Πολλοί άντρες κατά καιρούς παρουσιάζουν σεξουαλικά προβλήματα, όπως στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, έλλειψη επιθυμίας, με αποτέλεσμα η σεξουαλική ζωή του ίδιου αλλά και του ζευγαριού να αλλάζει...

Η συχνότητα για σεξουαλικές επαφές μειώνεται, ο άντρας αποφεύγει να έχει σωματική επαφή με τη σύντροφο φοβούμενος ότι θα του ζητήσει να κάνουν σεξ, η επιθυμία μειώνεται λόγω του σεξουαλικού προβλήματος, ένταση, νεύρα και αγωνία τον κατακλύζoυν με αποτέλεσμα ένα όχι τόσο καλό συναισθηματικό κλίμα στην καθημερινότητά του, πόσο μάλλον στη σχέση με τη σύντροφο.

Πολλοί άντρες όταν το σεξουαλικό πρόβλημα εμφανιστεί αρχίζουν να το σκέφτονται όχι μόνο πριν τη σεξουαλική επαφή αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν δουλεύουν ή ακόμα και όταν βγαίνουν έξω με τους φίλους τους ή με τη σύντροφό τους.

Από την άλλη, η γυναίκα που αντιμετωπίζει και βιώνει το πρόβλημα του συντρόφου, αρχικά δεν αντιδρά φοβούμενη ότι θα τον προσβάλλει μιλώντας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, και περιμένει ο ίδιος να μιλήσει για αυτό. Πράγμα βέβαια που συνήθως δεν γίνεται, γιατί ο άντρας χρεώνεται το σεξουαλικό πρόβλημα, νιώθει άσχημα και αποφεύγει ακόμα και να μιλήσει για αυτό περιμένοντας ευλαβικά ότι θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση που όλα “πήγαιναν ρολόι”, ή ότι κάτι θα αλλάξει.

Η σιωπή είναι συνήθως το πρώτο στάδιο αντίδρασης που αποφασίζει ο άντρας να εφαρμόσει πιστεύοντας ότι έτσι θα αποδυναμώσει την ένταση ή τη διάρκεια του προβλήματος. Το σεξουαλικό πρόβλημα όμως, αντίθετα με αυτό που πιστεύει ο ίδιος, θεριεύει ακόμα περισσότερο.

Η γυναίκα, αδύναμη να διαχειριστεί το σεξουαλικό πρόβλημα του άντρα περιμένει ότι αυτός κάτι θα κάνει για να επαναφέρει την ισορροπία, ότι θα ζητήσει βοήθεια από ειδικούς, θα ρωτήσει κάποιον γιατρό για το τι συμβαίνει, ή έστω θα συζητήσει το πρόβλημα με την ίδια.

Η σιωπή του άντρα ή η καθυστέρηση να ζητήσει βοήθεια επηρεάζει σημαντικά τη ζωή του ζευγαριού. Η γυναίκα αρχίζει να έχει επιφυλάξεις και αμφιβολίες για το αν της είναι πιστός ο σύζυγος, αν είναι η ίδια επιθυμητή ή αρχίζει να πιστεύει ότι κάποιο ανεπανόρθωτο πρόβλημα συμβαίνει στη σχέση τους. Ο άντρας νιώθει πίεση και ενοχές επηρεασμένος από την ενόχλησή της, η γυναίκα νιώθει απογοήτευση και ματαίωση και δεν καταλαβαίνει γιατί ο σύντροφος δεν το συζητάει ή δεν κάνει έστω τις κινήσεις που απαιτούνται για να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Θυμός, απογοήτευση, αισθήματα μοναξιάς και περιρρέουσας έντασης αρχίζουν να εμφανίζονται και να επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα του ζευγαριού και τη συναισθηματική διάθεση της γυναίκας η οποία νιώθει ότι πρέπει να κάνει αυτή τις κινήσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Συχνά ο άντρας αποσύρεται, αποφεύγει έστω και να συζητήσει τους φόβους του και τις αναστολές του ακόμα και για το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια. Η απογοήτευση της γυναίκας μεγαλώνει και αρχίζει να νιώθει ότι είναι μόνη με το πρόβλημα παρέα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον άντρα ο οποίος τρομοκρατημένος, ακινητοποιείται και δεν ξέρει πλέον πώς να αντιδράσει: να μιλήσει, να σιωπήσει, αλλά και τι να πει αφού και ο ίδιος δεν ξέρει τι του συμβαίνει. Το πρόβλημα έχει μπει αποφασιστικά στο ζευγάρι και προχωρά με σταθερό ρυθμό πλέον.

Ένας φαύλος κύκλος δυσθυμίας, στενοχώριας απογοήτευσης και μοναξιάς δημιουργείται με αναμενόμενες συνέπειες στη σχέση.

Πολλοί άντρες φτάνουν στο γραφείο μου για θεραπεία όταν τεθεί θέμα διαζυγίου ή αφού έχουν χωρίσει από τη σχέση τους αφού η γυναίκα έχει φτάσει στα όριά της, δεν δέχεται πλέον να κάνει υπομονή και βάζει τέλος στην ανοχή που δείχνει στην αναβλητικότητα του άντρα.

Και η σιωπή ή η άρνηση του άντρα να συζητήσει το πρόβλημα, οδηγεί αρκετές γυναίκες να έρχονται μόνες τους, για να ζητήσουν βοήθεια για το πώς να διαχειριστούν την κατάσταση άρνησης του συζύγου ή του συντρόφου, γιατί είναι κάτι που τους δημιουργεί βάρος και προβληματισμό για το πώς θα βγουν από το τούνελ. Είναι το πρώτο βήμα για να ζητήσει βοήθεια και ο σύντροφος.

Η σιωπή ή η πεποίθηση ότι ‘’θα το λύσω μόνος μου’’ δεν είναι καλοί σύμβουλοι για την αντιμετώπιση του σεξουαλικού προβλήματος ή ακόμα και κάποιας διαφωνίας ή διαφοράς ή αλλαγών που μπορεί να έρθουν με το πέρας του χρόνου στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Το σεξουαλικό πρόβλημα ή οποιοδήποτε παράπονο στο σεξ έχει λύση αρκεί κάποιος να την αναζητήσει. Πολλοί άντρες έρχονται απογοητευμένοι ότι δεν θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα γιατί το έχουν αφήσει πολύ καιρό. Αυτό δεν είναι αλήθεια, σίγουρα όσο πιο γρήγορα ζητήσει κάποιος βοήθεια τόσο το καλύτερο για τον ίδιο, τη σεξουαλική του ζωή αλλά και τη σχέση του.

Όταν ο άντρας πάρει την απόφαση να δει το πρόβλημα κατάματα και να το συζητήσει ή να ζητήσει τη συναισθηματική/ ηθική βοήθεια της γυναίκας και παραπέρα ενός ειδικού την κάνει να μην νιώθει μόνη, της δίνει την αίσθηση ότι είναι μαζί και της και ενδυναμώνει την πεποίθηση ότι θα παλέψουν σαν ζευγάρι.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ