Οι παρακάτω οδηγίες αποτελούν τη βάση της εκπαίδευσης για τους συγγενείς. Οι αρχές αυτές θεμελιώθηκαν από τον Ken Alexander στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Τώρα εφαρμόζονται σε πολλές χώρες.
Ο Ken Alexander είναι ένας Αυστραλός επιστήμονας, ο οποίος αφού είχε την εμπειρία της ψυχικής ασθένειας μέσα στην ίδια του την οικογένεια, αφοσιώθηκε στην εκπαίδευση των οικογενειών και ανέπτυξε μια μέθοδο εκπαίδευσης εθελοντών συγγενών δείχνοντας τους τρόπους αντιμετώπισης της σχιζοφρένειας μέσα στην οικογένεια.

  1. Συνειδητοποιείστε ότι η σχιζοφρένεια δεν είναι μια σπάνια ασθένεια. Μπορεί να φαίνεται έτσι, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι δεν συνηθίζουμε να συζητούμε ανοιχτά αυτό το θέμα. Το κρύβουμε.
  2. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τη σχιζοφρένεια, για τα αίτια, την πορεία, την έκβαση τη θεραπεία της.
  3. Μην μπείτε ποτέ στη διαδικασία της ενοχής. Αυτό μπορεί να καταστρέψει για πάντα την ευκαιρία της συνετής αντιμετώπισης της νόσου. Μπορεί να καταστρέψει εσάς τους ίδιους. Θα απαλλαγείτε από τις ενοχές σας όταν πληροφορηθείτε ότι σύμφωνα με τις σύγχρονες θεωρίες οι οικογένειες δεν προκαλούν σχιζοφρένεια και δεν ευθύνονται για τη γένεση της.
  4. Προσπαθήστε να βρείτε τους πιο κατάλληλους επαγγελματίες που θα σας βοηθήσουν. Αναγνωρίστε τους από την καλοσύνη και την συμπαράστασή τους, από την επιθυμία τους να σας ενημερώνουν και την προθυμία τους να σας θεωρούν συνεργάτη τους. Αναγνωρίστε τους από την ικανότητα που έχουν να σας μεταδίδουν με σιγουριά τις σωστές γνώσεις που θα σας βοηθήσουν στο να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε τη σχιζοφρένεια.
  5. Ελάτε σε επαφή με μια ομάδα αυτοβοήθειας για οικογένειες που κάποιο μέλος τους πάσχει από σχιζοφρένεια.
  6. Παραδεχθείτε ότι σε μια τόσο περίπλοκη ασθένεια όπως η σχιζοφρένεια, ο ενστικτώδης αυθορμητισμός μας, είναι συχνά ένας λανθασμένος οδηγός για την αντιμετώπιση της νόσου και τη φροντίδα των ασθενών. Εμείς οι συγγενείς, χρειαζόμαστε καταρχήν εκπαίδευση.
  7. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τις αιτίες και τις πηγές των πιέσεων από τις οποίες εμείς οι συγγενείς υποφέρουμε.
  8. Αντιμετωπίστε με ιδιαίτερη προσοχή τις ανάγκες και των άλλων μελών της οικογένειας.
  9. Σημειώστε ότι η απόλυτη και χωρίς όρια αυτοθυσία για τον συγγενή μας που πάσχει από σχιζοφρένεια δεν οδηγεί απαραίτητα στην αποτελεσματική φροντίδα και αντιμετώπισή του.
  10. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το να καταναλώνουμε απεριόριστο χρόνο με τον συγγενή μας που πάσχει από σχιζοφρένεια, δεν τον οφελεί πάντα και μερικές φορές μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή του.
  11. Δημιουργείστε και διατηρείστε φιλίες , δραστηριότητες και ευχάριστες ασχολίες ιδίως σε χώρους εκτός σπιτιού σας.
  12. Βάλτε ως στόχο να διατηρήσετε το κατάλληλο επίπεδο ανεξαρτησίας και για τον συγγενή σας αλλά και για τον εαυτό σας.
  13. Θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι εκείνο που διακρίνει τους συγγενείς που μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την κατάσταση, από εκείνους που δεν μπορούν, είναι η ικανότητα που έχουν να προσαρμόζονται στις αλλαγές και να μπορούν να βλέπουν τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
  14. Φροντίστε τον εαυτό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία