Δουλεύεις αρκετά χρόνια στην ίδια εταιρεία και έχεις αρχίσει να πιστεύεις ότι δικαιούσαι αύξηση στο μισθό που παίρνεις, ενώ ο διευθυντής σου δεν έχει αναφέρει ποτέ τίποτα για αύξηση; 

Έχεις αρχίσει να εξαντλείσαι από τις πολλές ώρες εργασίας και τις πολλές ευθύνες που έχεις αναλάβει χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο αντίκρισμα στο μισθό που παίρνεις;

Τότε ίσως ήρθε η ώρα να διεκδικήσεις την αύξηση που πιστεύεις ότι δικαιούσαι. Πριν ζητήσεις όμως την αύξηση αυτή οφείλεις να προετοιμαστείς, όπως θα προετοιμαζόσουν αντίστοιχα και για μία επαγγελματική συνέντευξη.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν εσύ για να πας όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος;

  • Μάθε τι μισθό παίρνουν οι συνάδελφοι με την ίδια θέση και τα ίδια προσόντα με εσένα σε άλλες εταιρείες. Πριν ζητήσεις αύξηση πρέπει να μάθεις για το πού κυμαίνονται οι μισθοί στο επάγγελμά σου. Είναι μάταιο να ζητήσεις αύξηση όταν παίρνεις μεγαλύτερο μισθό από αυτόν που παίρνουν οι εργαζόμενοι σε αντίστοιχες εταιρείες. Επιπρόσθετα, οφείλεις να συνυπολογίσεις την επαγγελματική σου εμπειρία, τα χρόνια που δουλεύεις για τη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Εάν την ταλανίζουν οικονομικά προβλήματα, αντιλαμβάνεσαι πως όσο και να θέλει ο διευθυντής να σου δώσει αύξηση δεν πρόκειται να την πάρεις μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα.
  • Προετοίμασε τα επιχειρήματά σου. Σκέψου όλα αυτά που έχεις επιτύχει στο επάγγελμά σου όσο χρόνια δουλεύεις για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανάφερε τα πιο πρόσφατα επιτεύγματά σου και μετά τα παλαιότερα με αυτοπεποίθηση. Εάν εσύ ο ίδιος δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, πώς περιμένεις να το κάνει το αφεντικό σου; Πρέπει να γνωρίζεις πριν τη συνάντηση ποια είναι τα επιχειρήματά σου και τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις. Οφείλεις να έχεις έτοιμη την απάντηση στην ερώτηση του διευθυντή «Γιατί θέλεις αύξηση;». Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της συνάντησης να μην αρχίσεις να μιλάς για προσωπικά σου προβλήματα (ο σύζυγος έμεινε άνεργος, έχω τρία παιδιά να μεγαλώσω). Θέλεις να πάρεις αύξηση στο μισθό σου για τη συμβολή σου στην εταιρεία και όχι για τα προσωπικά σου προβλήματα.
  • Βρες την κατάλληλη χρονική στιγμή και κανόνισε ένα ραντεβού με τον διευθυντή σου. Η καλύτερη χρονική στιγμή για να ζητήσεις αύξηση είναι όταν αναλάβεις επιπλέον αρμοδιότητες ή όταν ολοκληρώσεις με επιτυχία μία απαιτητική δραστηριότητα. Μην περιμένεις να σκεφτεί σοβαρά τα επιχειρήματά σου εάν ζητήσεις αύξηση μέσω email, τηλεφώνου ή συζητώντας την ώρα του διαλείμματος. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί σε μία συνάντηση.
  • Αποφάσισε τι θα κάνεις σε περίπτωση που το αίτημά σου για αύξηση δεν γίνει δεκτό. Και ενώ εσύ έχεις προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορούσες, κανονίζεις μία συνάντηση και ο διευθυντής σου αρνείται να σου δώσει αύξηση. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Θα παραιτηθείς από τη δουλειά σου ή θα κάνεις υπομονή να περάσει ένα διάστημα και μετά να ζητήσεις αύξηση ξανά; Έχει πολύ μεγάλη σημασία να σκεφτείς τους λόγους για τους οποίους δεν πήρες την αύξηση. Μήπως η εταιρεία έχει οικονομικά προβλήματα; Μήπως το αφεντικό σου δεν είναι ευχαριστημένο από την απόδοσή σου; Στη δεύτερη περίπτωση οφείλεις να σκεφτείς σοβαρά τι θα μπορούσες να βελτιώσεις και τι όχι.


Να θυμάσαι ότι πρέπει να στηρίζεις τα επιχειρήματά σου στα θετικά σου επιτεύγματα (Κατάφερες να ολοκληρώσεις έγκαιρα μία πολύ απαιτητική δραστηριότητα; Δέχεσαι θετικά σχόλια από τους συναδέλφους σου; Έχεις βοηθήσει την εταιρεία να επιτύχει τους στόχους της;) Εάν τελικά ο διευθυντής σου δεν σου δώσει την πολυπόθητη αύξηση, να έχεις έτοιμη μία εναλλακτική πρόταση (π.χ. να αλλάξει ο τίτλος σου, να φεύγεις νωρίτερα από τη δουλειά, να παίρνεις περισσότερες ημέρες άδεια). Και να θυμάσαι πως «μπορεί να απογοητευτείς αν αποτύχεις, αλλά είσαι χαμένος αν δεν προσπαθήσεις». Καλή επιτυχία!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;