Σήμερα που οι ομαδικές εκδηλώσεις (π.χ. γιορτές, πανηγύρια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, κ.λ.π) τείνουν να εξαφανιστούν, ο άνθρωπος -που από τη φύση του έχει ανάγκη από την συμμετοχή του σε ομαδικές μορφές οργάνωσης & δράσης για να οριοθετηθεί σαν προσωπικότητα και χτίσει την ατομική του ταυτότητα- σιγά σιγά απομονώνεται, νιώθει μοναξιά, κάποτε απόγνωση, και τελικά αισθάνεται την απουσία του νοήματος από την ζωή του.

Σήμερα, όλο και περισσότερο διαπιστώνεται από εμπειρικές μελέτες στο χώρο των επιστημών του ανθρώπου ότι η δουλειά πολλών ατόμων μαζί σε μια δομημένη ομαδική διαδικασία έχει τεράστια ψυχοθεραπευτική, κοινωνική και προληπτική σημασία, τόσο για τον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά όσο και για τα ίδια τα συστήματα που ανήκουν τα άτομα αυτά (π.χ. οικογένεια, σχολείο, επιχείρηση, οργανισμός).

Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο από άλλες φορές, οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε ομάδες αυτογνωσίας - ψυχοθεραπείας γιατί με τη συμμετοχή τους σ'αυτές βοηθιούνται να αποκτήσουν μεγαλύτερη γνώση του εαυτού τους σε πολλά επίπεδα, να επεξεργαστούν τις εσωτερικές τους συγκρούσεις, να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευχέρεια στην έκφραση των σκέψεων & των συναισθημάτων τους, και να βελτιώσουν την επικοινωνία και τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.

Τα μέλη της ομάδας συγκεντρώνονται συνήθως μια φορά την βδομάδα, θέτουν τους κοινούς τους στόχους, κανόνες και ακολουθούν έναν συγκεκριμένο και συμφωνημένο τρόπο δουλειάς.

Τα μέλη της ομάδας δεν είναι απαραίτητο να κάνουν, ή να έχουν κάνει στο παρελθόν ατομική ψυχοθεραπεία, ούτε να παρουσιάζουν κάποιο συγκεκριμένο ψυχολογικό πρόβλημα για το οποίο να αναζητούν βοήθεια. Μπορεί απλά να είναι άτομα που βιώνουν σ'αυτό το στάδιο της ζωής τους μια πρόκληση που πρέπει να επεξεργαστούν, ή να επιδιώκουν την προσωπική τους αυτογνωσία και αυτοανάπτυξη. Η δουλειά λοιπόν με την ομάδα μπορεί να στηρίξει τον άνθρωπο που βρίσκεται στην αναζήτηση του εαυτού του σ'αυτό το "ταξίδι" της ψυχικής του ολοκλήρωσης.

Στόχος των συναντήσεων στην ομαδική διαδικασία είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι στο να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους και τα συναισθήματά τους. Η ομάδα λειτουργεί ως καθρέφτης των σκέψεων και των συναισθημάτων μας, και μας βοηθάει να ανακαλύψουμε καινούργιες πλευρές μας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουμε καλύτερα αυτέ τις πλευρές μας.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε μια μικρή προσπάθεια να βάλουμε στην άκρη τις προκαταλήψεις μας και τις αναστολές μας και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μπει σ'αυτό το γεμάτο χρήσιμες εμπειρίες και συγκινήσεις ταξίδι της ψυχής.

Πηγές:
http://www.sitemaker.gr/gvassiliades

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]