Η καλή συμπεριφορά και η ευγένεια είναι στοιχεία που το παιδί μας πρέπει να μάθει από μικρό. Ποια είναι όμως η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε να του μαθαίνουμε τα βασικά; Και πώς πρέπει να εξελίσσεται με τα χρόνια αυτή η διαδικασία;

Στα πρώτα δύο έτη


Τα παιδιά σε αυτή την τόσο μικρή ηλικία μαθαίνουν ταυτόχρονα πολλά πράγματα—από το σωστό περπάτημα μέχρι τις πρώτες τους προτάσεις, οπότε ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε είναι να του μάθετε μερικές… μαγικές λέξεις που θα το βοηθούν σε όλη του τη ζωή: ευχαριστώ και παρακαλώ. Χρησιμοποιήστε λούτρινα κουκλάκια για να του δείξετε πώς μιλούν με ευγένεια. Μάθετέ του να ζητάει συγγνώμη αν ρεύεται και συγγνώμη αν κάνει κάτι απρεπές—αλλά να είστε υπομονετικοί. Μείνετε στις ευγενικές παραινέσεις για την ώρα. Ένας καλός τρόπος, επίσης, να του μάθετε από νωρίς ότι όλοι πρέπει να βοηθούν στο καθάρισμα του τραπεζιού μετά το φαγητό είναι να το ενθαρρύνετε να σας δίνει το πιάτο του αφού τελειώσει.

Όταν είναι τριών έως έξι ετών

Ξεκινά ο παιδικός σταθμός, το παιδί σας κάνει τους πρώτους του φίλους και αρχίζει να ανακαλύπτει τη θέση του στον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να επικοινωνεί ευγενικά με τους δασκάλους του και με τα άλλα παιδιά. Στο σχολείο, πρέπει να μάθει ότι σηκώνουμε το χέρι μας για να πάρουμε άδεια πριν μιλήσουμε, και πως είναι αγενές να διακόπτουμε τους άλλους. Διδάξτε του ότι είναι καλό να μοιράζεται τα παιχνίδια του, επειδή το παιχνίδι πρέπει να είναι δίκαιο. Δεν πρέπει να χτυπά τα άλλα παιδιά όταν εκνευρίζεται, και να μην προσβάλει τους ανθρώπους. Στο σπίτι, μάθετέ του σιγά-σιγά να μαζεύει μόνο του παιχνίδια και άπλυτα ρούχα, καθώς δεν πρέπει να πιστεύει ότι απλά θα τρέχετε από πίσω του κάθε φορά. Και, ξανά, δεν σταματάμε να υπενθυμίζουμε την σημασία της λέξης ;;ευχαριστώ;;. Τέλος, δώστε σημασία στο να του μάθετε πώς να συστήνεται σωστά, ειδικά αν έχετε παρατηρήσει ότι νιώθει ντροπαλό μπροστά σε ξένους. Μάθετέ του να δίνει το χέρι, να συστήνεται με το όνομά του, αλλά και πώς να αποκαλεί τους μεγαλύτερούς του.

Όταν είναι επτά έως δέκα ετών

Εδώ τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να γίνονται πιο πολύπλοκα. Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει εξάσκηση στο γράψιμο αλλά και να μάθει για την ευγένεια, με το να γράφετε μαζί του ευχαριστήριες σημειώσεις, για παράδειγμα στα υπόλοιπα παιδιά που ήρθαν στο πάρτι γενεθλίων του. Στο σχολείο, ενισχύστε την αίσθηση δικαιοσύνης, και αν το παιδί σας παίζει με μικρότερα παιδιά, μάθετέ του ότι είναι πολύ σημαντικό να τους φέρεται ευγενικά και ως ίσους. Επιπλέον, σιγά-σιγά μπαίνουν στο πρόγραμμα ομαδικά παιχνίδια, άρα το παιδί σας θα μάθει πως και το να χάνει είναι στο πρόγραμμα, και πως πρέπει να το αποδεχόμαστε με χάρη, και όχι με πικρία και εκνευρισμό. Επιπλέον, είναι μια περίοδος που το παιδί σας θα αρχίσει να ψάχνει τις κλίσεις του, συνεπώς βοηθήστε το να διαλέξει μια εξωσχολική δραστηριότητα που το βοηθά να είναι ο καλύτερος εαυτός του. Τέλος, αυτή είναι η περίοδος που το παιδί σας θα αρχίσει να νιώθει έντονη περιέργεια για τα πράγματα των άλλων, όπως και αίσθηση κτητικότητας για τα δικά του. Πρέπει να του διδάξετε την αξία του σεβασμού στους άλλους και στην ιδιοκτησία τους, αλλά και σχετικά με τον προσωπικό χώρο. Μάθετέ του να ζητά πάντα την άδεια πριν αγγίξει ή πάρει κάτι που δεν του ανήκει. Και, φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι πρέπει πάντα να χτυπάμε τις πόρτες προτού τις ανοίξουμε—αυτό ισχύει και για εσάς!

Όταν είναι έντεκα έως δεκατριών ετών

Αρχίζουμε να μπαίνουμε στην προεφηβεία, και ξεκινούν τα δύσκολα. Το παιδί σας πρέπει να μάθει να είναι καλός καλεσμένος, όταν για παράδειγμα κάνει μια επίσκεψη στα σπίτια των φίλων του και ότι πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες των γονιών τους. Στο τραπέζι, πρέπει να είναι ευγενικό. Όταν μιλάει με άλλους ανθρώπους, πρέπει να ακούει προσεκτικά και να μιλά με σεβασμό και ευγένεια. Θυμίστε του ότι οι κακές λέξεις δεν επιτρέπονται, και πως – ακόμα και αν είναι καλεσμένο κάπου – πρέπει πάντα τουλάχιστον να προσφέρεται να μαζέψει τα δικά του πράγματα—είτε είναι το πιάτο του είτε τα παιχνίδια του.

Όταν είναι δεκατεσσάρων με δεκαοκτώ ετών

Τα χρόνια της εφηβείας. Πρακτικά, το παιδί σας δύσκολα θα “μάθει” παραπάνω πράγματα σε αυτά τα χρόνια—όλοι μας άλλωστε βγάζουμε έναν επαναστάτη από μέσα σας την περίοδο αυτή. Και όμως, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να του μιλάτε για τον σεβασμό. Ακούστε το προσεκτικά όταν σας μιλά, και πείτε του ότι περιμένετε την ίδια συμπεριφορά. Θυμίστε του να είναι πάντα στην ώρα του και να μην καθυστερεί. Διδάξτε του να φέρεται με ευγένεια και σεβασμό στους ηλικιωμένους. Τέλος, προσπαθήστε να μην είστε τόσο παρεμβατικοί στη ζωή του, καθώς αποκτά σιγά-σιγά πλήρη συνείδηση της προσωπικότητάς του.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού