Η αποβολή ακολουθείται από δύσκολη περίοδο. Χρειάζονται συμβουλές και στήριξη.

Ορισμένες φορές ο συναισθηματικός αντίκτυπους εμφανίζεται αμέσως μετά την αποβολή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες. Πολλοί άνθρωποι που επηρεάζονται από μια αποβολή περνούν από περίοδο πένθος.

Είναι σύνηθες να αισθάνεστε κουρασμένη, να χάσετε την όρεξή σας και να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε μετά την αποβολή. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ενοχές, σοκ, λύπη και θυμό (ορισμένες φορές προς τον σύντροφο, ή προς φίλους ή συγγενείς που έχουν επιτυχημένες εγκυμοσύνες).

Οι άνθρωποι διαφέρουν στον τρόπο που πενθούν. Ορισμένοι αισθάνονται άνετα να μιλούν για τα συναισθήματα τους, ενώ άλλοι βρίσκουν το θέμα πολύ οδυνηρό για να το συζητήσουν.

Ορισμένες γυναίκες συμφιλιώνονται με τη θλίψη τους μετά από μερικές εβδομάδες και αρχίζουν να σχεδιάζουν την επόμενη εγκυμοσύνη. Για άλλες, η σκέψη νέας εγκυμοσύνης είναι πολύ τραυματική, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ο πατέρας του μωρού μπορεί επίσης να επηρεάζεται από την απώλεια. Οι άντρες ορισμένες φορές θεωρούν πιο δύσκολο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, ιδιαίτερα αν αισθάνονται ότι ο κύριος ρόλος είναι να στηρίξουν τη μητέρα. Μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να μιλήσετε ανοιχτά για το πώς νιώθετε και οι δυο.

Η αποβολή μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα άγχους ή κατάθλιψης και να οδηγήσει τις σχέσεις σε προβλήματα.

Αν ανησυχείτε ότι εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε πρόβλημα με την αντιμετώπιση του πένθους μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον αγωγή και συμβουλευτική.

Σεξ και προσπάθειες για νέα εγκυμοσύνη

Θα πρέπει να αποφεύγετε το σεξ μέχρι όλα τα συμπτώματα της αποβολής να έχουν υποχωρήσει. Η περίοδος θα πρέπει να επανεμφανιστεί εντός 4-6 εβδομάδων από την αποβολή, αν και μπορεί να χρειαστούν μήνες μέχρι να γίνει τακτικός ο κύκλος.

Αν δεν θέλετε να συλλάβετε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντισυλληπτικά αμέσως.

Σιγουρευτείτε ότι αισθάνεστε σωματικά και συναισθηματικά καλά πριν δοκιμάσετε να μείνετε και πάλι έγκυος.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι περισσότερες αποβολές ακολουθούνται από υγιή εγκυμοσύνη.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
Γιατί έχουμε λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες [έρευνα]