Σε μια πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή μας μπορεί να οδηγηθούμε στην απόφαση να κάνουμε ψυχοθεραπεία. Και αυτό βέβαια δεν σημαίνει αναγκαστικά, ότι κάποιος που καταφεύγει σε τέτοιου είδους βοήθεια είναι αδύναμος ή προβληματικός, αντίθετα δείχνει μια υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό του. 

Είναι ένας τρόπος να γνωρίσει κανείς καλύτερα τον εαυτό του, να δει τη ζωή του από άλλη σκοπιά, να απαλλαγεί ίσως από εμμονές, φόβους και κατάλοιπα του παρελθόντος. Δεν δίνει έτοιμες λύσεις, αλλά βοηθά το θεραπευόμενο να σκεφτεί, να βρει μόνος του τις λύσεις για σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει στη ζωή του, αλλά και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν π.χ. επικοινωνιακά προβλήματα, δυσκολία στις σχέσεις τους με τους άλλους, πάσχουν από κατάθλιψη, φοβίες, έχουν δυσάρεστες αλλαγές στη ζωή τους, περνούν δύσκολη εφηβεία, αντιμετωπίζουν ένα διαζύγιο, κλπ. Μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα άτομο στο να αντιμετωπίσει διαταραχές και εμμονές, κρίσεις πανικού, να αναπτύξει και να βελτιώσει την προσωπικότητά του, να καταλάβει καλύτερα ποιος είναι και τι θέλει από τη ζωή και τους ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνει.

Η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι ατομική, αλλά και ομαδική ή και τα δύο μαζί, ταυτόχρονα ή διαδοχικά. Ο θεραπευτής σας θα σας προτείνει και θα συναποφασίσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας, την καλύτερη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

Κατά τη διαδικασία της ατομικής ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τις καταστάσεις που σας ενοχλούν, τα συναισθήματά σας και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των προβλημάτων σας που χρησιμοποιείτε ως τώρα, αλλά θα κατευθύνει και την κρίση σας σε μια πιο ασφαλή και ώριμη διαδρομή.

Μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στο να εγκαταλείψετε τις φοβίες και τις ανασφάλειές σας, να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και τις σχέσεις σας με τους γύρω σας και να αναπτύξετε μια δυνατότητα ευελιξίας στις επιλογές και στο τρόπο ζωής σας.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία, είναι πολυεπίπεδη, γιατί αναπτύσσεται σχέση και επίδραση, όχι μόνο με τον θεραπευτή, αλλά και μεταξύ των θεραπευομένων.

Οι σχέσεις δουλεύουν σε πρακτικό επίπεδο με τους άλλους της ομάδας, με κανόνες ομάδας. Οι ειδικοί πολύ συχνά τη συστήνουν, για πιο γρήγορα αποτελέσματα μερικές φορές και από την ατομική.

Αν έχετε αποφασίσει να δείτε κάποιον ψυχοθεραπευτή, θα πρέπει να προσέξετε πολύ τον άνθρωπο που θα εμπιστευτείτε. Σιγουρευτείτε ότι έχει πανεπιστημιακές γνώσεις, επαρκή εμπειρία, ρωτήστε γνωστούς και φίλους πριν αποφασίσετε. Πέρα όμως από τα τυπικά προσόντα, θα πρέπει κυρίως να σας εμπνέει εμπιστοσύνη η προσωπικότητά του, ώστε να καταφέρετε να δημιουργήσετε μια σχέση ασφάλειας προς στο πρόσωπό του σε αυτήν τη σημαντική διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσετε μαζί του.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας