Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα ισοδυναμεί με τη λήψη ενός «μαγικού» φαρμάκου που καταπολεμά και καταπραΰνει το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ βελτιώνει την ικανότητα σκέψης και κρίσης. Όλοι οι ειδικοί ομονοούν σε ένα συμπέρασμα: το περπάτημα σίγουρα είναι το καλύτερο "φάρμακο" για τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Όπως λένε, ο συνδυασμός της σωματικής άσκησης και ενός ωραίου και ελκυστικού περιβάλλοντος, όχι μόνο μπορεί να διώξει το άγχος, αλλά και να επαναφορτίσει τις «μπαταρίες» με την απαραίτητη ενέργεια για την ημέρα.

Σίγουρα ο σημερινός αγχώδης και πιεστικός τρόπος ζωής, κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται όλο και πιο έντονο το συναίσθημα της μοναξιάς. Και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα, αφού όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία. Η μοναχική ζωή αποτελεί σημαντικό προάγγελο πρόωρης θνησιμότητας, ο οποίος είναι συγκρίσιμος με άλλους, ευρέως αποδεκτούς παράγοντες που υπονομεύουν την υγεία. Επομένως, πρέπει να τη λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, ως παράμετρο που απειλεί ευθέως τη δημόσια υγεία, ακριβώς όπως κάνουμε με άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα ή την παχυσαρκία.

΄Ετσι, η αντιμετώπισή της ανάγεται σε θέμα ύψιστης προτεραιότητας, τόσο για την ψυχική όσο και για τη βιολογική ισορροπία. Η πρώτη κίνηση είναι το περπάτημα, το οποίο θεωρείται άλλωστε ως ήπιας μορφής άσκηση. Όπως έχει προκύψει από έρευνες, κάθε φορά που γυμναζόμαστε θωρακιζόμαστε από την κατάθλιψη μέσω φυσικών, βιολογικών μηχανισμών, κοινών σε ανθρώπους και ζώα. Συνεπώς, αν νιώθετε το στρες της μοναξιάς να συσσωρεύεται, καλό θα ήταν να πάτε για λίγο τρέξιμο ή και περπάτημα. Μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε, για να αντέξετε. Η συστηματική προσπάθεια και η κινητοποίηση ενός ατόμου να εμπλακεί σε μία μορφή σωματικής άσκησης, μπορεί να το βοηθήσει να ανακουφιστεί από την επώδυνη αδράνεια που αισθάνεται. Η αυτοεικόνα η οποία είναι συνήθως αρνητική, είναι πιθανόν να βελτιώνεται μέσα από την εμπλοκή του ατόμου σε σωματική άσκηση, γιατί το άτομο αντλεί μια αίσθηση επίτευξης και ολοκλήρωσης που κατά τα άλλα του λείπει.

Ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες το περπάτημα με παρέα ηρεμεί, είναι μια καλή ευκαιρία κοινωνικοποίησης και απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις. Ακόμα και το μοναχικό περπάτημα, δίνει την ευκαιρία στο μυαλό να λειτουργεί σε ταχύτερους ρυθμούς, επιτρέποντάς σας να διαλογιστείτε και να επαναθεωρήσετε πολλά πράγματα. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν, ότι η καταπραϋντική ιδιότητα του περιπάτου ισοδυναμεί με την επίδραση ενός ήπιου ηρεμιστικού, για αυτό και όλοι μας πρέπει να ενσωματώσουμε στο πρόγραμμά μας έναν καθημερινό περίπατο περίπου μισής ώρας.

Αν μάλιστα το περπάτημα γίνεται σε περιοχές που βρίσκονται και άλλοι συνοδοιπόροι, τότε οι πιθανότητες να μπει «τελεία και παύλα» στο συναίσθημα της μοναξιάς αυξάνονται, αφού σίγουρα ανάμεσα σε αυτούς(ες) υπάρχουν πολλοί οι οποίοι νοιώθουν να κατακλύζονται από ανάλογα συναισθήματα.

Από όποια πλευρά αν το εξετάσει κανείς, το περπάτημα μπορεί να κλειδώσει είτε προσωρινά είτε οριστικά τη μοναξιά έξω από την πόρτα του ...σπιτιού.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;