Η αύξηση βάρους είναι ίσως από τους κυριότερους λόγους που πολλοί ασθενείς με κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές διαταραχές σταματούν την φαρμακευτική αγωγή τους. Υπάρχουν ασθενείς που μπορεί να πάρουν το 7% του συνολικού τους βάρους - ή και περισσότερο - λόγω των φαρμάκων αυτών. Μάλιστα, εικάζεται πως μία στις τέσσερις περιπτώσεις παχυσαρκίας σχετίζεται με κάποια διαταραχή της διάθεσης ή του άγχους. Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να καταπολεμήσουμε αυτή την αύξηση βάρους. Ποιοι είναι αυτοί;

Ελέγχουμε το μέγεθος της μερίδας

Αντί να ακολουθήσουμε κάποια σκληρή, εξαντλητική δίαιτα, μπορούμε απλά να μειώσουμε το μέγεθος της μερίδας μας. Υπολογίζεται πως από την δεκαετία του ’70 έχουμε προσθέσει στην καθημερινή μας διατροφή 570 θερμίδες, και πολλές από αυτές ευθύνονται στις μεγαλύτερες μερίδες. Προσπαθήστε να ελέγχετε πόσο φαγητό βάζετε στο πιάτο σας, αλλά δοκιμάστε επίσης να φάτε χρησιμοποιώντας μικρότερα σκεύη, ώστε να θυμίζετε στον εαυτό σας πως πρέπει να τρώτε μικρές μπουκιές.

Τρώμε αργά και μασάμε σωστά

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να αναγνωρίσει ότι έχουμε χορτάσει. Αυτό σημαίνει πως αν φάμε υπερβολικά γρήγορα, δεν θα καταλάβουμε κάτι—μόνο για να νιώσουμε έτοιμοι να σκάσουμε μετά από ένα τέταρτο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να περιορίσουμε το φαγητό που καταναλώνουμε και να μην αυξήσουμε το βάρος μας. Επιπλέον, αν τρώμε πιο αργά, απολαμβάνουμε το φαγητό μας περισσότερο.

Διατηρούμε ημερολόγιο φαγητού

Το να κρατάμε σημειώσεις από τα φαγητά που καταναλώνουμε μπορεί να μας βοηθήσει αρκετά να ισορροπήσουμε την διατροφή μας. Επιπλέον, το ημερολόγιο φαγητού είναι πολύ χρήσιμο για να αναγνωρίσουμε διάφορα βλαβερά μοτίβα που ακολουθούμε στην διατροφή μας, όπως για παράδειγμα ποιες ώρες είναι πιο πιθανό να καταναλώσουμε υπερβολικά, αλλά και υπό ποιες συνθήκες.

Ζητάμε βοήθεια

Είναι δύσκολο να κόψουμε το περιττό φαγητό αλλά και τις ανθυγιεινές επιλογές όταν οι άνθρωποι γύρω μας τις καταναλώνουν συνεχώς. Και, σίγουρα, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους φίλους και την οικογένειά μας να κάνουν δίαιτα μαζί μας, αλλά μπορούμε να τους ζητήσουμε να είναι πιο προσεκτικοί μπροστά μας, ώστε να μην μπαίνουμε σε πειρασμό.

Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους

Μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας ότι το να χάνουμε δύο κιλά την εβδομάδα είναι εφικτό, αλλά στην πραγματικότητα θα κάνουμε μεγαλύτερο κακό στον εαυτό μας αν δούμε ότι δεν επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Ο πιο ασφαλής στόχος που μπορούμε να βάλουμε είναι να χάνουμε μισό ή (το πολύ) ένα κιλό την εβδομάδα, και είναι πολύ πιο εφικτός. Επιπλέον, το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους στόχους που βάζουμε για την υγεία μας. Για παράδειγμα, ξεκινάμε με πιο χαλαρή γυμναστική και σιγά-σιγά αυξάνουμε την ένταση και την διάρκεια.

Ξεκινάμε γυμναστική

Δεν είναι αναγκαίο να αρχίσουμε σκληρή γυμναστική για να χάσουμε κιλά. Ακόμα και το να περπατάμε για 30 λεπτά, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, μπορεί να είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα για να φροντίσουμε την φυσική μας κατάσταση. Το σημαντικό είναι να καταφέρουμε να κάνουμε την γυμναστική αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινή μας ζωής.

Αναγνωρίζουμε τα αισθήματά μας

Πολλές φορές, το φαγητό δεν έχει να κάνει με την πείνα. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να τρώμε για να νιώσουμε καλύτερα σε συναισθηματικό επίπεδο, για να ανακουφίσουμε τα αισθήματα άγχους ή θλίψης, ακόμα και βαρεμάρας. Δοκιμάστε να μιλήσετε με κάποιον φίλο, να καταπολεμήσετε τα άσχημα αισθήματα με γυμναστική ή μιλώντας σε έναν ειδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;