Είναι ήδη γνωστό ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες/συναισθηματικοί σχετίζονται άμεσα με την σωματική ασθένεια. Είναι επίσης γνωστό ότι μερικές συναισθηματικές αντιδράσεις, μας δημιουργούν προβλήματα και ότι μερικές ψυχολογικές καταστάσεις ή τεχνικές μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα.

Μια πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι το 50% - 70% των γυναικών που είχαν δεχτεί οικογενειακή βία πάσχει περισσότερο από νευρολογικά, γυναικολογικά προβλήματα και στρες σε σχέση με γυναίκες που δεν είχαν κακοποιηθεί. Ισχύει βέβαια και το αντίθετο.

Όταν κάποιος πάσχει από μια σωματική ασθένεια νιώθει αγωνία ανησυχία και θλίψη.

Τον Ιούλιο του 2002 το περιοδικό ‘Συμβουλευτική και Κλινική Ψυχολογία’ ήταν αφιερωμένο στο ρόλο που παίζει η ψυχολογία όσον αφορά στις σωματικές ασθένειες.

Αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τις ορμόνες μας και μπλοκάρουν την άμυνά μας σε πολλές ασθένειες. Κατάθλιψη, θυμός και κοινωνική απομόνωση συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ψυχολογία πρέπει να είναι μέρος της θεραπείας.

Το στρες επηρεάζει το άσθμα, τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος και πολλές άλλες ασθένειες.

Εκτός από τα συναισθήματα και τις σκέψεις, πολλές επίσης από τις συμπεριφορές μας συμβάλλουν στο να είμαστε υγιείς, ενώ άλλες μας αρρωσταίνουν.

Ο πόνος π.χ που είναι το πιο κοινό ιατρικό σύμπτωμα και το δεύτερο πιο κοινό ψυχολογικό σύμπτωμα προσβάλλει γύρω στο 30% τους Αμερικανούς και κοστίζει πολύ ακριβά σε όλους. Εισβάλλει στην εργασία μας, στο πάρτι, στη συγκέντρωση της οικογένειας, στις σχέσεις και συσχετίζεται με τα συναισθήματά μας και τις συμπεριφορές μας.

Είναι μια γλώσσα του σώματος που θέλει αποκωδικοποίηση.

Η ανθρώπινη Υγεία, ψυχική και σωματική, σχετίζεται με κάποιους παράγοντες τους οποίους αναφέρει ο Siegel στα βιβλία του: όπως π.χ ειρήνη (που σημαίνει αποδοχή του εαυτού μας και του κόσμου), αγάπη, ελπίδα, άνοιγμα στη χαρά, υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό μας, χαλάρωση, έκφραση των αυθεντικών συναισθημάτων μας (αυτό σημαίνει ότι έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα μας) σχέσεις αρμονίας με τους άλλους.

Και για να είναι ολοκληρωμένα όλα αυτά χρειάζεται επίσης και ένα σύστημα υγείας να τα συνοδεύει. Περισσότερο φιλικό, πιο ανθρώπινο και πιο ζεστό, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ουσιαστική φροντίδα για τον Άνθρωπο.

Οι Έρευνες επιβεβαιώνουν εκτός των άλλων ότι οι Ψυχολογικές θεραπείες –Γνωσιακή θεραπεία, biofeedback, τεχνικές χαλάρωσης και άλλες, μπορούν να μειώσουν τις ψυχοσωματικές μας αντιδράσεις και τις επιπτώσεις τους.

Οι Ψυχολογικές τεχνικές βοηθούν και στην χαλάρωση.

Οι μέθοδοι Συμπεριφοριστικού ελέγχου σχετίζονται επίσης και με την διατήρηση υγιούς διατροφής και φυσικής άσκησης.

Η συμπεριφοριστική Αυτορύθμιση είναι ο κεντρικός άξονας και βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, του ανεξήγητου πόνου και πονοκεφάλων ή άλλων ‘ψυχοσωματικών’. Υπάρχουν Λύσεις ! Χρησιμοποιήστε τις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας