Τι κάνει έναν γάμο επιτυχημένο; Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην επιτυχία του; Οι Ψυχολόγοι έχουν ασχοληθεί και έχουν μελετήσει κυρίως τους παράγοντες εκείνους οι οποίοι διαταράσσουν ή διαλύουν τους γάμους αλλά δεν έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο στους παράγοντες που συντελούν στην επιτυχία, ισορροπία και την σταθερότητα ενός γάμου.

Η Δρ Judith S. Wallerstein, ήρθε με τη μελέτη της να καλύψει αυτό το κενό, παρουσιάζοντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία 9 παράγοντες που κάνουν τελικά επιτυχημένο έναν γάμο. Συγγραφέας του βιβλίου ' Ο καλός Γάμος: Πώς και γιατί διαρκεί η Αγάπη;' απαρίθμησε 9 συγκεκριμένα σημεία τα οποία είναι τα στηρίγματα πάνω στα οποία χτίζεται η επιτυχία ενός γάμου που διαρκεί.

Μελέτησε λοιπόν 50 ζευγάρια που ήταν παντρεμένα 9 χρόνια, είχαν παιδιά μαζί και θεωρούσαν τον γάμο τους ευτυχισμένο.

Τα 9 σημεία της Δρ Judith S. Wallerstein, δεν είναι ένας κατάλογος που τον κρεμά κανείς στην κουζίνα του και έχει καθήκον να τον ακολουθεί πιστά κάθε μέρα. Τα 9 σημεία επίσης δεν προσδιορίζονται από εξωτερικούς παράγοντες αλλά αντίθετα ενυπάρχουν στη σχέση.

Τα 9 βήματα

Βήμα 1 ον Η Συναισθηματική απομάκρυνση από την πατρική οικογένεια και από τα ψυχολογικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας.

Ψυχολογική επένδυση στο γάμο σημαίνει επίσης επαναπροσδιορισμό στις σχέσεις με τα πεθερικά αλλά και τους γονείς.

Βήμα 2 ον Η Στενή σύνδεση του ζεύγους ότι είναι το δεύτερο βήμα για την οικοδόμηση της σύμπνοιας, η οποία βασίζεται σε αμοιβαία συνταύτιση.

Οικειότητα και από τις δύο πλευρές, η οποία περικλείει διευρυμένη συνείδηση και από τους δύο συντρόφους, ενώ παράλληλα τίθενται τα όρια ώστε να προστατευτεί η αυτονομία του κάθε συντρόφου

Βήμα 3 ον Το τρίτο κρίσιμο σημείο είναι η εδραίωση μιας πλούσιας και απολαυστικής σεξουαλικής σχέσης η οποία προστατεύεται από τις εισβολές της εργασίας και τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Βήμα 4ον Το τέταρτο σημείο -τουλάχιστον για ζευγάρια που έχουν παιδιά- είναι η αποδοχή των θυγατρικών ρόλων και η αφομοίωση του αντίκτυπου που έχει η είσοδος ενός μωρού στο γάμο.

Το ζευγάρι πρέπει να μάθει να προστατεύει το ιδιωτικό του περιβάλλον.

Βήμα 5ον Αντιμετώπιση και κυριαρχία στις αναπόφευκτες κρίσεις της ζωής.

Βήμα 6 ον Διατήρηση της δύναμης του συζυγικού δεσμού στις αντιξοότητες.

Ο γάμος πρέπει να είναι ένας ασφαλής παράδεισος όπου οι σύντροφοι μπορούν να εκφράσουν τις διαφορές τους, τον θυμό και τις συγκρούσεις τους.

Βήμα 7ον Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι η χρήση του χιούμορ στο γάμο και γενικότερα το γέλιο, ως αντίδοτο στην απομόνωση και στην πλήξη και για να διατηρούμε την προοπτική στα πράγματα.

Βήμα 8ον Το να περιποιείται και να ανακουφίζει κανείς τον σύντροφό του ικανοποιώντας του την ανάγκη του για εξάρτηση, προσφέροντας του συνεχή ενθάρρυνση και υποστήριξη.

Βήμα 9ον Το τελευταίο σημείο είναι να κρατηθεί ζωντανός ο ρομαντισμός, οι ιδεαλιστικές εικόνες που είχαμε όταν ερωτευτήκαμε τον σύντροφό μας, ενώ αντιμετωπίζουμε παράλληλα τις αλλαγές που έφερε ο χρόνος, με νηφαλιότητα.

Σκεφτείτε τα !!!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας