Στην περίπτωση ενός πρόσφατου διαζυγίου, η περίοδος των διακοπών μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όταν τα παιδιά καλούνται να περάσουν τις διακοπές τους με τον ένα από τους δύο γονείς για πρώτη φορά.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να υπάρχουν έντονοι και συνεχείς καυγάδες, φθορά του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης, πράγμα που επηρεάζει έντονα τα παιδιά, καθώς και πιθανές αποτυχημένες προσπάθειες βελτίωσης της σχέσης από τον ένα γονέα. Το πιο δύσκολο βέβαια για τα παιδιά είναι ο χειρισμός της απώλειας του ενός γονέως από το σπίτι.

Οι γονείς τότε θα πρέπει να χειριστούν τις αρνητικές αντιδράσεις των παιδιών και τις προσπάθειες που κάνουν τα ίδια να φέρουν σε επαφή τους 2 γονείς. Το κλίμα αυτό δημιουργεί ποικίλλα συναισθήματα, όπως φόβο, θλίψη, κατάθλιψη, άγχος αποχωρισμού και εγκατάλειψης, πιθανή πτώση της επίδοσης στο σχολείο, θυμό, επιθετικότητα, ακόμα και ενοχές, γιατί συχνά αισθάνονται ότι φταίνε αυτά για τις συγκρούσεις των γονιών τους. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα των παιδιών, η ποιότητα της σχέσης που είχαν με τους γονείς πριν το διαζύγιο, όπως και οι σχέσεις τους με παππούδες, φίλους, δασκάλους και άλλα σημαντικά πρόσωπα με τα οποία έχουν στενή σχέση.

Πώς μπορούμε να χειριστούμε όλα αυτά τα προβλήματα όταν μπαίνει το θέμα των διακοπών;

  • H εύρυθμη εξέλιξη των πραγμάτων έγκειται στην ωριμότητα των γονιών και στην πρόθεση τους να θέσουν πάνω απ όλα την καλή ψυχολογική κατάσταση των παιδιών τους και όχι την ικανοποίηση των δικών τους ναρκισσιστικών αναγκών.
  • Είναι σημαντικό, ο γονιός που θα περάσει τις διακοπές με τα παιδιά να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα αγάπης, φροντίδας και σιγουριάς έτσι, ώστε να μειωθούν το άγχος και η πιθανή ανασφάλεια των παιδιών και να νιώσουν φροντίδα και θαλπωρή.
  • Θα πρέπει να μην μιλά αρνητικά για τον άλλο γονιό, να αποσπά τα παιδιά σε ευχάριστες και εποικοδομητικές ασχολίες, όπως για παράδειγμα, να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες σε χώρους όπου συχνάζουν και άλλα παιδιά, όπως μπάνια στη θάλασσα, θαλάσσια σπόρ, γυμναστήριο, χώροι με αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες (θέατρο κλπ), να ασχοληθούν με εκμάθηση πνευματικών παιχνιδιών (σκάκι), επαφή με τη φύση και οτιδήποτε άλλο θεωρούν ότι μπορεί να τα προσελκύσει θετικά.
  • Είναι σημαντικό ο γονιός να εμπλέξει τα παιδιά σε κοινές δραστηριότητες, πχ, να κατασκευάσουν χειροποίητα δώρα για τις καλοκαιρινές διακοπές, ή να φτιάξουν κάποια φαγητά ή γλυκά.
  • Επίσης, είναι ευκαιρία να τους στείλουν το μήνυμα ότι στον ελεύθερο χρόνο των διακοπών μπορούμε να φροντίσουμε τους συνανθρώπους μας, να δώσουμε αγάπη, προσφέροντας κάτι σε ανθρώπους που έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλους και να αφιερώσουν μια ημέρα στον εθελοντισμό. 

Τέλος, δεν θα πρέπει να διστάσουν οι γονείς να ζητήσουν ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση για τους ίδιους και για τα παιδιά τους από κάποιον ψυχολόγο, προκειμένου να κατανοήσουν τις δικές τους ανάγκες και τα δικά τους αισθήματα και να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά με τα παιδιά τους, αμβλύνοντας τα άγχη τους, τις ενοχές τους και δίνοντας τους μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο