Μεγάλο άγχος και φόβο έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, η ανεργία αλλά και η αίσθηση απουσίας ελέγχου που νιώθουν οι άνθρωποι στην ζωή τους και στις επιλογές τους.

Η οικονομική κρίση μοιάζει να είναι μια βαθύτερη ηθική κρίση και αξιών που αγγίζει το άτομο και συχνά γίνεται “κρίση σχέσων”. Μοιάζει με μια γενική ανασφάλεια που γεννιέται για το μέλλον και που γενικεύεται αργά και σταθερά σε όλους του τομείς της ζωής τους. Οι απότομες κοινωνικές αλλαγές ήρθαν να ταράξουν την ατομική αξιοπρέπεια του ατόμου, τα μελλοντικά σχέδια του για προσωπική εξέλιξη, και κατα επέκταση την σχέση τους με τους άλλους.

Η κοινωνικότητα έχει μειωθεί όπως και ο ερωτισμός, η διάθεση για ουσιαστικές σχέσεις, οι άνθρωποι όλο και πιο πολύ απλά σχετίζονται για να καλύψουν την μοναξιά τους παρά δένονται για να κάνουν ουσιαστικές σχέσεις με στόχο την συντροφικότητα και την οικογένεια. Νιώθουν τόσο πίεση από εξωτερικούς παράγοντες που νιώθουν μια εικονική ασφάλεια στην μικρή ρουτίνα τους, αποφεύγουν νέους ρόλους και “βολεύονται” σ’ αυτά που μπορούν να ελέγχουν χωρίς να καταλάβουν ότι αυτή η αποχή από το προχώρημα στην ζωή είναι μια άμυνα που οδηγεί στην ευθυνοφοβία.

Συνεπώς ενώ επιφανειακά ανακουφίζονται μέσα τους νιώθουν ένα κενό και μια ματαιότητα. Σίγουρα η λύση δεν είναι η αποφυγή της δέσμευσης αλλά η εκμάθηση νέων διαπροσωπικών δεξιοτήτων. Στόχος είναι να δεθούμε πιο πολύ στις σχέσεις μας, είναι πιο απαραίτητες από ποτέ, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε για το μέλλον, και να πληρούμε τις ανάγκες μας χωρίς να χρειάζεται να τις καταπιέζουμε ή να τις αρνούμαστε.

Από το 2011 με την οικονομική κρίση αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης είχαν τα άτομα μικρότερης ηλικίας και οι έγγαμοι που μας δείχνει πώς «η κρίση μπήκε μέσα στο σπίτι μας», κλόνισε στις σχέσεις μας. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν επηρεάστηκαν και οι άλλες ηλικίες ειδικά 35-50 που είναι το εργατικό δυναμικό της χώρας που πλήττεται συνέχεια με απολύσεις και μειώσεις.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας μας φανερώνει ότι «7 στους 10 Έλληνες βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης λόγω οικονομικής κρίσης με τις γυναίκες να είναι δυο φορές πιο ευάλωτες από τους άνδρες στην εκδήλωση των συμπτωμάτων».

Στην κατάθλιψη παρατηρούνται αλλάγες στην σκέψη, στα συναισθήματα και στην συμπεριφορά μας, σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Επίσης είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάθλιψη πλήττει πέρα από το άτομο το ίδιο, την κοινωνικότητα του, τον ερωτισμό, την αποφασιστικότητα για μελλοντικά σχέδια, τις σχέσεις του, τους ρόλους του μέσα στην οικογένεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!