιώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι τομές βρίσκονται σε τέτοιο σημείο ώστε να καλύπτονται από το εσώρουχο ή το μαγιό.

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σταδιακά και ο χρόνος ολοκλήρωσής τους εξαρτάται από ατομικούς παράγοντες. Στο τέλος της αποθεραπείας θα αποκτήσετε λεία, σφιχτή και γεροδεμένη κοιλιά.
Η αποθεραπεία κρατάει μία - τρεις εβδομάδες ανάλογα με την περίπτωση.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες ο γιατρός θα σας συστήσει να απέχετε από την εργασία σας, ενώ για να επισκεφθείτε το γυμναστήριο θα χρειαστεί να περιμένετε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Σφιχτή κοιλιά με ραδιοσυχνότητες

Το μηχάνημα Accent χρησιμοποιεί τις ραδιοσυχνότητες -τόσο μονοπολική όσο και διπολική- για τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος στην περιοχή της κοιλιάς που έχει ταλαιπωρηθεί, ειδικά ύστερα από μία εγκυμοσύνη. Το σύστημα Accent βοηθάει στη λείανση και σμίλευση του χαλαρωμένου ή ζαρωμένου δέρματος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος επιθυμούμε.

Η θεραπεία αυτή βοηθά στο να αποκτήσει κανείς επίπεδο στομάχι, πιο λεπτούς γοφούς και μηρούς καθώς και στο να επιτευχθεί σύσφιγξη και να τονίσουμε τα άκρα.

Η θερμότητα που διαχέεται στους ιστούς έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα να συρρικνωθούν, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου. Έτσι βελτιώνεται η ποιότητα του δέρματος και επιτυγχάνεται η βελτίωση της κυκλοφορίας.

Σε περιοχές όπου εμφανίζεται τοπικό πάχος -μόνο του- ή σε συνδυασμό με κυτταρίτιδα μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία Accent στο σώμα. Στην κοιλιά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του δέρματος και να προκαλέσει σύσφιγξη και να βοηθήσει στην απώλεια πόντων.

Στα ψωμάκια στο πλάι της μέσης, στους μηρούς, στα ψωμάκια στους γλουτούς, στο γόνατο, στο μπούτι, γενικά στις περιοχές όπου υπάρχει λίπος και κυτταρίτιδα.

Το Accent διαθέτει για τις θεραπείες σώματος δύο κεφαλές, τη μονοπολική (Unilarge) η οποία μεταφέρει τη θερμότητα στους ιστούς κι επίσης τη δεύτερη κεφαλή (Uniform) η οποία συνδυάζει τη μονοπολική ραδιοσυχνότητα με μασάζ για καλύτερη λεμφική παροχέτευση.

Η θεραπεία με τις ραδιοσυχνότητες (Accent) επαναλαμβάνεται κάθε δύο εβδομάδες. Συνήθως χρειάζονται συνολικά 5 - 6 συνεδρίες. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, αλλά παρουσιάζεται βελτίωση και κατά τους 3 - 4 πρώτες μήνες μετά την εφαρμογή.

Η διαδικασία της θεραπείας Accent είναι απολύτως άνετη, γρήγορη, εντελώς ανώδυνη και μπορείτε μετά την εφαρμογή να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Πηγές:
Απόστολος Γαϊτάνης, Πλαστικός χειρουργός, επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα