Η φροντίδα ενός ασθενούς με Alzheimer ή άνοια μπορεί να είναι περισσότερο από δύσκολη. Η ερευνήτρια Dr. Pia Kontos, του University of Toronto και του Toronto Rehab, μοιράζεται συμβουλές που βασίζονται στην έρευνά της.

Είναι πιθανή η επικοινωνία ακόμα και αν ο συγγενής δεν μπορεί να μιλήσει

Συχνά υποθέτουμε ότι όταν οι άνθρωποί δεν μιλούν δεν μπορούν να εκφράσουν αυτά που θέλουν. Ωστόσο, άνθρωποι με άνοια εξακολουθούν να εκφράζουν δυσαρέσκεια με γκριμάτσες, ανησυχία ή με το να απομακρύνουν το φαγητό. Ταυτόχρονα, άνθρωποι με τη νόσο Alzheimer γίνονται ήσυχοι όταν τρώνε ή όταν ασχολούνται με δραστηριότητες που αγαπούν, όπως ζωγραφική ή ένα φλιτζάνι τσάι.

Η γνώση της μόρφωσης, του επαγγέλματος ή των χόμπι είναι σημαντική

Πληροφορίες για τη ζωή του ασθενούς μπορεί να παρέχουν βοηθητικά στοιχεία σχετικά με τα γούστα του στο φαγητό και για τις αγαπημένες του ασχολίες.

Η ανάκληση των πραγμάτων που αγαπούσαν μπορεί να βοηθήσει να βρείτε δραστηριότητες οι οποίες τους ευχαριστούν και σήμερα.

Τα μέλη της οικογένειας είναι σημαντικές συνιστώσες της ομάδας περίθαλψης

Αν ο συγγενής σας είναι σε ίδρυμα μοιραστείτε τις γνώσεις σας με τους ανθρώπους που τον περιθάλπουν. Οι γνώσεις σας σχετικά με αυτά που αγαπά ο ασθενής ή που δεν του αρέσουν, το μορφωτικό υπόβαθρο και τα αγαπημένα χόμπι του είναι σημαντικές πληροφορίες για το προσωπικό ώστε να εξατομικεύσει τη φροντίδα.

Χαμηλώστε τους ρυθμούς

Ορισμένες φορές, για να κερδίσουμε χρόνο κάνουμε εμείς τις δραστηριότητες των συγγενών μας. Η ακόμα υποεκτιμούμε το χρόνο που χρειάζεται κάποιος να ντυθεί ή να πλυθεί και βιαζόμαστε να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες ασχολίες. Ωστόσο, η επιβράδυνση του ρυθμού και η παράταση για επιπλέον λεπτά θα βοηθήσουν και τις δυο πλευρές να μείνουν χαλαρές.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Η φροντίδα ενός συγγενούς είναι σημαντικό καθήκον και μπορεί εύκολα να απορροφήσει όλο το χρόνο σας, καθώς και να περιορίσει τις προσωπικές δραστηριότητές σας.

Ωστόσο, κάθε φροντιστής θα πρέπει να βρίσκει τουλάχιστον λίγες ώρες την εβδομάδα για τον εαυτό του.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να βγαίνετε με φίλους, να συμμετέχετε σε κοινωνικές δραστηριότητες ή να πάτε για περίπατο. Αν γνωρίζετε ένα φροντιστή θα ήταν καλή κίνηση να προσφέρετε βοήθεια περιστασιακά. Θα εκτιμηθεί πιθανόν πολύ.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου