Έχουμε μπει ήδη στη νέα χρονιά, και όσο κι αν θέλουμε να την βιώνουμε σαν ένα νέο ξεκίνημα, μια ευκαιρία για να αρπάξουμε καινούριες ευκαιρίες και να κάνουμε θετικά πράγματα, πολλές φορές αυτή η επιθυμία μετατρέπεται σε στρες. Για κάποιους άλλους, που έκλεισαν την προηγούμενη χρονιά νιώθοντας ότι αφήνουν πίσω τους υποχρεώσεις και διάφορους… “ανοιχτούς λογαριασμούς”, μπορεί να υπάρχει ένα συναίσθημα πως κάτι δεν ολοκληρώθηκε, πως έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια, κατά κάποιον τρόπο, ψυχική επανεκκίνηση.

Είναι πιο απλό από όσο ακούγεται και ίσως μας βοηθήσει να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά και να ξεκινήσουμε επίσημα τη χρονιά μας με όση περισσότερη θετική ενέργεια γίνεται.

Κάντε μια λίστα με τις καθημερινές συνήθειες

Για κάθε θετικό στόχο που βάζουμε υπάρχει κάτι όχι και τόσο θετικό, που χαλάει τις ισορροπίες μας. Αντί για γυμναστική, για παράδειγμα, καθόμαστε σπίτι και βλέπουμε ταινίες. Αντί να διαχειριστούμε τα οικονομικά μας ώστε να έχουμε στην άκρη για κάποιο ταξίδι, ξοδεύουμε αλόγιστα επειδή μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα εκείνη τη στιγμή. Ξεκινήστε, για μία εβδομάδα, να καταγράφετε αυτά που κάνετε καθημερινά. Στο τέλος της εβδομάδας τσεκάρετε ποιες συνήθειες επαναλαμβάνονται και προσπαθήστε να εξαλείψετε αυτές που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, αυτές που σας τραβάνε πίσω. Και μην αγχωθείτε σχετικά με το πόσο γρήγορα θα βγάλετε αυτές τις συνήθειες από την ζωή σας—βάλτε μικρούς και εύκολους στόχους. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να τις μειώσετε κατά 50% τον επόμενο μήνα. Η αυτοβελτίωση δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται εν μια νυκτί, άλλωστε.

Διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο σας

Ο χρόνος είναι πραγματικά πολύ σημαντικός. Όταν τον διαχειριζόμαστε σωστά μπορούμε να κάνουμε πρακτικά ό,τι θέλουμε. Αν, λοιπόν, προσέξουμε πώς περνάμε τον χρόνο μας και πώς τον οργανώνουμε μπορούμε να ανακαλύψουμε τρόπους να τον αξιοποιούμε πιο σωστά. Επιπλέον, πολλές φορές, υπάρχουν πράγματα που αφήνουμε στην άκρη γιατί νιώθουμε ότι δεν προλαβαίνουμε (από το να στείλουμε ένα μήνυμα σε κάποιο άτομο που έχουμε καιρό να μιλήσουμε, μέχρι να πλύνουμε τα πιάτα) που είναι ζήτημα λίγων μόνο λεπτών να τα τελειώσουμε και θα μας κάνουν να νιώθουμε πως έχουμε λιγότερα πράγματα να μας απασχολούν.

Αναθεωρούμε τις σχέσεις μας

Οι υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους είναι σημαντικές για να έχουμε καλή ζωή. Για αυτό και πρέπει να καθίσουμε να σκεφτούμε τις σχέσεις μας πιο σοβαρά. Μήπως υπάρχουν άτομα στον κύκλο μας που μας επηρεάζουν αρνητικά; Μήπως κάποιο άτομο μας κρατάει πίσω και δεν μας αφήνει να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας ή να είμαστε η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μας; Κοιτάξτε πόσο χρόνο περνάτε με φίλους, γνωστούς, οικογένεια και ερωτικούς συντρόφους. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι άτομα που δεν προσφέρουν κάτι ουσιώδες στη ζωή σας – πέρα από αρνητικότητα – σας τρώνε πολύ περισσότερο χρόνο από άτομα που αγαπάτε ειλικρινά. Μην ξεχνάτε πως είναι αδύνατο να αναγκάσουμε τους κοντινούς μας ανθρώπους να αλλάξουν, ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στα δικά μας δεδομένα, αλλά μπορούμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές σχετικά με το ποιους αφήνουμε να αποτελούν κομμάτι της ζωής μας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο