«Έχω κατάθλιψη». Μία φράση που ακούμε συχνά στο φιλικό και εργασιακό περιβάλλον των ανθρώπων που ζουν στις μεγάλες πόλεις. Οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι πολύ μικρά πράγματα της καθημερινότητας στις μεγάλες πόλεις μπορεί να οδηγήσουν τους ενήλικες στην κατάθλιψη. Για παράδειγμα, οι συνεχείς υπερωρίες καθιστούν τους εργαζόμενους πιο ευάλωτους. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις ανθρώπων που αυτοεπαινούνται συστηματικά.

Το σίγουρο είναι ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής φέρνει πιο κοντά τους ενήλικες στην κατάθλιψη με αποτέλεσμα στην Ευρώπη περίπου το 25% των ανθρώπων ετησίως να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους, καθώς η ζωή στις μεγαλουπόλεις είναι άμεσα συνδεδεμένη με το άγχος. Αν λάβει κανείς υπόψη τις τάσεις αύξησης του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις, τότε οι προοπτικές είναι μάλλον δυσοίωνες. Πριν από 60 χρόνια ζούσε μόλις το ένα τρίτο του πληθυσμού στις πόλεις. Σήμερα περισσότεροι από το 50%. Μέχρι το 2050 υπολογίζουν οι ειδικοί ότι θα αυξηθεί το ποσοστό στο 70%.

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη είναι σε άμεση συνάρτηση με τον τρόπο ζωής και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων οι οποίες τους αναγκάζουν να δουλεύουν περισσότερο. Καταστάσεις δηλαδή που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις μεγάλες πόλεις. Ενδεικτική θα πρέπει να θεωρηθεί πρόσφατη διαπίστωση έρευνας, σύμφωνα με την οποία, οι συνεχείς υπερωρίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης βαριάς κατάθλιψης.

Πρόκειται για ένα από τα συμπεράσματα πολυετούς έρευνας που διενεργήθηκε, πριν από δύο χρόνια, από το University College London και το φινλανδικό Ιατρικό Ινστιτούτο Εργασίας και που έγινε με τη συμμετοχή 2.000 υπαλλήλων βρετανικών υπηρεσιών. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 47 έτη ενώ οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν από τους επιστήμονες επί 3,8 μέχρι και 7,2 χρόνια. Το 11 % των συμμετεχόντων στην έρευνα εργάζεται κατά μέσο όρο τουλάχιστον 11 ώρες την ημέρα. Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι πιθανότητες εμφάνισης βαριάς μορφής κατάθλιψης είναι διπλάσιες σε υπαλλήλους που κάνουν συστηματικά πολλές υπερωρίες σε σχέση με εκείνους που δεν κάνουν καθόλου.

Και φυσικά ο αγχωτικός τρόπος ζωής αναγκάζει τους ανθρώπους να κάνουν διάφορα ψυχολογικά τρικ για να επιτυγχάνουν ψυχική ισορροπία. Τι γίνεται ς όταν κάποιος ενήλικας αυτοεπαινείται για να δώσει θάρρος στον εαυτό του; Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια συμπεραίνει ότι οι ενήλικες που καταφεύγουν σε αυτό το τρικ, χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και τελικά πέφτουν σε κατάθλιψη.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 295 ενήλικες (μεταξύ 19 με 20 ετών) από τις ΗΠΑ και 2.780 από το Χονγκ- Κονγκ. Το πόρισμα των επιστημόνων είναι πως όσοι αξιολόγησαν τις επιδόσεις τους καλύτερα από ότι ήταν, είχαν συχνά καταθλιπτικές τάσεις ή έπεφταν σε κατάθλιψη. Γιατί ένιωθαν απομονωμένοι στη δική τους αξιολόγηση που δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα