Η κατάθλιψη είναι μία σοβαρή ασθένεια που χρήζει θεραπείας. Στην Ευρώπη, περίπου το 25% των ανθρώπων ετησίως εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους, σύμφωνα με στοιχεία.

Το ανησυχητικό είναι ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ανδρών που πέφτουν θύματα της κατάθλιψης, καθώς το αυξανόμενο στρες, η κρίση και η εργασιακή ανασφάλεια αποτελούν μερικούς από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν αυτήν την δυναμική.

Πολλοί άνδρες εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα από τις γυναίκες, γεγονός που δυσχεραίνει την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Σύμφωνα με ειδικούς, το φύλο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ασθενειών αλλά και στη διάγνωσή τους.

Οι γυναίκες συνήθως κάνουν συχνότερα προληπτικές εξετάσεις, ενώ οι άνδρες τις παραμελούν. Στην περίπτωση της κατάθλιψης υπάρχουν επιπλέον κατάλοιπα στερεοτύπων αλλά και φοβίες που συχνά οδηγούν στη συγκάλυψη του προβλήματος και τελικά στη μη έγκαιρη αντιμετώπισή του.

Οι άνδρες συχνά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα δυσάρεστα συναισθήματα, ενίοτε ακόμη και από τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ανασταλτικά για τη διάγνωση της κατάθλιψης. Σε πολλές περιπτώσεις οι άνδρες δύσκολα παραδέχονται ότι έχουν κάποιο ψυχικό πρόβλημα. Μάλιστα, ακόμη και άνδρες με διαγνωσμένη κατάθλιψη νιώθουν την ανάγκη να διαβεβαιώνουν τους γύρω τους ότι είναι καλά. Πολλοί φοβούνται τον «κοινωνικό στιγματισμό» και εκλαμβάνουν την παραδοχή της ασθένειας σαν αδυναμία.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι άνδρες με κατάθλιψη δεν έχουν πολλές φορές την εικόνα ασθενούς με τα κλασικά συμπτώματα της ασθένειας. Η ανδρική εκδοχή της κατάθλιψης εκδηλώνεται κυρίως ως «αυξημένη επιθετικότητα, θυμός, έντονες εναλλαγές συναισθημάτων και αντικοινωνική συμπεριφορά», αναφέρουν.

Τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης συγχέονται συχνά με το άγχος, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έγκαιρη διάγνωση.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάθλιψη, είτε στους άνδρες είτε στις γυναίκες, αποτελεί σοβαρή ψυχική διαταραχή, η οποία αντιμετωπίζεται μόνο με στοχευμένη ψυχοθεραπεία και ειδική αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα