Ζούμε σε μια κοινωνία που πιέζει τις γυναίκες από πολύ μικρή ηλικία να φτάσουν κάποια συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς. Αυτά τα πρότυπα ομορφιάς θα λέγαμε πως είναι περίπου το ίδιο ρεαλιστικά με τις δεκάδες ταινίες με σούπερ ήρωες που βγαίνουν κάθε χρόνο.

Κι όμως, δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε το παιδί μας από αυτά τα πρότυπα, και αργά ή γρήγορα θα ακούσουμε την κόρη μας να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το βάρος της. Πώς πρέπει να αντιδράσουμε εκείνη τη στιγμή; Σύμφωνα με μια καινούρια μελέτη, οι γονείς θα ήταν καλό να μην συζητούν αυτά τα θέματα με τα παιδιά τους. Από την άλλη πλευρά, όταν το παιδί μας δεν είναι ικανοποιημένο με την εμφάνισή του, τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον είναι πολλά. Δεν γίνεται να αγνοήσουμε τα αρνητικά αυτά σχόλια. Συνεπώς, ίσως μια εναλλακτική στρατηγική να ήταν η καλύτερη λύση.

Δείχνουμε, αλλά δεν μιλάμε

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας γονιός – όχι μόνο στο θέμα των κιλών – είναι να αποτελεί σωστό πρότυπο. Τα παιδιά αντιγράφουν την συμπεριφορά και τις ιδέες των γονιών τους, ακόμα και στην επαναστατική, γεμάτη αμφισβήτηση εφηβεία. Αν λοιπόν θέλετε η κόρη σας να μην αποκτήσει εμμονή με τα κιλά της, πρέπει να της το δείξετε με το να είστε θετικοί, και να διδάσκετε την αποδοχή. Αν το καλοσκεφτείτε, είναι το ίδιο πράγμα με το να διδάσκετε στο παιδί σας καλοσύνη και ευγένεια. Μην κάνετε ποτέ αρνητικά σχόλια για την εμφάνιση των άλλων ανθρώπων, είτε έχουν παραπανίσια κιλά, είτε είναι πολύ αδύνατοι. Το παιδί σας πρέπει να μάθει ότι όλα τα σώματα είναι καλά σώματα, και αυτό που προέχει είναι η υγεία.

Άλλη οπτική

Αν η κόρη σας κάνει κάποιο σχόλιο κριτικάροντας την εμφάνισή της, προσπαθήστε να την βοηθήσετε να δει το ζήτημα διαφορετικά. Συγκεκριμένα, αντί να εστιάζετε στο πώς δείχνει, ρωτήστε την πώς αισθάνεται. Αισθάνεται υγιής;

Προσέξτε τα λόγια σας

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η χρήση των λέξεων είναι πάρα πολύ σημαντική. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως “κοκαλιάρης”, “χοντρός”, “παχύσαρκος”. Αντιθέτως, μιλήστε για θέματα υγείας. Μάθετε στο παιδί σας την αξία των διαφορετικών θρεπτικών συστατικών από μικρή ηλικία, και πώς μια υγιεινή διατροφή μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας και το σώμα μας, χωρίς να νιώθουμε την ανάγκη να μένουμε προσκολλημένοι σε ανούσια, σεξιστικά πρότυπα ομορφιάς.

Λίγα λόγια και καλά

Στην περίπτωση που η κόρη σας έρθει και σας ρωτήσει ξεκάθαρα αν πιστεύετε ότι έχει παραπανίσια κιλά, μην κάνετε μια μεγάλη συζήτηση που δεν θα καταλήξει πουθενά· θα κάνετε την κατάσταση ακόμα πιο άβολη. Παραμείνετε ψύχραιμοι, ακούστε τους προβληματισμούς της με προσοχή και απαντήστε της ευγενικά και χωρίς υπερβολές. Έτσι, θα είναι πολύ πιο εύκολο να νιώσει πως μπορεί να σας ανοιχτεί για τέτοια ζητήματα.

Δώστε της την επιλογή

Ναι, θα ήταν πολύ καλό να μπορούσαν όλοι οι γονείς να πείσουν τα παιδιά τους να παραμείνουν πιστά σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Και δεν πρόκειται να καταφέρετε τίποτα με τον καταναγκασμό. Δώστε στο παιδί σας την επιλογή της υγιεινής διατροφής, με το να κάνετε κι εσείς καλύτερες επιλογές, και να έχετε στο σπίτι πάντα διαθέσιμα υγιεινά σνακ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]