Δύσκολες εποχές, προσωπικά προβλήματα, ανεργία, διαζύγιο – όλα αυτά μπορούν να μας βάλουν σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο της ζωής μας, και να νομίζουμε πως δεν θα ξεφύγουμε ποτέ. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι δοκιμασμένοι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε μία κρίση και να νιώσουμε πως έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας.

Εστιάστε στα σημαντικά πράγματα

Πάρτε μια ανάσα, προσπαθήστε να ηρεμήσετε και μετά κοιτάξτε την κατάσταση από μία πιο ορθολογιστική οπτική γωνία. Αν καταφέρετε να κάνετε αυτό, μπορείτε να πάρετε καλύτερες αποφάσεις. Το θέμα με το στρες είναι πως μπορεί να κάνει όλες τις γνώσεις μας για το πώς να χειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις να εξαφανίζονται. Συνεπώς, το πρώτο βήμα είναι να ηρεμήσουμε τον εαυτό μας, και έπειτα να βάλουμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας σε μια λογική σειρά.

Υποστήριξη

Όλοι χρειαζόμαστε ένα σύστημα υποστήριξης για τις δύσκολες ώρες, ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας “τραβήξουν” έξω από τον λαβύρινθο του άγχους. Αν νιώθετε πως δεν έχετε κάποιο άτομο που να μπορεί να το κάνει αυτό για εσάς, υπάρχουν ειδικοί, όπως και γραμμές υποστήριξης που αναλαμβάνουν να σας βοηθήσουν εκείνη την στιγμή.

Έσω έτοιμος

Πολλές φορές φορτώνουμε περισσότερο στρες στον εαυτό μας με το να ανησυχούμε για το μέλλον. Στην ουσία, δημιουργούμε μία κρίση από το πουθενά. Ένας καλός τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό είναι να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι. Ειδικά όταν το άγχος αυτό σχετίζεται με οικονομικά προβλήματα, ο καλύτερος τρόπος είναι να μάθουμε να οργανώνουμε καλύτερα τους πόρους μας. Ποτέ δεν είναι αργά για να φτιάξουμε έναν λογαριασμό καταθέσεων, στον οποίο θα μπορούμε να στραφούμε σε κάθε περίπτωση ανάγκης, αντί να αγχωνόμαστε περισσότερο. Όσον αφορά την εργασία – ή την έλλειψη εργασίας – λίγος προγραμματισμός μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά. Η ενημέρωση για το πώς κινείται γενικά ο κλάδος μας και το πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα μας στην περίπτωση που βρεθούμε άνεργοι, μπορεί να μας προσφέρει μεγάλη σιγουριά.

Αναλύστε τα συναισθήματά σας

Το χειρότερο που κάνουμε σε περιόδους κρίσεις είναι ότι αφήνουμε τα συναισθήματά μας να πάρουν τον έλεγχο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτούμε μια στρατηγική για να τα βγάλουμε πέρα. Αν πρόκειται για κάποια κρίση με την οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι στο παρελθόν, πρέπει να σκεφτούμε ψύχραιμα πώς την διαχειριστήκαμε την τελευταία φορά. Ή, για κάποιο καινούριο συναίσθημα, να ανατρέξουμε σε όσα μπορεί να έχουμε διαβάσει για το ζήτημα – και στη λογική.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Όταν φροντίζουμε όλους τους άλλους γύρω μας, πολλές φορές παραλείπουμε να δούμε τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε εμείς. Είναι πολύ εύκολο, σε περιόδους κρίσης, να γεμίζουμε τη ζωή μας με ανθυγιεινές συνήθειες. Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες και φτιάξτε σχέσεις με ανθρώπους που μπορούν να σας στηρίξουν, και όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα