Είσοδος Μελών
Προβολή

Αρχική ΣελίδαΥγεία

Ψυχική Υγεία

Η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης

Για την μεγάλη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης, τα στάδια που περνά ο-η ασθενής από τότε που του ανακοινώνεται η ασθένεια από τον θεράποντα ιατρό, αλλά και τον καταλυτικό ρόλο ... Δείτε το video

Βίαιη συμπεριφορά

Κακοποίηση: 7 στις 10 γυναίκες έχουν υπάρξει θύματα βίαςΚακοποίηση: 7 στις 10 γυναίκες έχουν υπάρξει θύματα βίας

Το πρόβλημα της κακοποίησης των γυναικών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ενώ διάφορες οργανώσεις κάνουν έκκληση για υιοθέτηση προγραμμάτων πρόληψης και υποστηρικτικών υπηρεσιών. Τι λένε τα στοιχεία.

 • Παιδική κακοποίηση: στρατηγικές αντιμετώπισης
  Η ψυχοθεραπεία, μπορεί να αποβεί σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθειά σου να κατανοήσεις καλύτερα το πώς η κακοποίηση που δέχτηκες ως παιδί αντανακλάται στη ζωή σου σήμερα και στην απόφασή σου να δημιουργήσεις μια προοπτική πιο συνειδητής, ελεύθερης και χαρούμενης ζωής.
 • Ενδοοικογενειακή βία
  Η βία στην οικογένεια έχει διάφορες μορφές. Η πιο διακριτή είναι η σωματική. Ωστόσο η ψυχολογική και κοινωνική βία που ασκείται είναι πολύ σημαντική.
 • Γονική επιθετικότητα: το αυγό του φιδιού;
  Στη συντριπτική τους πλειοψηφία γονείς που κακοποιούν τα παιδιά τους ήταν κακοποιημένοι στην παιδική τους ηλικία. Το μοίρασμα της επιθετικότητας στα παιδιά πολλαπλασιάζει το πρόβλημα.

Νευρική ανορεξία και βουλιμία: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγείαΝευρική ανορεξία και βουλιμία: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία

Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Πώς εμφανίζεται στον οργανισμό η έλλειψη βιταμινών και ποιο είναι το αποτέλεσμα της θεραπείας;

Διαχείριση χρονίων νόσων

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη διάγνωση του καρκίνουΠώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη διάγνωση του καρκίνου

‘’Περιμένοντας στο γραφείο του γιατρού να με ενημερώσει για τα αποτελέσματα των εξετάσεών μου, τον βλέπω να μπαίνει σκυθρωπός.’’ Πώς θα διαχειριστώ το απρόσμενο νέο;

Διπολική διαταραχή

Διπολική διαταραχή και κατάχρηση αλκοόλ: Ποια σχέση υπάρχειΔιπολική διαταραχή και κατάχρηση αλκοόλ: Ποια σχέση υπάρχει

Ποια μπορεί να είναι η σχέση της διπολικής διαταραχής με την κατάχρηση αλκοόλ; Βρίσκονται οι ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο;

Εξαρτήσεις

Εξάρτηση από το διαδίκτυο: Όσα πρέπει να γνωρίζετεΕξάρτηση από το διαδίκτυο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια νέα μορφή εθιστικής συμπεριφοράς, που κρύβει πολλούς κινδύνους. Πώς θα αναγνωρίσουμε τα σημάδια και πώς θα τον αντιμετωπίσουμε.

 • Selfie και ... εξάρτηση: Χρειαζόμαστε ψυχίατρο;
  Η νέα μόδα με τις Selfie μπορεί να γίνει εμμονή και να μας οδηγήσει σε ψυχίατρο; Τι σημειώνουν οι ειδικοί.
 • Εξάρτηση από τα γλυκά: Ο πιο ''γλυκός'' εθισμός
  Πώς δημιουργείται η εξάρτηση από τα γλυκά; Ποια είναι τα συμπτώματα της γλυκοεξάρτησης και πώς αντιμετωπίζεται.
 • Νέες τεχνολογίες: Πόσο εξαρτημένοι είμαστε;
  Τα έξυπνα κινητά, οι πολλές ώρες στο ίντερνετ μπορούν να προκαλέσουν συμπεριφορά ‘’εξάρτησης’’; Συμβουλές για να βάλουμε όρια στο χρόνο που περνάμε στο διαδίκτυο.
 • Smartphones: Πόσο εξαρτημένοι είστε;
  Μήπως κοιτάτε το ‘’έξυπνο τηλέφωνό’’ σας ακόμα και όταν τρώτε; Κάντε ένα σύντομο τεστ για να διαπιστώσετε αν έχετε εξάρτηση από το smartphone σας.
 • Συνεξάρτηση στις σχέσεις
  Η συνεξάρτηση μπορεί να θεραπευτεί με τη γνωσιακή προσέγγιση των δυσλειτουργικών μοτίβων, σε συνδυασμό με θεραπεία εθισμών και ταυτόχρονη θεραπεία του πρωτογενούς τραύματος της παιδικής ηλικίας.
 • Πορνογραφία και εξάρτηση
  Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η συμπεριφορά εθισμού σε πορνογραιφκό υλικό, τείνει να αντικαθιστά τις σημαντικές σχέσεις ζωής και είναι παρόμοια με εθιστικές συμπεριφορές.
 • Καθημερινές και χρόνιες εξαρτήσεις από ουσίες
  Το αλκοόλ ή και άλλες ουσίες, μπορούν να προκαλέσουν όχι μόνο οργανικά αλλά και προβλήματα στη συμπεριφορά του ατόμου, συχνά χωρίς το ίδιο να αντιλαμβάνεται τη σταδιακή αλλαγή της συμπεριφοράς του.
 • Τυχερά Παιχνίδια: Πότε γίνονται εθισμός
  Τις ημέρες των γιορτών ορισμένοι δοκιμάζουν την τύχη τους στα τυχερά παιχνίδια. Πότε γίνονται εθισμός.
 • Eξαρτήσεις: ′Οταν χάνεται το μέτρο
  Εξάρτηση δεν είναι απλά η κατάχρηση ουσιών αλλά η εμμονή στη χρήση τους ή αλλιώς η έμμονη ιδέα που μας δημιουργείται είτε για τη χρήση μίας ουσίας είτε για την επανάληψη μίας κατάστασης.

Εποχικά

Δέκα στρατηγικές για να στείλετε διακοπές τη μελαγχολίαΔέκα στρατηγικές για να στείλετε διακοπές τη μελαγχολία

Στο δρόμο από την παραλία προς την πόλη κυριαρχούν συχνά η θλίψη, η νοσταλγία, η μελαγχολία, η απογοήτευση, το άγχος ή η ανησυχία για όσα αφήσαμε πίσω και τις υποχρεώσεις που μας περιμένουν. Υπάρχουν τρόποι να αποφύγετε τα αρνητικά αυτά συναισθήματα;

Πώς η εργασία ωφελεί τους ψυχικά πάσχοντεςΠώς η εργασία ωφελεί τους ψυχικά πάσχοντες

Mολονότι η τάση στην αγορά εργασίας είναι ο αποκλεισμός των ανθρώπων με ψυχικές νόσους, ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται για μια λάθος τακτική.

'Οταν μαλώνουμε τα παιδιά...'Οταν μαλώνουμε τα παιδιά...

Τι συμβαίνει όταν φωνάζουμε στα παιδιά μας, και ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς;

Θυμός

Πώς να αντιμετωπίσουμε τον θυμό του εφήβουΠώς να αντιμετωπίσουμε τον θυμό του εφήβου

Έχετε παιδί στην εφηβεία και η διάθεσή του ώρες-ώρες γίνεται ανεξέλεγκτη; Διαβάστε πέντε απλούς τρόπους για να βοηθήσετε.

 • Πώς να διαχειριστώ τον θυμό μου
  Πού οφείλεται ο θυμός και πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας και τις σχέσεις μας. Απλά βήματα για να διαχειριστούμε τα ξεσπάσματα θυμού.
 • Πώς να ξεπεράσετε το θυμό σας
  Θυμώνετε εύκολα; Θέλετε να απαλλαγείτε από την οξύθυμη συμπεριφορά; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τις εκρήξεις θυμού.
 • 10 βήματα για τη διαχείριση του θυμού
  ‘Ο καθένας μπορεί εύκολα να θυμώσει. Μα να θυμώσει κανείς τότε που πρέπει, στο βαθμό που είναι σωστό, στον κατάλληλο χρόνο, για ένα δίκαιο ζήτημα, και με το σωστό τρόπο, δεν είναι στο χέρι του καθενός κι ούτε είναι εύκολο πράγμα.’ - Αριστοτέλης
 • 7 σημάδια θυμού
  Πώς μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ του να είστε θυμωμένος και του να έχετε πρόβλημα διαχείρισης θυμού;
 • Θυμός: Ενα καταστροφικό συναίσθημα
  Σπάνια νιώθουμε θυμό χωρίς να νιώθουμε πληγωμένοι (προσβεβλημένοι) σε κάποιο βαθμό και σπάνια νιώθουμε πληγωμένοι ψυχικά χωρίς να νιώθουμε θυμό γι’ αυτό που προκάλεσε τον πόνο.

Η άνοιξη εντείνει την κατάθλιψη;Η άνοιξη εντείνει την κατάθλιψη;

Κάποιοι άνθρωποπι νιώθουν πεσμένοι την άνοιξη. Έχουν κατάθλιψη; Συμπτώματα και θεραπεία.

Νοσοφοβία: Ο φαύλος κύκλος του φόβου της αρρώστιαςΝοσοφοβία: Ο φαύλος κύκλος του φόβου της αρρώστιας

Οι ατέρμονες ιατρικές εξετάσεις, η αγωνιώδης αναμονή μέχρι ο γιατρός να διαβεβαιώσει ότι όλα πάνε καλά είναι φαινόμενα πολύ συνηθισμένα για όσους έχουν πέσει θύματα της νοσοφοβίας.

Οι διακοπές μας

Η μελαγχολία της επιστροφής: Πώς θα επιστρέψω στην καθημερινότηταΗ μελαγχολία της επιστροφής: Πώς θα επιστρέψω στην καθημερινότητα

Με το τέλος των διακοπών, η επιστροφή στην καθημερινότητα φαντάζει δύσκολη. Πρακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τη μελαγχολία.

 • Επιστροφή από τις διακοπές: Πώς προσαρμόζομαι στη ρουτίνα
  Τι είναι το κοινωνικό jet lag; Ποια συμπτώματα εμφανίζονται μετά το τέλος των διακοπών μας και την επιστροφή στην πόλη;
 • Πώς θα ελαττώσουμε το στρες των διακοπών
  Ένας μικρός οδηγός για να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα μικρά προβλήματα που απειλούν τη χαλάρωση των διακοπών μας.
 • Ποια είναι τα οφέλη των διακοπών για την υγεία;
  Μην αφήνετε τις μέρες των διακοπών σας να μαζεύονται χωρίς να τις εκμεταλλεύεστε! Ας δούμε γιατί ακριβώς οι διακοπές είναι τόσο καλές για την υγεία μας.
 • Δέκα tips για αυτοπεποίθηση στην παραλία
  Ποιοι είναι οι εχθροί του ηθικού μας; Έξυπνες συμβουλές για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση μας και να… μείνουμε με το μαγιό.
 • Διαζύγιο: Πρώτη φορά χωριστές διακοπές με το παιδί
  Αν έχετε χωρίσει από τον σύζυγό σας πώς θα διαχειριστείτε τις χωριστές διακοπές με το παιδί σας; Κάντε τις διακοπές πιο εύκολες.
 • Διακοπές: Είναι λύση για τις ψυχικές δυσκολίες;
  Πώς μπορείς να δώσεις μια συμβουλή για διακοπές όταν ο κόσμος δεν έχει χρήματα να πάει διακοπές; Το πρόβλημα είναι διπλό: και περισσότερη ψυχική φόρτιση και λιγότερα εφόδια για να αποφορτιστεί κανείς, να αποδράσει.
 • Γιορτές: Μέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης ή παράγοντας στρες;
  Οι γιορτές, εκτός από χαρά μπορούν να μας δημιουργήσουν και στρες. Προετοιμαστείτε προκαταβολικά για καλύτερη οργάνωση των υποχρεώσεών σας.
 • Tο στρες... των καλοκαιρινών διακοπών
  Οι διακοπές είναι συνδεδεμένες με την ξεγνοιασιά, την ξεκούραση και τη διασκέδαση. Αφήνουμε πίσω τους αυστηρούς κανόνες και θέτουμε νέες προτεραιότητες. Οι αλλαγές, όμως, μπορεί να φέρουν... στρες!
 • Το δικό σου καλοκαίρι!
  Μιλήστε με το σώμα σας, κάντε το ‘σύμμαχό’ σας στην υλοποίηση των επιθυμιών σας και ζήστε το μεγάλο καλοκαίρι του μεσογειακού κλίματος σε όλη του την ένταση!
 • Διακοπές στο χωριό: Πόσο μας χαλαρώνουν;
  Oι τόποι καταγωγής και οι εξοχικές κατοικίες γίνονται πόλος έλξης για κάθε οικογένεια, το Πάσχα, και ειδικά για αυτές με παιδιά. Τελικά, όμως, κατά πόσο ένα τέτοιο ταξίδι οδηγεί στην ξεκούραση και τη χαλάρωση;
 • Καλοκαιρινές διακοπές... στο σπίτι
  Είναι φανερό ότι ένα διάστημα διακοπών μακριά από το σπίτι δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να κάνετε κάποια πράγματα διαφορετικά, ακόμη κι αν δεν πάτε διακοπές ως συνήθως.
 • Αδιάκοπες…διακοπές
  Ο καλός καιρός, χαρακτηριστικός και ετυμολογικός παράγοντας της περιόδου, οι αυξημένες θερμοκρασίες και η απότοκη ευδιαθεσία παροτρύνουν και προτρέπουν στην αναζήτηση συνθηκών εκτόνωσης και ικανοποίησης.
 • Οκτώ βήματα για διακοπές χωρίς στρες
  Θέλετε να περάσετε αξέχαστες διακοπές; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να σας αυξήσουν το στρες στις διακοπές, από την κίνηση στους δρόμους ως τις δυσκολίες στον ύπνο.

Οικογένεια

Όταν ο πατέρας απουσιάζει από το σπίτιΌταν ο πατέρας απουσιάζει από το σπίτι

Ο πατέρας λείπει από το σπίτι στο εξωτερικό. Πώς αντιμετωπίζει τη νέα κατάσταση η σύζυγος και τα παιδιά.

 • Τα λάθη που κάνουν οι άντρες στον γάμο
  Ποια είναι τα πιο κοινά λάθη των ανδρών, που μπορούν ακόμα και να διαλύσουν έναν γάμο; Και πώς ξεπερνιούνται;
 • Μιλώντας για το θάνατο στους ασθενείς και τις οικογένειές τους
  Πώς μπορούμε να χειριστούμε τα συναισθήματά μας και τα συναισθήματα του ασθενή που πρόκειται να πεθάνει;
 • Οικογένεια και Σύγκρουση
  Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύγκρουση είναι σύμφυτη με την έννοια της οικογένειας, δεδομένου ότι αυτή αποτελείται από μέλη που εθελοντικά προσχώρησαν στο σύστημά της (σύζυγοι) και παιδιά, που αναγκαστικά ανήκουν σε αυτή.
 • Οικογένεια, εργασία και σύγκρουση
  Τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη ερευνητική προσπάθεια επικεντρώνεται στη μελέτη της αλληλεπίδρασης οικογενειακού κλίματος και εργασίας, συνδυασμού, που μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση και στα δύο πλαίσια, ανάλογα με τον τρόπο και την ένταση με τον οποίο εκδηλώνεται.

Οικονομική κρίση

Οικονομική κρίση και σχέσειςΟικονομική κρίση και σχέσεις

Η οικονομική κρίση μοιάζει να είναι μια βαθύτερη ηθική κρίση και αξιών που αγγίζει το άτομο και συχνά γίνεται “κρίση σχέσων". Οι απότομες κοινωνικές αλλαγές ήρθαν να ταράξουν την ατομική αξιοπρέπεια του ατόμου, τα μελλοντικά σχέδια του για προσωπική εξέλιξη, και κατ΄ επέκταση την σχέση τους με τους άλλους. Μήπως ήρθε η ώρα για εκμάθηση νέων διαπροσωπικών δεξιοτήτων;

 • Ένα διαχρονικό μήνυμα αντίδοτο στην κρίση
  'Η ύψιστη μορφή αγάπης είναι αυτή που υπερβαίνει το εγώ και επικεντρώνεται στις ανάγκες των άλλων και του κόσμου στον οποίο ζούμε. Το παράδοξο είναι ότι ξεχνώντας τον εαυτό μας, τον βλέπουμε πιο καθαρά.'
 • Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της 'κρίσης'
  Για τους περισσότερους ανθρώπους, η επαγγελματική αποκατάσταση, δεν εξυπηρετεί απλά ρόλο επιβίωσης. Εξυπηρετεί βαθύτερες προσωπικές ανάγκες, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία ζωής τους
 • Ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης
  Φτιάχνοντας το πάζλ των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, εύκολα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η ανεργία αποτελεί τον τομέα που πλήττεται περισσότερο από τέτοιες καταστάσεις.
 • Οδηγός επιβίωσης από το άγχος που προκαλεί η οικονομική κρίση
  Σύντομες οδηγίες προς ‘ναυτιλομένους’ μπροστά στο φόβο και την αβεβαιότητα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.
 • Το τέλος μιας ‘εθνικής κατάθλιψης’
  Tο παρατεταμένο άγχος οδηγεί σε κατάθλιψη, καθώς το μυαλό και ο οργανισμός ‘κουράζονται’ τελικά από τη συνεχή υπερδιέγερση στην οποία βρίσκονται, όταν το μυαλό δεν μπορεί να βρει έξοδο διαφυγής από την επώδυνη κατάσταση.
 • Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία
  Οι περισσότερες από τις μελέτες που διερευνούν τις επιπτώσεις των οικονομικών κρίσεων στην ποιότητα ζωής των ατόμων δείχνουν συσχέτιση ανάμεσα στην ανεργία και τα επίπεδα γενικής νοσηρότητας και κατάθλιψης.
 • Οικονομική κρίση και αυτοκτονίες στην Ελλάδα
  Παρά την αύξηση του 2010 η Ελλάδα παραμένει χαμηλά στη συχνότητα των αυτοκτονιών. Το 2008 ήταν στην 84η θέση παγκοσμίως με συχνότητα 2,8 / 100.00 κατοίκους.
 • Τα 'όπλα' της ψυχολογίας κόντρα στην κρίση
  Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα έχουν και παράπλευρες επιπτώσεις: δεν αντιμετωπίζουμε μόνο πίεση στην εργασία μας ή στην κοινωνική μας ζωή, αλλά και στην ίδια μας τη σκέψη, τη συμπεριφορά μας.
 • Αντιμετωπίστε τις οικονομικές δυσκολίες
  Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πώς να διαχειριστούν καλύτερα τις συνέπειες που μπορεί να έχουν φέρει οι οικονομικές δυσκολίες στη ζωή τους.

Παιδί

Πώς να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας διασκεδάζοντας Πώς να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας διασκεδάζοντας

Αν θέλετε να ψυχαγωγηθείτε με το παιδί σας, χωρίς να καταφεύγετε στις ευκολίες των ανθυγιεινών σνακ και της τηλεόρασης, πάρτε ιδέες.

Παιδί και διαζύγιο

Διαζύγιο: τι λέμε στα παιδιά;Διαζύγιο: τι λέμε στα παιδιά;

Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από ένα διαζύγιο; Πότε και πώς θα μιλήσετε στα παιδιά σας για τη σημαντική αλλαγή στην οικογενειακή σας ζωή.

Πώς να προστατεύσετε την ψυχική υγεία του παιδιού σαςΠώς να προστατεύσετε την ψυχική υγεία του παιδιού σας

Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προφύλαξη της ψυχικής υγείας του παιδιού σας.

Tips για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σαςTips για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας

Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Δείτε μερικά χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να το καταφέρετε!

Σακχαρώδης διαβήτης και ψυχολογία

Η ψυχολογική αντιμετώπιση του διαβήτηΗ ψυχολογική αντιμετώπιση του διαβήτη

Ο συνδυασμός της ιατρικής, ψυχολογικής και διατροφικής υποστήριξης έχουν σαν βασικό στόχο την αντιµετώπιση του διαβήτη σφαιρικά, 'νου και σώµα' µαζί, σαν δύο παράγοντες που αλληλεπιδρούν.

 • α. Ο διαβήτης είναι ένα μεταβολικό σύνδρομο
  ο οργανισμός ενός ατόμου που πάσχει από διαβήτη, έχει υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να αδυνατεί να παράγει την ινσουλίνη. Έτσι, ο οργανισμός δεν μπορεί να μετατρέπει το φαγητό που προσλαμβάνει σε ενέργεια.
 • β. Οι συνέπειες του διαβήτη στην ψυχική υγεία του ασθενή
  Εκείνο, όμως, που, συνήθως, αγνοούμε, είναι το πόσο καθοριστική σημασία έχει η προσωπικότητα και οι συναισθηματικές αντιδράσεις του ασθενή, που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και πώς οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της νόσου.
 • γ. Ο ρόλος του Ψυχολόγου στον σακχαρώδη διαβήτη
  Πολλοί είναι αυτοί που θα αναρωτηθούν ποιός είναι ο ρόλος ενός ψυχολόγου σε μια ασθένεια, της οποίας η θεραπεία βασίζεται κυρίως σε αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στη φαρμακευτική αγωγή;

Σκέψη

Συναισθηματικό IQ: Όσα πρέπει να γνωρίζετεΣυναισθηματικό IQ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και τι οφείλουμε να γνωρίζουμε για αυτήν; Πώς μπορεί να βοηθήσει την καθημερινότητα και την εργασία μας.

Στρες

10 κρυφά σημάδια άγχους10 κρυφά σημάδια άγχους

Ξέρουμε αρκετά για τα συμπτώματα του έντονου στρες, αλλά μήπως πρέπει να μάθουμε περισσότερα; Όπως τα παρακάτω, όχι και τόσο γνωστά σημάδια…

Τοξικοί άνθρωποι: Πώς μπορούμε να τους διαχειριστούμε Τοξικοί άνθρωποι: Πώς μπορούμε να τους διαχειριστούμε

Πώς θα αναγνωρίσουμε τους αρνητικούς ανθρώπους στη ζωή μας: Ποιοι είναι οι τοξικοί άνθρωποι και πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

Ύπνος

10 μυστικά για καλύτερο ύπνο το καλοκαίρι10 μυστικά για καλύτερο ύπνο το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, η ζέστη είναι ανυπόφορη, ο ιδρώτας ενοχλητικός, αλλά ο ύπνος σας θα γίνει πιο άνετος από ποτέ με αυτές τις απλές συμβουλές

 • Γιατί βλέπω εφιάλτες;
  Ξυπνάτε τρομαγμένοι στη μέση της νύχτας; Δείτε τις αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε εφιάλτες ενηλίκων.
 • 6 tips για καλό ύπνο το καλοκαίρι
  Όπου κι αν είστε και ότι και αν έχετε σχεδιάσει για το καλοκαίρι, ανοίξτε το μυαλό σας στην κατανόηση και υιοθέτηση βελτιωμένων τακτικών για τον ύπνο. Οι απλές αλλαγές θα κρατήσουν την ευεξία σας πρώτη προτεραιότητα.

Τα ''ύπουλα'' σημάδια της διπολικής διαταραχήςΤα ''ύπουλα'' σημάδια της διπολικής διαταραχής

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα συμπτώματά ψυχικών παθήσεων μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Στην περίπτωση της διπολικής διαταραχής ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε.

Ψυχολογία και ασθένεια

Αυτοάνοσες νόσοι: Πώς επηρεάζει ο ψυχολογικός παράγοντας;Αυτοάνοσες νόσοι: Πώς επηρεάζει ο ψυχολογικός παράγοντας;

Οι αυτοάνοσες νόσοι αποτελούν πρόκληση για τον ασθενή. Δεν έχει μόνο να ρυθμίσει τα συμπτώματα της νόσου αλλά να δυναμώσει ψυχικά για να αντεπεξέλθει. Πώς θα τα καταφέρει;

 • Υπερθυρεοειδισμός και ψυχολογία: Μια ''εύθραυστη'' σχέση
  Οι άνθρωποι που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό παρουσιάζουν ευερεθιστότητα, υπερκινητικότητα, νευρικότητα, ευσυγκινησία. Τι κρύβεται πίσω από τη διαταραχή του υπερθυρεοειδισμού, σύμφωνα με την ψυχολογία;
 • O διαβήτης είναι (και) θέμα χαρακτήρα
  Η ικανοποιητική παρακολούθηση του διαβήτη, απαιτεί τόσο μία συμπαθητική κατανόηση του χαρακτήρα του ασθενή και των συνθηκών της ζωής του, όσο και μία ειδική ετοιμότητα.

Ψυχοσωματικά

Γιατί οι γυναίκες υπερτερούνΓιατί οι γυναίκες υπερτερούν

Τελικά ποιο είναι το ισχυρό φύλο; Ο άντρας ή η γυναίκα διαχειρίζεται καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής; Πού υπερτερούν οι γυναίκες, σύμφωνα με τις έρευνες.

Περισσότερα άρθρα για Ψυχική Υγεία

Ο μύθος του τέλειου συντρόφουΟ μύθος του τέλειου συντρόφου

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι ο μύθος του Τέλειου Συντρόφου που τους ταλαιπωρεί ή απλώς θέλουν το καλύτερο δυνατό για τους ίδιους και τη ζωή τους.

 • Πώς να διαχειριστούμε την αύξηση βάρους λόγω των ψυχοφαρμάκων
  Μία από τις συνήθεις παρενέργειες για τα άτομα που λαμβάνουν ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή είναι η αύξηση βάρους. Πώς μπορούμε όμως να την διαχειριστούμε;
 • Πώς να αγαπήσετε το σώμα σας με 5 απλά βήματα
  Σταματήστε να νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας και αγαπήστε το σώμα σας… Είναι πολύ πιο απλό από όσο φαντάζεστε!
 • Οιστριονική ή δραματική διαταραχή της προσωπικότητας: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της
  Ποια είναι τα διαγνωστικά κριτήρια της διαταραχής και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά.
 • Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: Πώς την αναγνωρίζω
  Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της διαταραχής που οδηγεί στην καταστροφή των περισσότερων διαπροσωπικών σχέσεων; Πώς γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση.
 • Γιορτινά δώρα: Κάντε τα να σημαίνουν πολλά!
  Πώς θα καταφέρετε να κάνετε τα δώρα σας αυτές τις γιορτές να έχουν νόημα; Τι λέει η επιστήμη.
 • Απώλεια κιλών μετά από βαριατρική επέμβαση: πώς τη βιώνουν οι ασθενείς
  Πώς ζουν οι υποβληθέντες σε βαριατρική επέμβαση για απώλεια κιλών μετά την εγχείρηση; Πώς βλέπουν το νέο τους εαυτό.
 • 4 αλάνθαστα σημάδια ναρκισσισμού
  Περήφανος ή απλά ναρκισσιστής; Διαβάστε τα πιο κοινά σημάδια ναρκισσιστικής συμπεριφοράς και ανακαλύψτε αν έχετε έναν στην ζωή σας!
 • Αντίδοτα στο στρες: Πώς θα ελέγξω το άγχος μου
  Δουλειά, καθημερινότητα, οικογένεια, λογαριασμοί...Πώς θα χαλαρώσω από τους παράγοντες που μου προκαλούν άγχος.
 • Εξάρτηση από τα ψώνια: Ποιες είναι οι επιπτώσεις
  Ο εθισμός στις αγορές έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων με πολλαπλές επιπτώσεις τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικονομική ζωή των ανθρώπων που τον εμφανίζουν. Τι δείχνουν έρευνες.
 • Εύκολοι τρόποι για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία
  Μήπως υπάρχουν τακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας ώστε να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία; Συμβουλές για να αισθανθούμε καλύτερα.
 • Ιατροφοβία: Όταν φοβάσαι τον γιατρό σου
  Όταν... τρέμεις τον γιατρό σου: Τι είναι η ιατροφοβία, πώς εκδηλώνεται, και πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε;
 • Δύσκολοι γονείς και γηρατειά: Τι να κάνετε
  Οι ηλικιωμένοι- και ιδίως όταν είναι ασθενείς- μπορούν να γίνουν δύσκολοι και απαιτητικοί. Πώς πρέπει να τους συμπεριφέρεστε ως παιδιά και φροντιστές τους;
 • Πόσο επικίνδυνο είναι το "μοντέλο της ευτυχίας";
  Πώς συνδέεται το κυνήγι της ευτυχίας με το στρες και τον θυμό; Γιατί καταλήγει σε μπούμερανγκ η επιθυμία να είμαστε ευτυχισμένοι;
 • Κρίσεις πανικού: Συμπτώματα και θεραπεία
  Πότε εμφανίζονται οι κρίσεις πανικού; Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς αντιμετωπίζονται.
 • Ο δεκάλογος της ευτυχίας
  Το σεξ, τα πάρτυ, ο εθελοντισμός είναι συστατικά της ευτυχίας. Τι άλλο μας κάνει ευτυχισμένους και ποιες συνήθειες μας είναι άχρηστες;
 • Παράπονα στο σεξ: Τα συζητώ ή τα λύνω μόνος μου;
  Στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, έλλειψη επιθυμίας. Το σεξουαλικό πρόβλημα ή οποιοδήποτε παράπονο στο σεξ έχει λύση αρκεί κάποιος να την αναζητήσει.
 • 13 οικονομικοί τρόποι να περιποιηθείτε τον εαυτό σας
  Σοκολάτα, υγιεινό γεύμα ή μήπως ένα…φιλί; Μετά από μια δύσκολη ημέρα τι μπορείτε να κάνετε ως δώρο στον εαυτό σας; 10 οικονομικοί τρόποι να τον κανακέψετε όπως του αξίζει.
 • Πώς να υποστηρίξετε τα πρωτάκια
  Με την είσοδο στο δημοτικό σχολείο, τελειώνει μια πρώτη εποχή ξεγνοιασιάς για το παιδί. Πώς θα στηρίξετε το παιδί της α’ δημοτικού; Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς.
 • Ο δεκάλογος της ευτυχίας: Ποιοι παράγοντες μας κάνουν χαρούμενους
  Ποια είναι τα 10 απλά, καθημερινά πράγματα που μας φέρνουν ευτυχία; Δείτε και τα 10 άχρηστα πράγματα για την ευτυχία μας, σύμφωνα με τους ψυχολογους.
 • Είναι η εξυπνάδα κληρονομική ή όχι;
  Η ευφυΐα του ανθρώπου είδους είναι προϊόν… προσπάθειας ή γονιδίων; Πόσες πιθανότητες έχουμε να κάνουμε τα παιδιά μας εξυπνότερα από εμάς;
 • Ποια είναι τα οφέλη του χιούμορ στην υγεία;
  Γνωρίζετε ότι το χιούμορ μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας; Συμβουλές για μια ζωή με χιούμορ και γέλιο.
 • Προτάσεις για μια πιο όμορφη ζωή
  Αλλάξτε την καθημερινότητά σας με «έξυπνο» τρόπο και ζήστε την ομορφιά 365 μέρες το 2014!
 • Τι δηλώνει ο τρόπος χειραψίας μας
  Η θέση του χεριού υποδηλώνει τις διαθέσεις των ανθρώπων όπως κυριαρχία, υποταγή ή ισότητα.
 • Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς στο μεγάλωμα του παιδιού
  Υπεύθυνοι για το μεγάλωμα του παιδιού είναι οι γονείς. Έτσι λοιπόν οι παππούδες θα πρέπει να συμμορφωθούν στο πρόγραμμα των γονέων και να μην κάνουν τα δικά τους…
 • Συνεργαστείτε με το σώμα σας για καλό χειμώνα
  Φροντίστε το σώμα σας και το χειμώνα για να διατηρήσετε τη θετική διάθεση και την αυτοπεποίθηση μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
 • H Ψυχιατρική ως lifestyle στη σημερινή εποχή
  Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν πια σε ψυχίατρο. Η ανάγκη 'κάνει πέρα' την προκατάληψη και τον φόβο. Ο ψυχίατρος δεν είναι πια ο 'τρελογιατρός', αλλά ο ειδικός που μπορεί να δώσει λύσεις σε χρόνια ψυχοσωματικά προβλήματα που έχει επιβαρύνει η κρίση.
 • Κατανοώντας τη ‘μαγική σκέψη’
  Τι είναι η “μαγική σκέψη”; Πώς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σου ζωή, τις σχέσεις σου, τις επιλογές σου;
 • Το στρες των εξετάσεων: Τρόποι διαχείρισης
  Η περίοδος των εξετάσεων έφτασε και το στρες, τουλάχιστον μιας μεγάλης μερίδας των μαθητών, είναι πραγματικότητα! Χρήσιμες συμβουλές.
 • Tι λέει για σένα η αποκριάτικη στολή που επιλέγεις;
  Σερπαντίνες, κομφετί, μάσκες και πολύχρωμες στολές..οι Απόκριες κάνουν κάθε χρόνο την εμφάνισή τους μέσα σε ένα κλίμα ανεμελιάς, διασκέδασης και απόδρασης από τα καθιερωμένα!
 • Τι σημαίνει να είσαι ‘ήρωας’
  Άλλοι την ονόμασαν άγγελο, άλλοι έμειναν έκθαμβοι από τον ηρωισμό της. Γιατί; Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους ήρωες; Είναι οι συνθήκες; Είναι η προσωπικότητα τους; Η στιγμή; Ποια είναι η στόφα των ηρώων τελικά;
 • Γιατί το παιδί μου χρειάζεται όρια ;
  Το παιδί από πολύ νωρίς χρειάζεται τα όρια και τους κανόνες, γιατί το βοηθούν να καταλάβει τι είναι επιτρεπτό και τι όχι, επιπλέον του παρέχουν ένα αίσθημα ασφάλειας και όχι ταπείνωσης.
 • Τα ‘μυστικά’ των δώρων
  Τι ‘κρύβει’ ένα δώρο; Ποια είναι η σημασία του και πώς μπορείτε να το κάνετε ξεχωριστό; Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία για όλους μας να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική αξία ενός δώρου.
 • ‘Ταμπέλες’: τι έχω γιατρέ μου;
  Αξιοποίηση της διάγνωσης και ανάληψη ευθύνης στη θεραπεία.
 • Ο καθημερινός άνθρωπος χρησιμοποιεί ‘υποκατάστατα’ για να βελτιώσει την ψυχική του διάθεση και αυτοεικόνα;
  Το άγχος ή η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που βιώνουμε είναι σημαντικό να λεχθεί ότι δεν εξαρτάται τόσο από το εξωτερικό ερέθισμα που μας επηρεάζει αρνητικά.
 • Πανεπιστήμιο: κάθε αρχή και δύσκολη!
  Ο νεαρός φοιτητής νιώθει περήφανος και χαρούμενος για την έναρξη του νέου αυτού κύκλου στη ζωή του, καθώς και την ανάγκη να αυτονομηθεί τώρα πια από τους γονείς του. Ωστόσο, μαζί με την υπέροχη αίσθηση ελευθερίας έρχεται και η ευθύνη.
 • Γρήγορη και αργή σκέψη
  Η Συσχέτιση των μοντέλων Freud – Kahneman συνεχίζει να ερευνάται αλλά ο εαυτός που ζει και ο εαυτός που θυμάται, οι γνωσιακές παγίδες, οι υπερβολές ότι οι άλλοι είναι πάντα καλύτεροι από μας, τα λάθη που κάνουμε για τον εαυτό μας, η έννοια της ευτυχίας, συναρπάζουν και θα αλλάξουν στο μέλλον τον τρόπο που σκεπτόμαστε για την Σκέψη, τον εαυτό μας και το περιβάλλον.
 • Το φαινόμενο του ‘Στρουθοκαμηλισμού’: Κατανοώντας την άρνηση
  Η άρνηση συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους και μπορεί να είναι μια φυσιολογική και ωφέλιμη αντίδραση. Από την άλλη, το να ‘κατοικεί’ κανείς στη ‘χώρα της άρνησης’ για πολύ φαίνεται ότι μπορεί να γίνει επιζήμιο,
 • Μην κρατάτε τις αποστάσεις !
  Οι προσωπικές σχέσεις συνιστούν σταθερές αξίες, πηγή άντλησης θετικών συναισθημάτων αλλά και ένα ασφαλές και υποστηρικτικό πλαίσιο για τα σύγχρονα άτομα, καθιστώντας τα πιο δυνατά να αντεπεξέλθουν σωματικά και συναισθηματικά στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά.
 • Φόβος: Ο εσωτερικός μας δράκος
  Ο κυριότερος αντίπαλος της πίστης και της εμπιστοσύνης είναι ο φόβος. Ο φόβος συνδέεται πάντα με κάποιον ή κάτι εξωτερικό από εμάς σε αντίθεση με το άγχος που δημιουργείται από μέσα μας.
 • Ο καθημερινός άνθρωπος είναι ‘ψυχικά δυνατός’;
  Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι 'ψυχικά δυνατοί'. Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν 'φανούν' ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.
 • Μηχανικότητα: η κοινωνία της ‘κούκλας’ και η θεωρία των διαπροσωπικών σχέσεων
  ‘H κοινωνία της κούκλας’. Μία κούκλα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί, δεν αλληλεπιδρά. Μια κούκλα είναι καταδικασμένη να δέχεται τις ορέξεις του αφέντη της, ακόμα και αν πρόκειται για ένα παιδί.
 • Η ύπαρξη και οι υπαρξιακές αγωνίες
  Τα αισθήματα δυσφορίας, αγωνίας, θλίψης, που πολλές φορές μας χτυπούν ανεξήγητα κι άλλες φορές από αιτίες όχι και τόσο σημαντικές, πηγάζουν ως επί το πλείστον από τα υπαρξιακά ερωτήματα που όλοι έχουμε.
 • Φόβος και εμπιστοσύνη
  Ζώντας σε μια εποχή που η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και τα πράγματα δεν είναι δεδομένα, φαίνεται μπροστά μας να ξεδιπλώνεται ένα δίλλημα αλλά και μια επιλογή: να αντιδράς με φόβο ή να απαντάς με εμπιστοσύνη.
 • Η αξία των συναισθημάτων σε ιατρικό πλαίσιο
  Η δυνατότητα στους ασθενείς να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, τον πόνο, τις σκέψεις, προσφέρει τη δυνατότητα βελτίωσης της κατανόησης μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας.
 • Γιατί δίνουμε δώρα;
  Η αξία ενός δώρου είναι η σκέψη και η αγάπη που τα συνοδεύει κι όχι η τιμή του.
 • Αισθητική χειρουργική: Δεν αρκεί μόνο το νυστέρι…
  ‘Πλαστικά σώματα είναι τα σώματα τα οποία με την ανάπτυξη της ιατρικής και της ιατρικής τεχνολογίας μπορούν να πάρουν συγκεκριμένη μορφή σύμφωνα με τη θέληση του ατόμου και της κοινωνίας’.
 • Φαινόμενο Placebo: Είναι η πίστη το πιο ισχυρό φάρμακο;
  Πάμπολλες μελέτες των τελευταίων δεκαετιών, αποδεικνύουν ότι οι ψεύτικες αυτές θεραπείες έχουν βοηθήσει ασθενείς με πόνο, στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης,του άγχους, της νόσου Πάρκινσον και διάφορες λοιμώξεις.
 • Καταπιεσμένη Δημιουργικότητα και Εικαστική Θεραπεία
  'Aτομα που υποφέρουν από καταπιεσμένη δημιουργικότητα, η οποία με κάποιο τρόπο κατεστάλη ή υπονομεύτηκε, συνηθέστερα παρουσιάζουν: πλήξη, ανία, απαισιοδοξία ή μονοτονία.
 • Οι αλήθειες για τη γυναικεία φιλία
  Η φιλία είναι μια σχέση μαγική που επιβεβαιώνει την ανάγκη της ανθρώπινης φύσης για συντροφιά και κοινωνικότητα. Ποιες είναι οι αλήθειες για τη γυναικεία φιλία.
 • Κρίση δημιουργικότητας;
  Η δημιουργικότητα είναι μια έμφυτη τάση και ικανότητα του ανθρώπου, όπως άλλωστε δείχνει και η πορεία του μέσα στην ιστορία.
 • Νευρογλωσσικός προγραμματισμός: Πώς θα πετύχετε τους στόχους σας
  O νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι μια προσέγγιση που ενδιαφέρεται να εξερευνήσει και να ενισχύσει τη δυνατότητα του κάθε ατόμου να φτάσει την άριστη απόδοση.
 • Βιολογική ερμηνεία της προσωπικότητας
  Τι εννοούμε με τον όρο προσωπικότητα; Μπορεί να αλλάξει;
 • Πώς θα διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας σε φόρμα
  Υπάρχουν άμεσοι τρόποι με σκοπό να διατηρούμε ομαλή τη λειτουργία του εγκεφάλου, να τον συντηρούμε σωστά και να ενισχύουμε τις ικανότητές του.
 • H ψυχολογική ‘αίσθηση’ της ηλικίας μας: Πότε πραγματικά γερνάμε;
  Σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ξεπεράσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως ο καρκίνος, συχνά παρατηρείται μία ιδιαίτερα αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή.
 • Η κοινωνιολογική μελέτη του σύγχρονου σώματος
  Η Κοινωνιολογία του Σώματος συνιστά ένα ανερχόμενο γνωστικό αντικείμενο, το οποίο μελετά τις νέες μορφές έκφρασης του ατόμου στις σύγχρονες κοινωνίες και η βασική αντίληψη που το διέπει είναι ότι το σώμα δεν είναι μόνο μια βιολογική αλλά μια σύνθετη ψυχοκοινωνική οντότητα, η οποία διαδραματίζει ενεργητικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τις κοινωνικές σχέσεις.
 • Ο ρόλος του πατέρα στην ψυχική ανάπτυξη του παιδιού
  Συνήθως ο πατέρας είναι αυτός ο οποίος εδραιώνει στην ψυχή του παιδιού το συναίσθημα της ασφάλειας. Θεωρείται ο προστάτης και ο υπερασπιστής της οικογένειας.
 • Καταπολεμήστε το άγχος των εορτών
  Ο κύριος λόγος για την εκδήλωση άγχους την περίοδο των γιορτών, κυρίως τα Χριστούγεννα, είναι η ύπαρξη μη ρεαλιστικών στόχων. Μοναξιά, πολλές δραστηριότητες, σπατάλη, κούραση και υπερβολή είναι μερικοί από τους λόγους του άγχους.
 • Κάντε τα στελέχη σας ‘άλογα’
  Ο κάθε άνθρωπος θέλει να μάθει πώς να διατρέφεται σωστά, ποια άσκηση είναι η καταλληλότερη για αυτόν, πώς θα αποφύγει μυοσκελετικές παθήσεις ή πώς θα τις αντιμετωπίσει.
 • Η νευροψυχολογία και οι ασθενείς με ενδοκρανιακούς όγκους
  Η εμφάνιση όγκου στον εγκέφαλο δεν απειλεί μόνο την υγεία του ασθενούς αλλά και τη συμπεριφορά του, καθώς είναι δυνατό να επηρεαστούν σημαντικά κέντρα του εγκεφάλου.
 • Φόβος, συστατικό του άγχους
  Το συναίσθημα του φόβου, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, σκοπό έχει να μας προστατέψει. Πώς γίνεται αυτό;
 • Μουσικοθεραπεία: Επικοινωνία με νότες!
  Δυσχέρεια στην έκφραση, έλλειψη δημιουργικότητας και αυθορμητισμού: σε αυτά τα προβλήματα μπορεί να δώσει λύσεις η μουσικοθεραπεία.
 • Ψυχωτικές διαταραχές και θεραπευτική αντιμετώπιση
  Η λέξη ‘ψύχωση’ είναι μία λέξη η οποία χρησιμοποιείται υπερβολικά συχνά από τον κόσμο με λάθος νόημα και περιεχόμενο.
 • Η απάθεια του θεατή: Από το να ‘παρευρίσκεσαι’ στο να ‘συμπαραστέκεσαι’
  Αυτό το άρθρο έχει ως σκοπό να δώσει βασικές και χρήσιμες πληροφορίες σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το κοινωνικό και ψυχολογικό φαινόμενο που οι κοινωνικοί ψυχολόγοι ονομάζουν και είναι γνωστό ως ‘απάθεια του θεατή’.
 • Το παιχνίδι της αυτοεκτίμησης
  Παρόλο που τη λέξη αυτοεκτίμηση τη συμπεριλαμβάνουμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο πολύ συχνά, αν ρωτήσουμε τι είναι αυτοεκτίμηση πολλοί λίγοι θα είναι εκείνοι που θα μπορούν να δώσουν μια σαφή απάντηση.
 • Οδοντιατρικά συμπτώματα και ψυχολογικά αίτια
  Οδοντιατρική και ψυχολογία, δύο φαινομενικά παράλληλοι κόσμοι με κοινό σκοπό: ίαση, αισθητική ευταξία, πρόληψη. Μήπως όμως οι παράλληλοι δρόμοι είναι ο έμμετρος στοχασμός ενός κοινού οραματισμού;
 • Γιατί μας ωφελούν τα θετικά συναισθήματα;
  Γνωρίστε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει κάποιος να επιδιώκει να βιώνει θετικά συναισθήματα, καθώς και μερικούς απλούς τρόπους για να το πετύχετε.
 • Όταν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε...
  Περίπου το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζει περιστασιακή ή μόνιμη δυσκολία στον ύπνο, δηλαδή είτε δυσκολεύεται να κοιμηθεί, είτε ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ξυπνά νωρίς το πρωί και δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί.
 • Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή
  Ειδικοί πιστεύουν ότι η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή σχετίζεται με έλλειψη έκθεσης στο φως της ημέρας, γεγονός που εξηγεί γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται καλά την άνοιξη και το καλοκαίρι και αρχίζουν να έχουν προβλήματα μόνο όταν μικραίνουν οι μέρες.
 • Πείτε 'όχι' στη μελαγχολία των γιορτών
  Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, έχουμε συνηθίσει να παρουσιάζονται ως μια περίοδος όπου όλα είναι χαρούμενα, λαμπερά και άφθονα - σχεδόν μυθικά.
 • Αυτογνωσία: Η στροφή από το ασήμαντο στο σημαντικό
  Από τη στιγμή που αρχίσετε να επικεντρώνεστε στο σημαντικό, τα οφέλη που θα αποκομίσετε θα είναι πολλά και θα πάρετε μεγάλη ικανοποίηση από αυτή σας την επιλογή.
 • Γιατί μας αρέσει να κουτσομπολεύουμε;
  Tο κουτσομπολιό αποτελεί μια αγαπημένη και ‘πικάντικη’ ενασχόληση όλων, μικρών και μεγάλων, ανδρών και γυναικών, μορφωμένων ή μη.
 • Αλλάξτε την προφορά σας
  Όλοι μιλούν με προφορά. Η προφορά είναι ο μοναδικός τρόπος που η ομιλία προφέρεται από μια ομάδα ανθρώπων που μιλούν την ίδια γλώσσα, δεν είναι μία ανωμαλία του λόγου ή της γλώσσας.
 • Οργόνη και αναζωογόνηση
  ΟΡΓΟΝΗ: Μια ακόμα ουσία του εγκεφάλου ή μια δυνατότητα εσωτερικού lifting χαμένης στη λήθη της σύγχρονης πραγματικότητας.
 • Στίγμα και ψυχική ασθένεια
  Το στίγμα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που σχετίζονται με τις ψυχικές ασθένειες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους.
 • 5 τρόποι για πιό ολοκληρωμένες διακοπές
  Αλήθεια, ποιος είναι ο τρόπος που θέλεις να περάσεις φέτος τις διακοπές σου; Τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι για να ξεκουραστείς και να ανανεωθείς ουσιαστικά; Τι θα ήθελες να κάνεις με τον ίδιο τρόπο και τι διαφορετικά;
 • Στους Κόσμους των Ονείρων…
  Αυτό το άρθρο έχει ως σκοπό να δώσει βασικές και χρήσιμες πληροφορίες σε όσους θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τα όνειρα.
 • Ο λύκος της στέπας στη σύγχρονη κοινωνία
  Πίσω από κάθε παραπέτασμα βρίσκεται η ουσία των πραγμάτων. Ο λύκος της στέπας συμβολίζει κάθε άτομο στη σημερινή μας κοινωνία. Η κοινωνία μας με τη σειρά της μεταλλάσσεται σε λύκο της στέπας. Πίσω από τον συμβολισμό του λύκου της στέπας βρίσκεται ένα άτομο μοναχικό και απομονωμένο.
 • Από τι εξαρτάται η ανθρώπινη ευφυΐα;
  Νοημοσύνη είναι η ιδιότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται έννοιες, να σκέφτεται και να αναλύει και αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολυδιάστατο γνώρισμα που καθορίζεται τόσο από το γενετικό κώδικα του ατόμου, όσο και από το περιβάλλον στο οποίο αυτό αναπτύσσεται και εξελίσσεται.
 • Άγχος και ανοσοποιητικό σύστημα
  Το 1977 σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Yale, ονοματίστηκε επίσημα μια νέα αρχή που κλήθηκε Συμπεριφοριακή Ιατρική. Αυτή η ειδικότητα γεννήθηκε από την ανάγκη να λάβουμε σοβαρά υπόψη, την κλινική χρήση και σχέση των αποδείξεων από τις επιστημονικές έρευνες, που αργότερα έγιναν γνωστές ως Ψυχονευροανοσολογία (ΡΝΙ).
 • Το ψυχικό τραύμα από τις μαζικές καταστροφές
  Σχεδόν όλα τα θύματα τέτοιων καταστροφών βιώνουν αρχικά ποικίλα ψυχολογικά συμπτώματα, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό τα συμπτώματα διαρκούν χρόνια. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται μετατραυματική διαταραχή και άρχισε να αναγνωρίζεται και να ερευνάται στους βετεράνους του πολέμου του Βιετνάμ.
 • Πώς επιβαρύνονται οι φροντιστές ασθενών με Alzheimer
  Κάθε άνθρωπος, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με ένα στρεσογόνο παράγοντα ή ερέθισμα που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ασθένεια ενός μέλους της οικογένειάς του, θα κάνει δύο ειδών εκτιμήσεις, προτού αντιδράσει με οποιονδήποτε τρόπο.
 • 7 απλοί τρόποι για να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας
  Η πραγματική αυτοπεποίθηση είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου - μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό σου και προς τους άλλους. Είναι σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις, στη δουλειά, στην υγεία.
 • Πώς αντιμετωπίζουμε την απώλεια και το πένθος
  Αυτό το άρθρο έχει ως σκοπό να σας δώσει μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την απώλεια και το πένθος, κυρίως όσον αφορά στη φυσική απώλεια. Θα αναφερθούν παράγοντες που εμπλέκονται και διαμορφώνουν την εμπειρία της απώλειας, τα χαρακτηριστικά του πένθους και πιθανοί τρόποι διαχείρισής του μέχρι την επούλωση.
 • Όταν οι γονείς χωρίζουν...
  Σε αυτό που συμφωνούν όλοι σχεδόν οι ερευνητές είναι ότι το διαζύγιο και η σύγκρουση των γονέων θα φέρει σύγκρουση στα παιδιά και διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, αλλά όχι τα ίδια προβλήματα σε όλα τα παιδιά. Άλλα από αυτά θα έχουν επίπονες ψυχολογικές πληγές, ενώ άλλα θα υποφέρουν λιγότερο.
 • Αντιμετωπίστε την αϋπνία
  Για πολλούς ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής τους η αϋπνία γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης τους! Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι κάποιες φορές το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η αϋπνία, αλλά το πώς την ορίζει (και επομένως την αντιμετωπίζει) το ίδιο το άτομο.
 • Οι επιπτώσεις της ανεργίας στην υγεία
  Όλες οι σχετικές μελέτες έχουν διαπιστώσει μεγαλύτερη σωματική και ψυχική νοσηρότητα στους άνεργους απ' ό,τι στους εργαζόμενους, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
 • Πού οφείλεται το εργασιακό άγχος
  Το άγχος αποτελεί διαρκώς αυξανόμενης σημασίας ζήτημα της υγιεινής της εργασίας. Το ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί και οι μελέτες που γίνονται έχουν συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος, των αιτιών και των συνεπειών του.
 • Πρόληψη και αντιμετώπιση ψυχοσωματικών παθήσεων
  Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι περισσότεροι από εμάς, κάποιες στιγμές στη ζωή μας, ανατρέξαμε σε γιατρούς για ένα απλό ενόχλημα, κι ενώ κάναμε ένα σωρό εξετάσεις και αποκλείσαμε όλες τις εκδοχές, τελικά ακούσαμε το γιατρό μας να μας λέει ότι ‘είναι ψυχολογικό’.
 • Επαγγελματική εξουθένωση: Σιωπηλό σήμα κινδύνου
  -Απεχθάνεστε το να πηγαίνετε στη δουλειά σας το πρωί; -Εκνευρίζεστε εύκολα με τους συναδέλφους, τους συνεργάτες ή τους πελάτες σας και χάνετε την υπομονή σας; -'Ζηλεύετε' εκείνους που είναι ευχαριστημένοι στη δουλειά τους; -Ενδιαφέρεστε λιγότερο πλέον να κάνετε 'καλά'τη δουλειά σας;
 • Βίαια τηλεοπτικά παιχνίδια
  Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που περιέχουν σκηνές βίας, φόνους και ανάλογες εικόνες, θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των παιδιών, το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής & εφηβικής ιατρικής η μελέτη αυτή εξέτασε το πώς η βία στα παιχνίδια των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει επιπτώσεις στα παιδιά και στους νέους ενηλίκους.
 • Πώς να αντιμετωπίσετε το μεθεόρτιο σύνδρομο
  Οι γιορτές πέρασαν, τα κλαδιά των όμορφων, φυσικών πάντα, δέντρων γέρνουν κουρασμένα πια από το βάρος, μερικά λαμπάκια έσβησαν, άλλα επιμένουν να αναβοσβήνουν μονότονα και ζαλισμένα ακόμη από τους ήχους της γιορτής, τα παιχνίδια του Αϊ Βασίλη βρήκαν τη θέση τους σε μια γωνιά του παιδικού κι οι ευχετήριες κάρτες σκονίστηκαν...
 • Συμβουλές ψυχοσωματικής υγείας και ευεξίας
  Το καλοκαίρι είναι παρόν και όλοι καλούμαστε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να επανακτήσει τη χαμένη ψυχική ενέργεια και δύναμη που δαπανήσαμε όλο το χρόνο.
 • Νεύρο Ψυχολογική Ανοσολογία
  Η νεύρο ψυχολογική ανοσολογία εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του εγκεφάλου, της συμπεριφοράς, του νευρικού συστήματος, του ανοσοποιητικού συστήματος, και του ενδοκρινούς συστήματος.
 • Υπάρχει τελικά ο 'Αϊ - Βασίλης'...;
  Που ζει; Πώς καταφέρνει να είναι συνεπής κάθε χρόνο στο ραντεβού του; Πώς μπαίνει στο σπίτι μας αφού δεν έχουμε καπνοδόχο; Πώς ξέρει τόσο καλά το δώρο που ήθελα; Κι ακόμη είναι καλό ένα παιδί να πιστεύει στον Άγιο - Βασίλη;
 • Εθιστικές Ουσίες- Αλκοόλ
  Η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι ανάλογη με την εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες. Ωστόσο δεν κινδυνεύουν για βλάβη της υγείας μόνο οι αλκοολικοί. Εξίσου κινδυνεύουν και αυτοί που χαρακτηρίζονται ως κοινωνικοί πότες, εφ όσον η καθημερινή τους κατανάλωση ξεπερνάει κάποια όρια.
 • Εθιστικές Ουσίες- Κάπνισμα
  Κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε αφαιρεί 5 λεπτά από τη ζωή μας. Κάθε δέκα δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει στη γη εξαιτίας του καπνίσματος. Το 1994 υπήρξαν 3 εκατομμύρια θύματα ενώ το 2025 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια.
 • Οι ψυχολογικοί παράγοντες της κόπωσης
  Ακούμε συχνά από τους φίλους μας ή παραπονούμαστε και οι ίδιοι ότι κουραζόμαστε πολύ εύκολα ειδικά στο τέλος της ημέρας, ενώ συχνά αισθανόμαστε τόσο καταβεβλημένοι ώστε να μην έχουμε την δύναμη ή το κουράγιο να κάνουμε τις βασικές δουλειές του σπιτιού ακόμα και να διασκεδάσουμε με τους φίλους μας.
 • 14 δοκιμασμένες συμβουλές για τους συγγενείς ασθενών με σχιζοφρένεια
  Ο Ken Alexander είναι ένας Αυστραλός επιστήμονας, ο οποίος αφού είχε την εμπειρία της ψυχικής ασθένειας μέσα στην ίδια του την οικογένεια, αφοσιώθηκε στην εκπαίδευση των οικογενειών και ανέπτυξε μια μέθοδο εκπαίδευσης εθελοντών συγγενών δείχνοντας τους τρόπους αντιμετώπισης της σχιζοφρένειας μέσα στην οικογένεια.
 • Το STRESS και πως να μη το αποκτήσετε...
  Το stress είναι διεθνής όρος της νευροβιολογίας που χρησιμοποιείται για να δηλώσει οποιαδήποτε κατάσταση έντασης ή επέμβασης, η οποία απειλεί να μεταβάλλει την εσωτερική ισορροπία η ομοιοστασία ενός οργανισμού.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων


Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
learning.iatronet.gr
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

antibiotic_with_no_doctor
Έχετε προμηθευτεί αντιβιοτικό χωρίς ιατρική οδηγία;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2016  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης