Έχετε πάρει άδεια και κανονίσατε διακοπές; Μάλλον θα χρειαστεί λίγος καλός προγραμματισμός, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος αντί να απολαύσετε την πολυπόθητη χαλάρωση που σας αξίζει, να αγχωθείτε ακόμα περισσότερο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο αγχωτικούς παράγοντες που μπορούν να μας χαλάσουν τις διακοπές, και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε.

Μεταφορικά προβλήματα

Τα περισσότερα ταξίδια γίνονται οδικώς, και αυτό σημαίνει πως η κίνηση αυξάνεται δραματικά το καλοκαίρι, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Για να αποφύγουμε τις ώρες που θα χάσουμε κολλημένοι στο μποτιλιάρισμα, ορίστε μερικές συμβουλές.

  • Προγραμματίζουμε από πριν τον δρόμο. Ελέγχουμε εναλλακτικές διαδρομές, ακόμα και αν φαινομενικά είναι πιο χρονοβόρες.
  • Προσέχουμε να μην μπλέξουμε με την κίνηση τις ώρες που υπάρχει περισσότερη κίνηση. Για παράδειγμα, τις Παρασκευές, αποφεύγουμε να ταξιδεύουμε μετά τις 5 το απόγευμα, καθώς οι δρόμοι λογικά θα είναι γεμάτοι. Επίσης, αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, για να αποφύγετε τους γεμάτους δρόμους, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να σας πάρει ο ύπνος πάνω στο τιμόνι – ακόμα και για λίγα δευτερόλεπτα.
    Αν, πάλι, ταξιδεύετε αεροπορικώς, ορίστε μερικές συμβουλές για το πώς θα γλυτώσετε χρόνο στο αεροδρόμιο:
  • Μην πάρετε μαζί σας αναπτήρες. Ενημερωθείτε από πριν για όλα όσα δεν επιτρέπεται να έχετε μαζί σας στις αποσκευές σας.
  • Κρατήστε οτιδήποτε πολύτιμο πάνω σας. Κοσμήματα, χρήματα, εύθραυστα αντικείμενα, ηλεκτρονικές συσκευές και φάρμακα καλύτερα να βρίσκονται στη χειραποσκευή σας.
  • Για να μην καθυστερήσετε στον ανιχνευτή μετάλλων, αποφύγετε να φοράτε ρούχα που έχουν πάνω τους περιττά μεταλλικά εξαρτήματα, όπως επιπλέον φερμουάρ ή ζώνες. Επίσης, καλύτερα να μην φοράτε κοσμήματα. Προτιμήστε παπούτσια που θα μπορέσετε να βγάλετε εύκολα.

Έλλειψη ύπνου

Μέσα στη βιασύνη να τακτοποιηθούν όλες οι υποχρεώσεις πριν το ταξίδι, πολλοί άνθρωποι χάνουν κυριολεκτικά τον ύπνο τους, ξαγρυπνώντας για να προλάβουν να κάνουν τα πάντα. Επιπλέον, αν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα, το jet lag μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, όπως και το συχνό φαινόμενο της δυσκολίας στον ύπνο τις πρώτες μέρες σε ένα ξένο μέρος. Και, όπως είναι φυσικό, χωρίς αρκετό ύπνο και ξεκούραση, ακόμα και οι πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες των διακοπών μπορεί να φανούν κουραστικές.
Και, ας μην ξεχνάμε τους κινδύνους που προκαλεί η έλλειψη ύπνου (όπως είπαμε και πριν) στην οδήγηση, καθώς και σε άλλες δραστηριότητες που μπορεί να έχετε οργανώσει, όπως, για παράδειγμα, η πεζοπορία.

Ακολουθούν συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε την έλλειψη ύπνου και τις άσχημες συνέπειές της:

  • Οργανώστε τις διακοπές σας από νωρίς. Αν μπορείτε να ξεκαθαρίσετε τις υποχρεώσεις σας τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν φύγετε, θα είστε πιο ξεκούραστοι, και θα νιώθετε καλύτερα στο τέλος των διακοπών.
  • Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε το jet lag. Αν ταξιδεύετε σε διαφορετική ζώνη ώρας, προγραμματίστε τις δραστηριότητες των πρώτων ημερών ανάλογα, ώστε να επανέλθει το πρόγραμμα του ύπνου σας στο φυσιολογικό.
  • Πάρτε έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα, καθώς μπορεί να σας αναζωογονήσει.
  • Προσοχή με την καφεΐνη. Μια μεγάλη κούπα καφέ μπορεί να σας δώσει αρκετή ενέργεια για τρεις με τέσσερις ώρες. Αλλά προσοχή στην υπερκατανάλωση, όπως και στην κατανάλωση λίγες ώρες πριν τον ύπνο.

Άγχος για τη δουλειά

Δεν είναι σπάνιο για πολλούς εργαζόμενους να αναιρούν εντελώς το concept των διακοπών και να… παίρνουν τη δουλειά μαζί τους. Ακόμα, λοιπόν, και στις διακοπές, βλέπουμε άτομα να κουβαλούν το λάπτοπ τους, να τσεκάρουν τακτικά τα email τους – και αυτό συμβαίνει γιατί, όπως έχουν δείξει μελέτες, το 16% των εργαζομένων που ερωτήθηκαν νιώθουν ενοχές που λείπουν από τη δουλειά τους, και το 7% φοβούνται πως το να πάρουν άδεια τους κάνει να φαίνονται σαν κακοί υπάλληλοι και μπορεί να οδηγήσει στην απόλυσή τους. Σε τι μας έχει οδηγήσει αυτή η νοοτροπία; Σε αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης στον εργασιακό χώρο – κάτι που στοιχίζει πολλά χρήματα στις επιχειρήσεις.

Ορίστε μερικές συμβουλές για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την άδειά σας χωρίς να ανησυχείτε για τα θέματα της δουλειάς – επειδή το αξίζετε.

  • Συζητήστε το με τον εργοδότη σας. Εξηγήστε του ότι ο χρόνος της άδειας είναι εξίσου σημαντικός με τις ώρες εργασίας. Αυτή η συζήτηση δεν χρειάζεται να γίνει σε επίσημο πλαίσιο.
  • Βάλτε όρια όταν πάτε διακοπές. Αν πρέπει οπωσδήποτε να δουλέψετε και στις διακοπές, περιορίστε τον χρόνο που ασχολείστε σε όχι περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα.

Ταξιδεύοντας με παιδιά

Οι οικογενειακές διακοπές μπορούν να είναι μια υπέροχη εμπειρία, δημιουργώντας αναμνήσεις που μπορεί να θυμάστε για μια ζωή. Ο κόπος που απαιτείται, όμως, είναι αρκετός, όπως ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων για τα παιδιά, το πακετάρισμα των πραγμάτων που θα χρειαστούν, τα ρούχα, το φαγητό… ακόμα και οι καλύτεροι γονείς μπορεί να εξαντληθούν με όλες αυτές τις ευθύνες. Για να χαλαρώσετε από το στρες που προκαλεί η οργάνωση οικογενειακών διακοπών, οι ειδικοί προτείνουν τα εξής:

  • Συμπεριλάβετε ολόκληρη την οικογένεια στην οργάνωση. Πόσο μάλλον, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες διαπραγμάτευσης, καθώς θα συζητάτε για τον προορισμό, τι θα κάνετε εκεί και τι θα πάρετε μαζί σας. Το σημαντικό είναι να κάνετε τις διακοπές σας όσο πιο ευχάριστες για κάθε μέλος της οικογένειας – και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε τα πάντα ομαδικά.
  • Αντιμετωπίστε πιθανά προβλήματα με ετοιμότητα και εξυπνάδα. Έτσι, όχι μόνο δεν θα χαλάσετε τη διάθεσή σας, αλλά τα παιδιά σας θα μάθουν πολλά βλέποντας τους γονείς τους να διαχειρίζονται σωστά τις απρόοπτες καταστάσεις.
  • Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει συνεχώς πρόγραμμα. Τα παιδιά μπορεί να μην θυμούνται όλες τις επισκέψεις σε μουσεία και χώρους αναψυχής, αλλά σίγουρα θα θυμούνται – και θα εκτιμήσουν περισσότερο – τον χρόνο που πέρασαν με τους γονείς τους.
  • Εν τέλει, μπορείτε να κάνετε και διακοπές χωρίς τα παιδιά. Όπως και να το κάνουμε, μερικές φορές οι γονείς δεν μπορούν να καταβάλουν τον έξτρα κόπο που χρειάζεται για να οργανώσουν μεγάλες, οικογενειακές διακοπές, και θέλουν απλά λίγο χρόνο για να χαλαρώσουν μεταξύ τους. Και αυτό δεν τους καθιστά κακούς γονείς, ούτε σημαίνει πως παραμελούν τα παιδιά τους. Πόσο μάλλον, δύο ξεκούραστοι, χαρούμενοι γονείς, ισοδυναμεί με μία πολύ πιο δυνατή και λειτουργική οικογένεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο