Όλοι έχουμε ζήσει μέρες που η διάθεσή μας ήταν πραγματικά στα χειρότερά της. Τίποτα δεν πήγαινε καλά, όλος ο κόσμος νιώθαμε ότι ήταν εναντίον μας και είχαμε τεράστια ανάγκη να κλείσουμε με δύναμη κάποια – οποιαδήποτε – πόρτα. Όλοι έχουμε κακές μέρες, ίσως και χωρίς λόγο. Τι συμβαίνει όμως όταν οι κακές μέρες συνεχίζονται; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του να έχουμε συνέχεια άσχημη διάθεση;

Τι προκαλεί την κακή διάθεση;

Η πίεση της καθημερινότητας, όπως και οι απρόσμενες αλλαγές της ρουτίνας μας ευθύνονται – τις περισσότερες φορές – για την κακή μας διάθεση. Πολλές φορές η δική μας επιθυμία να τα κάνουμε όλα τέλεια στρέφεται εναντίον μας, μιας και αργά ή γρήγορα συνειδητοποιούμε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ο ύπνος. Αν δεν κοιμόμαστε αρκετά, και αν ο ύπνος μας είναι κακός, τότε τα επίπεδα ενέργειάς μας θα βρίσκονται χαμηλά, και μαζί και η διάθεσή μας. Και κάπως έτσι ξεκινά ένας δυσάρεστος φαύλος κύκλος, στον οποίο μπλέκεται και η (κακή) διατροφή, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να μην μπορούμε να ζήσουμε ούτε μια στιγμή ησυχίας. Πότε όμως η κακή διάθεση είναι κάτι παραπάνω; Πότε αρχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα;

Αν βιώνετε κακή διάθεση, ευερεθιστότητα, αισθήματα απόγνωσης ή τεράστιας βαρεμάρας για αρκετό καιρό—γύρω στις δύο εβδομάδες—μιλήστε με τον γιατρό σας. Μερικές φορές, αυτά μπορούν να είναι συμπτώματα κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη είναι πολύ πιο επικίνδυνη από το να έχουμε απλώς μεγάλες περιόδους κακής διάθεσης. Μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα οργής, σε απάθεια και, το χειρότερο, στην αυτοκτονία. Αν τα συμπτώματά σας έχουν αρχίσει να σας ανησυχούν, ή να σας φαίνονται παράξενα, μιλήστε με έναν ειδικό, που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά και να επιστρέψετε στην φυσιολογική σας καθημερινότητα.

Πώς μπορώ να ξεπεράσω την κακή διάθεση;

Οι κακές αυτές μέρες όχι απλά μας αφήνουν χωρίς ενέργεια και όρεξη να κάνουμε πράγματα, αλλά μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ζωή και στην υγεία μας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κακή διάθεση.

  • Προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι ή κάποιον που σας ευχαριστεί και σας γεμίζει ευγνωμοσύνη. Σταματήστε τις κακές σκέψεις προτού εξελιχθούν, με το να θυμάστε τα καλά κομμάτια της ζωής σας.
  • Κάντε μια καλή πράξη. Σκεφτείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον σήμερα, και κάντε το πράξη, ακόμα κι αν είναι κάτι μικρό. Οι καλές πράξεις – επιβεβαιωμένα – μας φτιάχνουν την διάθεση.
  • Ακούστε μουσική που σας ανεβάζει. Βάλτε ακουστικά, τις αγαπημένες σας playlist και βγείτε μία βόλτα—ειδικά αν έχετε φύση κοντά στο σπίτι σας.
  • Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι. Σχεδόν όλοι μας βιώνουμε αλλαγές στην διάθεση που μας εξαντλούν, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που η επικαιρότητα τρέχει με όλο και πιο… αλλοπρόσαλλους ρυθμούς.
  • Μιλήστε με κάποιον, ακόμα κι αν θέλετε απλά να ξεσπάσετε. Μιλήστε με κάποιον φίλο σας, που θα σας ακούσει με προσοχή και θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει. Μην κρατάτε αυτά που νιώθετε μέσα σας, καθώς θα γίνουν πολύ χειρότερα.
  • Κάντε γυμναστική. Είναι από τα πιο “δυνατά” φάρμακα εναντίον της κακής διάθεσης, αλλά και της κατάθλιψης.
  • Κοιμηθείτε αρκετά. Κάντε μια προσπάθεια να φτιάξετε το πρόγραμμα του ύπνου σας, να κοιμάστε σε χώρο που είναι ήσυχος και σκοτεινός, χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές. Και, στο τέλος…
  • Κλάψτε. Μερικές φορές, αυτό το ξέσπασμα είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε για να πετάξουμε από πάνω το άγχος που μας έχει πνίξει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας