Όλοι ξέρουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η εμφάνιση και η λειτουργία του γυναικείου στήθους, για την ψυχολογία και τη διαδικασία της μητρότητας της γυναίκας. Η επέμβαση αυξητικής στήθους είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και δημοφιλείς επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής διεθνώς, σε γυναίκες ηλικίας 20-35 ετών.

Ενδείξεις για αύξηση του στήθους έχουν γυναίκες, οι οποίες πιστεύουν ότι το στήθος τους είναι μικρό σε μέγεθος, γυναίκες που εμφανίζουν απώλεια όγκου στο στήθος τους, καθώς και αλλαγή στο σχήμα, κυρίως μετά από εγκυμοσύνη ή αυξομειώσεις στο βάρος, ή απλώς με την πάροδο του χρόνου.

 Επίσης, στις γυναίκες οι οποίες εμφανίζουν ασυμμετρία, ο ρόλος του χειρουργού είναι να την εξισώσει, αυξάνοντας το μικρότερο στήθος και μειώνοντας το μεγαλύτερο. Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της διαδικασίας της αύξησης του γυναικείου στήθους, είναι η προεγχειρητική επίσκεψη της γυναίκας στον Πλαστικό Χειρουργό της.

Σε αυτήν την επίσκεψη θα καθοριστούν ο τύπος και το μέγεθος του ενθέματος, το σημείο της χειρουργικής τομής καθώς και αν το ένθεμα θα τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ.

Είναι πολύ σημαντικό η γυναίκα να εμπιστεύεται τον χειρουργό της, ο οποίος θα πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία στην συγκεκριμένη επέμβαση και να μπορεί να δείξει στην ασθενή φωτογραφίες από παρόμοιες περιπτώσεις με τη δική της.

Αυξητική Στήθους με Ενθέματα σιλικόνης

Όλα τα ενθέματα για την αυξητική του στήθους αποτελούνται από μία εξωτερική σακούλα, η οποία είναι φτιαγμένη από στερεά σιλικόνη.

Αυτό το οποίο αλλάζει είναι το περιεχόμενο αυτής της σακούλας. Έτσι, στα ενθέματα σιλικόνης το περιεχόμενο είναι υγρή σιλικόνη ή τα πιο σύγχρονα cohesive gel ενθέματα σιλικόνης, όπου το περιεχόμενο είναι ένα gel σιλικόνης.

Τα ενθέματα σιλικόνης χρησιμοποιούνται από το 1961 και στην Ευρώπη είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ενθέματα, σε ποσοστό 80 - 85% του συνολικού αριθμού ενθεμάτων για αύξηση στήθους. Άλλα ενθέματα είναι τα ενθέματα με φυσιολογικό ορό, τα ενθέματα Sοya oils και τα ενθέματα φυσιολογικού ορού και πολυσακχαριδίων Hydrogel, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πια.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά σημεία όπου μπορεί να τοποθετηθεί η μικρή, χειρουργική τομή 4cm. Στη μασχάλη (σπάνια), στη θηλαία άλω (στην περιοχή της θηλής) και στην υπομάστιο πτυχή, δηλαδή κάτω από το στήθος, που είναι και η πιο συχνή.

Μια άλλη απόφαση που θα ληφθεί στην πρώτη επίσκεψη, είναι αν το ένθεμα της σιλικόνης θα τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ της γυναίκας. Αν η γυναίκα έχει ήδη αρκετό στήθος, το οποίο δεν παρουσιάζει σημαντική πτώση, τότε το ένθεμα τοποθετείται πάνω από τον μυ, αλλά κάτω από το ήδη υπάρχον στήθος.

Αν η ασθενής δεν έχει αρκετό όγκο στήθους για να καλυφθεί το ένθεμα, τότε η σιλικόνη τοποθετείται κάτω από τον μυ, με αποτέλεσμα λίγο μεγαλύτερη περίοδο μετεγχειρητικής ανάρρωσης.

Μετά την επέμβαση

H επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μία ώρα. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της αργά την ίδια ημέρα ή να μείνει μία νύκτα στο νοσοκομείο. Θα πρέπει να έχει κανονίσει άδεια από την εργασία της για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες.

Θα φοράει ειδικό ενισχυτικό σουτιέν συνεχώς και ένας μικρός ή μέτριος πόνος αντιμετωπίζεται με ειδικά αναλγητικά. Η ασθενής θα επισκεφθεί τον πλαστικό χειρούργο μετά από 10 ημέρες, όπου και θα ελεγχθούν οι χειρουργικές τομές.

Όλα τα ράμματα είναι απορροφήσιμα. Παρόμοια πρακτική εφαρμόζεται στην ανόρθωση και τη μειωτική στήθους.

Αύξηση στήθους με μεταφορά λίπους από το σώμα

Εκτός από την αυξητική στήθους με τα ενθέματα σιλικόνης να προσφέρουν ένα πολύ καλό και φυσικό αποτέλεσμα στο γυναικείο μπούστο, μια νέα μέθοδος αύξησης του στήθους, έρχεται να προστεθεί στις τεχνικές της πλαστικής ιατρικής.

Πρόκειται για την αύξηση στήθους με μεταφορά λίπους από το σώμα μας. Αποτελεί μια τεχνική που ενδείκνυται συνήθως για γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένη υπερευαισθησία στη σιλικόνη και προκαλούν κάψες. Έτσι, στην περίπτωση που μια γυναίκα παρουσιάζει συχνά φαινόμενα εμφάνισης κάψας, μπορεί να υποβληθεί σε αύξηση στήθους με λίπος από τον ίδιο τον οργανισμό της.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ποσότητα λίπους σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στην κοιλιά, στους γλουτούς ή στα πόδια. Με τη συγκεκριμένη τεχνική, η αύξηση του στήθους δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, συνήθως δεν υπερβαίνει το ένα νούμερο.

Για όλα αυτά θα πρέπει να είναι ενήμερη η ασθενής πριν αποφασίσει να υποβληθεί σε αύξηση στήθους με λιπομεταφορά. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία στο νοσοκομείο, όπως όλες οι επεμβάσεις, με μικρές τομές.

Με μία ειδική κάνουλα ο γιατρός αφαιρεί το λίπος, έτσι ώστε να μην τραυματίζεται και να συγκεντρώνεται σε ένα σημείο, στο χειρουργικό τραπέζι. Στη συνέχεια, το λίπος αυτό αφού υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία, καθαρίζεται και γίνεται φυγοκέντριση με τη βοήθεια μιας ειδικής, λεπτής κάνουλας και έπειτα εγχύεται στο στήθος της γυναίκας.

Το λίπος πρέπει να εγχύεται με προσοχή στην περιφέρειά του στήθους της γυναίκας και όχι στον μαζικό αδένα, έτσι ώστε αν εμφανιστούν μελλοντικά μικρές αποτιτανώσεις, μικρές ασβεστώσεις να γνωρίζουμε σε ποιο σημείο ακριβώς έχει γίνει η έγχυση του λίπους.

Μετά την επέμβαση εμφανίζονται κάποιες μελανιές και πρηξίματα τα οποία υποχωρούν σταδιακά. Η διάρκεια αποθεραπείας της συγκεκριμένης μεθόδου για να επουλωθεί το στήθος της γυναίκας χρειάζεται συνήθως 5 ημέρες έως μία εβδομάδα.

Η αύξηση στήθους με μεταφορά λίπους δεν αντικαθιστά την παραδοσιακή τεχνική αυξητικής στήθους με σιλικόνη, αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο για την ασθενή που την επιθυμεί.

Αύξηση Στήθους με Ενέσεις Macrolane

Το συγκεκριμένο filler χρησιμοποιείται για να ανορθώσει, να επαναδιαμορφώσει και να αυξήσει το μέγεθος του στήθους. Ιδανική υποψήφια για την εν λόγω μέθοδο θεωρείται μια γυναίκα στα 30, η οποία έχει κάνει τα παιδιά της και θέλει να αποκτήσει και πάλι το στήθος που διέθετε πριν από τις εγκυμοσύνες.


Το Macrolane εισάγεται στο στήθος από την κορυφή, αυξάνοντάς το κατά ένα τουλάχιστον νούμερο, λειτουργεί όπως ακριβώς τα anti-ageing fillers για το πρόσωπο. Τα αποτελέσματά του διαρκούν για 18 περίπου μήνες.
Κατά την εφαρμογή του macrolane χρειάζεται προσοχή στη χρήση και την ποσότητα του υλικού, ώστε να μη διαταραχθεί η μελλοντική ακτινογραφική εικόνα της περιοχής σε ενδεχόμενη μαστογραφία.

Ανόρθωση Στήθους

Η επέμβαση της ανόρθωσης του στήθους έχει ως σκοπό να βελτιώσει το σχήμα και τη σύσταση του γυναικείου στήθους. Αν χρειάζεται και ταυτόχρονη αύξηση του όγκου του στήθους, η ανόρθωση συνδυάζεται και με αυξητική στήθους με ενθέματα σιλικόνης.

Όταν μια γυναίκα βλέπει ότι το στήθος της έχει χαλαρώσει σε σύσταση και έχει ‘πέσει’, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω αυξομειώσεων του βάρους ή λόγω εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Σε περιπτώσεις όπου η χαλάρωση του στήθους είναι πολύ μικρή και χρειάζεται απλά αύξηση του όγκου, η αυξητική του στήθους μπορεί να βελτιώσει τη συνολική εικόνα του στήθους. Αν όμως η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη, τότε χρειάζεται ανόρθωση με ή χωρίς αυξητική.

Η ανόρθωση του στήθους χρειάζεται από μια ως δυόμιση ώρες χειρουργικού χρόνου, ανάλογα με την τεχνική που θα ακολουθηθεί. Η πιο συνηθισμένη τεχνική περιλαμβάνει τομή γύρω από τη θηλή και συνεχίζεται ευθύγραμμα κάτω από αυτήν.

Η θηλή θα επανατοποθετηθεί ψηλότερα και θα αφαιρεθεί το δέρμα που περισσεύει με ταυτόχρονη βελτίωση του σχήματος του στήθους.

Σε περιπτώσεις γυναικών όπου η χαλάρωση είναι πολύ μικρή, μπορεί η τομή να περιοριστεί στο τμήμα εκείνο γύρω από την θηλή. Εάν όμως η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη, τότε η τομή μπορεί να έχει το σχήμα της ‘άγκυρας’, δηλαδή να επεκταθεί στην υπομάστιο πτυχή.

Μετά το χειρουργείο, το στήθος σας θα έχει καλυφθεί με γάζες και έναν ελαστικό επίδεσμο, και θα πρέπει να φοράτε ελαστικό στηθόδεσμο για περισσότερη υποστήριξη του στήθους. Σε περιπτώσεις μεγάλων ανορθώσεων, χρησιμοποιείται παροχέτευση για 24 ώρες.

Μετά από μία εβδομάδα πραγματοποιείται επίσκεψη στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού για μετεγχειρητικό έλεγχο. Όλα τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα.

Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο, χρειάζεται να διατηρείτε το δέρμα του στήθους σας ενυδατωμένο, χωρίς όμως να επηρεάζετε τις χειρουργικές τομές. Θα πρέπει να φοράτε τον ελαστικό στηθόδεσμο μέρα και νύχτα τις πρώτες 2-3 εβδομάδες.

Θα χρειαστεί να μείνετε εκτός της εργασίας σας, ανάλογα με το είδος της επέμβασης για μία έως δύο εβδομάδες. Σκοπός του χειρουργείου είναι η δημιουργία ενός στήθους νεανικού τόσο σε σχήμα όσο και σε σύσταση. Οι χειρουργικές τομές γίνονται σε σημεία που δεν διακρίνονται εύκολα, και αν και μπορεί να είναι κόκκινες στην αρχή, συνήθως με την πάροδο του χρόνου η εμφάνισή τους βελτιώνεται πάρα πολύ.

Μειωτική Στήθους

Η μειωτική στήθους απευθύνεται σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τόσο στην εμφάνισή τους, καθώς και παθολογικά συμπτώματα, λόγω του μεγάλου μεγέθους και του βάρους του στήθους τους. Η επέμβαση της μείωσης του στήθους έχει ως σκοπό να βελτιώσει την εικόνα του, μικραίνοντας το μέγεθός του και κατά συνέπεια και το βάρος του, ώστε να είναι πιο συμμετρικό με το υπόλοιπο σώμα.

Γυναίκες κάθε ηλικίας αντιμετωπίζουν, λόγω του βάρους του στήθους τους, προβλήματα με τον αυχένα ή τη σπονδυλική τους στήλη. Χαρακτηριστικά είναι, επίσης, τα βαθιά εντυπώματα που αφήνει ο στηθόδεσμος στους ώμους, καθώς και οι συχνοί ερεθισμοί του δέρματος στις υπομάστιες περιοχές.

Με αποτέλεσμα να αισθάνονται άβολα λόγω της προσοχής που συγκεντρώνει το μεγάλο στήθος τους, καθώς δεσμεύονται ως προς τον τρόπο που ντύνονται, αλλά και στις αθλητικές τους δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση κ.α.

Με την επέμβαση μειωτικής στήθους, που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος, μειώνεται ο όγκος του μαστού, καθώς και η ποσότητα του λίπους που βρίσκεται μέσα σ’ αυτόν, αφαιρείται το δέρμα που περισσεύει, περιορίζεται το μέγεθος της θηλής, η οποία και τοποθετείται στην καινούρια της θέση, ψηλότερα.

Για την επέμβαση της μείωσης του στήθους χρησιμοποιείται ολική αναισθησία και στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται η παραμονή στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Θα πρέπει να αποφεύγονται – αυτό ισχύει για όλες τις επεμβάσεις - το κάπνισμα και το αλκοόλ για μια εβδομάδα πριν το χειρουργείο, καθώς και η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως ασπιρίνη και πολυβιταμίνες για διάστημα δύο εβδομάδων πριν την επέμβαση.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν καπνίζετε, να το περιορίσετε δραστικά για μια ή δυο εβδομάδες πριν το χειρουργείο, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης και να μειωθούν οι πιθανότητες επιπλοκών.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να πραγματοποιηθεί η μειωτική στήθους, σε μερικές περιπτώσεις οι χειρουργικές τομές έχουν το σχήμα της άγκυρας, ενώ σε άλλες περιορίζονται γύρω από τη θηλή και ευθύγραμμα κάτω από αυτήν, και σε κάποιες περιπτώσεις γύρω από τη θηλή και διαγώνια προς την κατεύθυνση της μασχάλης.

Σε αρκετές γυναίκες το ένα στήθος διαφέρει από το άλλο σε μικρό βαθμό και κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να διορθωθεί και αυτή η ανισομαστία, αν υπάρχει.

Ανάλογα με την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από μιάμιση ως δυόμιση ώρες. Ο χειρουργός θα αφαιρέσει μαζικό αδένα, λίπος και δέρμα, τόσο όσο χρειάζεται για να δώσει στο στήθος σας το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος, με ταυτόχρονη ανόρθωση της θηλής.

Μερικές φορές, ειδικά σε στήθη με αυξημένο λιπώδη ιστό, η μειωτική στήθους συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση στην περιοχή του στήθους. Στο τέλος της επέμβασης και αφού έχει τοποθετηθεί μια παροχέτευση σε κάθε πλευρά, η οποία θα παραμείνει για 24 ώρες, το στήθος ράβεται στο καινούριο του σχήμα με ειδικά απορροφήσιμα ράμματα μακράς διαρκείας.

Τοποθετούνται ελαφρές χειρουργικές γάζες και ελαστικός επίδεσμος. Η ασθενής επιστρέφει στο δωμάτιό της και εκεί τοποθετείται ο ελαστικός στηθόδεσμος.

Μετά την επέμβαση θα επιστρέψετε στο σπίτι σας το επόμενο πρωί και φορώντας τον ελαστικό στηθόδεσμο, αφού θα έχει αφαιρεθεί η παροχέτευση. Θα έχετε λίγο πρήξιμο στο στήθος σας, το οποίο κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας θα υποχωρήσει σταδιακά.

Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν λίγο πόνο, ο οποίος αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χρήση παρακεταμόλης. Είναι βασικό να ξεκουραστείτε κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας και κατά την έξοδό σας από το νοσοκομείο θα σας έχουν δοθεί αντιβιοτικά για διάστημα 5 ημερών.

Θα χρειαστεί να λείψετε από την εργασία σας για δύο έως τρεις περίπου εβδομάδες, ανάλογα με το μέγεθος της επέμβασης και το είδος της εργασίας σας.

Μετά τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες, το καινούριο σας στήθος θα δείχνει φυσιολογικό, αλλά ένα μικρό ποσοστό πρηξίματος θα χρειαστεί διάστημα 6-9 μηνών για να υποχωρήσει και για να αποκτήσει το στήθος σας την τελική του μορφή.

Οι ουλές θα είναι λιγότερο ή περισσότερο κόκκινες στην αρχή και ο πλαστικός χειρουργός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, έτσι ώστε με την πάροδο 6-12 μηνών να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Το καινούριο στήθος σας θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας, ενώ η μείωση των επιπτώσεων του μεγάλου και υπέρβαρου στήθους θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.

Σε κάθε χειρουργική επέμβαση υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκών. Όταν η επέμβαση γίνεται από ειδικό πλαστικό χειρουργό με μεγάλη εμπειρία στη συγκεκριμένη τεχνική τότε η πιθανότητα επιπλοκών είναι πολύ περιορισμένη. Θα πρέπει η ασθενής να ακολουθήσει πιστά τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες του χειρουργού για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η πιθανότητα ενδεχόμενων επιπλοκών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας