Κάπου ανάμεσα στα εννέα και τα δώδεκα έτη, το παιδί σας θα αρχίσει να αλλάζει. Ναι, μιλάμε για το προεφηβικό στάδιο, και όλες τις ξαφνικές αλλαγές που φέρνει στη συμπεριφορά του παιδιού σας, που μέχρι τώρα ήταν κολλημένο πάνω σας, σας έλεγε όλα τα μυστικά του και σας έβλεπε σαν τον καλύτερό του φίλο. Ξαφνικά θα αρχίσει να νιώθει μια αίσθηση ανεξαρτησίας, και ίσως θέλει να δει πόσο μπορεί να δοκιμάσει τα όρια που του έχετε θέσει.

Βέβαια, εξακολουθεί να σας έχει ανάγκη—περισσότερο από ποτέ—καθώς η καλή σχέση με τους γονείς σημαίνει πως θα υπάρξει και μια (σχετικά) ομαλή εφηβεία. Και επειδή αυτές οι ισορροπίες είναι αρκετά λεπτές, οι παρακάτω συμβουλές ίσως βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας να βγείτε αλώβητοι από τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Μη νιώθετε ότι το παιδί σας απορρίπτει

Είναι πάρα πολύ φυσιολογικό και αναμενόμενο το παιδί σας να θέλει να περνά λιγότερο χρόνο μαζί σας και να θέλει να βλέπει πιο συχνά τους φίλους του. Αυτό δεν σημαίνει ότι σας απορρίπτει, και δεν πρέπει να το πάρετε προσωπικά. Συνεπώς, πλέον πρέπει να αποδεχθείτε το γεγονός ότι το παιδί σας μπορεί να έχει μερικά μυστικά—και η πίεση για να τα μάθετε όλα δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά.

Αφιερώστε του χρόνο

Μπορεί να είναι, λοιπόν, δύσκολο να πείσετε το παιδί σας να ανοιχτεί και να σας μιλήσει για τις ανησυχίες του. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να του πείτε πως – όποτε σας χρειάζεται – είστε ανοιχτοί για κουβέντα, και (γιατί όχι;) να αφιερώνετε τακτικά λίγο χρόνο που θα περνάτε μαζί, έχοντας την προσοχή σας στραμμένη 100% πάνω του.

Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε έμμεσα

Πλέον, το παιδί σας δεν θα θέλει να απαντά σε άμεσες ερωτήσεις για την ημέρα του, τις επιδόσεις του στο σχολείο και την κοινωνική του ζωή. Ξαφνικά, οι ερωτήσεις αυτές του φαίνονται παρεμβατικές. Αντί να ρωτάτε, φροντίστε να ακούτε αυτά που το παιδί σας είναι διατεθειμένο να μοιραστεί μαζί σας. Όσο περισσότερο ακούτε, χωρίς να ασκείτε κριτική, τόσο πιο εύκολο θα του είναι να σας εμπιστευθεί περισσότερο.

Ξανά: Μην κριτικάρετε

Σε αυτή τη στιγμή της ζωής του, το παιδί σας είναι πολύ ευαίσθητο στην κριτική, και παρακολουθεί τη συμπεριφορά σας (και τα λόγια σας, ειδικά για τα υπόλοιπα παιδιά) για να καταλάβει αν είστε ιδιαίτερα επικριτικοί.

Παρακολουθήστε μαζί αυτά που τους αρέσουν

Μια καλή τακτική για να μπορείτε πάντα να συζητάτε θέματα που μπορεί να θεωρούνται ταμπού είναι να παρακολουθείτε με το παιδί σας τις ταινίες ή τις σειρές που τους αρέσουν. Μπορούν να προκύψουν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με το πώς τα μέσα παρουσιάζουν τους έμφυλους ρόλους και σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, και μπορείτε να περάσετε γνώση στο παιδί σας χωρίς να κριτικάρετε και χωρίς να νιώσουν ότι τους κάνετε κήρυγμα.

Sex and drugs and rock ‘n’ roll

Τα πιο ταμπού, απαγορευτικά θέματα; Όχι. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί σας να γνωρίζει σχετικά με το σεξ, και ειδικά για την ασφάλεια, όπως και για τη χρήση ουσιών. Σε αυτές τις ηλικίες, το παιδί σας αρχίζει να ανακαλύπτει σιγά-σιγά τη σεξουαλική του ταυτότητα, και πρέπει να είστε διατεθειμένοι να του εξηγήσετε ό,τι χρειάζεται, και – για ακόμη μια φορά – να μην ασκήσετε σκληρή κριτική, αλλά κατανόηση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα