Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο γύρω τους, αποκτούν νέες εμπειρίες, αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις και εξοικειώνονται με συναισθήματα όπως η αφωνία, ο φόβος, η ανησυχία και το άγχος. ‘Ολα αυτά αποδεικνύονται συστατικά που προκαλούν φοβίες.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, το 43% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 6 και 12 είχε φοβίες και ανησυχίες. Ο φόβος του σκότους, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα.

Αντίστοιχος είναι ο φόβος των ζώων. Συνηθισμένος είναι επίσης ο φόβος για τις πυρκαγιές, τα ύψη ή τις καταιγίδες. Άλλα, επηρεασμένα από τις τηλεοπτικές εικόνες, νοιώθουν φόβο στην ιδέα να πέσουν θύμα διαρρηκτών ή και απαγωγέων.

Εξίσου συνηθισμένο φαινόμενο είναι το αίσθημα του φόβου που συνδέεται με την υγεία είτε του ίδιου του παιδιού είτε κάποιου προσώπου στο στενό του περιβάλλον.

Στην πραγματικότητα, η αίσθηση του φόβου είναι ένα απολύτως φυσιολογικό συναίσθημα- ενίοτε και χρήσιμο. Τα προβλήματα αυτά αρχίζουν να γίνονται «επικίνδυνα», αν αρχίσουν και αποκτούν ένταση και διάρκεια. Τότε η προοπτική να εξελιχθούν σε φοβίες είναι ...τρομακτική. Και αυτό γιατί, οι φοβίες είναι εξουθενωτικές, καθώς επηρεάζουν την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες του παιδιού.

Φοβίες επίσης μπορεί να προκαλέσουν σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι, οδηγώντας σε κλινική κατάθλιψη και την απομάκρυνση των παιδιών από τη φυσιολογική ζωή.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που αναπτύσσουν φοβίες για τους ανθρώπους που συναντούν στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στη διαδικασία κοινωνικοποίησής τους. Πολύ συχνά αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως πάρτυ γενεθλίων, ενώ συχνά δυσκολεύονται να συνομιλούν με ανθρώπους που δεν ανήκουν στο στενό τους περιβάλλον. Το άγχος του αποχωρισμού είναι επίσης κοινό σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Μερικές φορές ο φόβος αυτός μπορεί να αυξηθεί όταν η οικογένεια μετακομίζει σε μια νέα γειτονιά ή τα παιδιά τοποθετούνται σε ένα περιβάλλον φροντίδας όπου αισθάνονται άβολα. Αυτά τα παιδιά φοβούνται να πάνε κατασκήνωση το καλοκαίρι ή ακόμα και στο σχολείο.

Γύρω στην ηλικία των 6 ή 7, που τα παιδιά αναπτύσσουν μια κατανόηση για το θάνατο, προκύπτει συχνά μια νέα φοβία.

Ευτυχώς, οι περισσότερες φοβίες είναι θεραπεύσιμες. Σε γενικές γραμμές, δεν είναι ένα σημάδι της σοβαρής ψυχικής ασθένειας που απαιτεί πολλούς μήνες ή και χρόνια θεραπείας. Ωστόσο, αν οι ανησυχίες του παιδιού επιμένουν, τότε ένας ειδικός θα μπορούσε να βοηθήσει. Ως μέρος του σχεδίου θεραπείας για τις φοβίες, πολλοί θεραπευτές προτείνουν την έκθεση του παιδιού στην πηγή του άγχους σε μικρές δόσεις.

Αυτή η σταδιακή διαδικασία ονομάζεται απευαισθητοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι το παιδί σας θα γίνει λίγο λιγότερο ευαίσθητο στην πηγή του φόβου. Ενώ η διαδικασία αυτή ακούγεται σαν κοινή λογική και εύκολο να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να γίνει μόνο υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία. Μερικές φορές η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και να είναι λιγότερο φοβισμένα. Αναπνοή και ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σε στρεσογόνες συνθήκες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;