Η κρίση πανικού, την στιγμή που την βιώνουμε, ίσως είναι από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες. Κομμένη ανάσα, ένα τρομακτικό αίσθημα μουδιάσματος σε ολόκληρο το σώμα, πόνοι στο στήθος και η αίσθηση πως οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά. Και δεν είναι καθόλου σπάνιο να αντιμετωπίσουμε κρίση πανικού όταν βρισκόμαστε ολομόναχοι, χωρίς κάποιο άτομο δίπλα που να μπορεί να μας επαναφέρει. Πώς την αντιμετωπίζουμε;

Αναπνέουμε σε μια χάρτινη σακούλα

Αυτό το πολύ κλασικό και δοκιμασμένο κόλπο μπορεί να μας ηρεμήσει τις περισσότερες φορές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν βιώνουμε μια κρίση πανικού, οι παλμοί της καρδιάς μας αυξάνονται, αρχίζουμε να αναπνέουμε πιο γρήγορα, και αυτό αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα – κάτι που είναι κακό, γιατί ασκείται ακόμα περισσότερη πίεση στον οργανισμό, οδηγώντας σε ακόμα περισσότερες κοφτές ανάσες. Όταν αναπνέουμε μέσα σε μια σακούλα, εισπνέουμε κυρίως διοξείδιο του άνθρακα που μόλις εκπνεύσαμε και αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε και να εξισορροπήσουμε πάλι τα επίπεδα οξυγόνου μας.

Παίρνουμε τηλέφωνο έναν φίλο

Πολλές φορές χρειαζόμαστε να ακούσουμε τη φωνή κάποιου ανθρώπου που εμπιστευόμαστε, και αυτό δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κάτι που οφείλουμε να προσέχουμε: η συνήθεια. Αν αντιμετωπίζετε κρίσεις πανικού τακτικά, νιώθετε πως πρέπει κάθε φορά να μιλήσετε με αυτό το συγκεκριμένο άτομο, και – με τον καιρό – αυτό δεν θα σας βοηθήσει τόσο πολύ με το πρόβλημά σας.

Κάνουμε ένα χλιαρό ντους

Ένας εύκολος τρόπος να ηρεμήσουμε τα σωματικά συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι να κάνουμε ένα σύντομο, χλιαρό ντους. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό ώστε να μην μας αφήσει πιο αφυδατωμένους και κουρασμένους από πριν. Δοκιμάστε να συγκεντρωθείτε στη σωματική εμπειρία του ντους, νιώθοντας το νερό να ακουμπάει το σώμα σας, συνδυάζοντάς το με αργές, βαθιές ανάσες.

Κάνουμε ασκήσεις αναπνοής

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε τον έλεγχο της αναπνοής μας. Αν βιώνετε τακτικά κρίσεις πανικού είναι καλή ιδέα να εξασκηθείτε σε μερικές απλές ασκήσεις αναπνοής ή ακόμα και να δοκιμάσετε γνωστές τεχνικές συγκέντρωσης και χαλάρωσης οι οποίες βοηθούν με τον τρόπο τους την κατάσταση.

Ακούμε αργή, ρυθμική μουσική

Η μουσική είναι πολύ πιο αποτελεσματικό όπλο εναντίον του άγχους και των κρίσεων πανικού από όσο πιστεύετε. Εδώ, φυσικά, είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων, αλλά κάτι που γενικότερα θεωρείται χαλαρωτικό μπορεί να κάνει θαύματα για την ψυχική σας ηρεμία και να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε. Συνηθίστε να ακούτε τη συγκεκριμένη μουσική σε περιόδους ηρεμίας και προσπαθήστε να επιστρέψετε σε αυτά τα συναισθήματα.

Μην ξεχνάτε το πιο σημαντικό…

Οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες, παρά τα αισθήματα που δημιουργούν, και συνήθως περνούν μέσα σε λίγα λεπτά. Όταν ο εγκέφαλος νιώσει πως απειλείται από κάτι, το σώμα γεμίζει με χημικά που μας προκαλούν τον πανικό, ώστε να καταφέρουμε να γλυτώσουμε από την – υποτιθέμενη – κατάσταση που μας προκάλεσε. Αυτή η συνειδητοποίηση από μόνη της μπορεί να μας βοηθήσει να εκλογικεύσουμε την κατάσταση αρκετά, και να ηρεμήσουμε πολλά από τα συμπτώματα μόνοι μας. Και, φυσικά, οι κρίσεις πανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν με γνωστική θεραπεία.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο