Το στρες βρίσκεται καθημερινά στη ζωή μας, και σε μικρές δόσεις μπορεί να είναι κινητήρια δύναμη για πολλούς ανθρώπους. Τι συμβαίνει όμως όταν τα επίπεδα του στρες βρίσκονται εκτός ελέγχου; Πώς θα προσπαθήσει να μας δείξει το σώμα μας ότι έχουμε άμεσα ανάγκη να χαλαρώσουμε και να βρούμε μια εναλλακτική λύση;

Έχετε τακτικά πονοκεφάλους

Πολλές φορές, όταν έχουμε πονοκέφαλο, αυτό οφείλεται στην ένταση που προκαλείται από το να σφίγγουμε το σαγόνι μας, να “μαζεύουμε” τον αυχένα μας ή να τρίζουμε τα δόντια μας—τρεις πολύ κοινές αντιδράσεις στο στρες, που συνήθως δεν καταλαβαίνουμε καν ότι κάνουμε.

Πόνοι στο σώμα

Όταν είμαστε πολύ αγχωμένοι, το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα δραστηριοποιείται, με τη γνωστή αντίδραση “επίθεσης ή φυγής”. Ο οργανισμός μας στέλνει αίμα σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, που αυξάνουν την ένταση, ώστε να μας προετοιμάσουν να αντιδράσουμε. Αν δεν κάνουμε, όμως, τίποτα, όπως συμβαίνει συνήθως σε περιπτώσεις χρόνιου στρες που δεν σχετίζονται με όντως επικίνδυνες καταστάσεις, οι μύες μας αρχίζουν να πονάνε.

Αρρωσταίνετε συχνά

Αν νιώθετε συνέχεια άρρωστοι ή έτοιμοι να κρυώσετε, ο φταίχτης μπορεί να είναι το στρες. Η ορμόνη κορτιζόλη, που εκκρίνεται όταν αγχωνόμαστε, καταπιέζει τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Σε περιπτώσεις χρόνιου στρες, αυτές οι μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη.

Έχετε φαγούρα συχνά

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά το στρες αυξάνει τις φλεγμονές του δέρματος, προκαλώντας την αίσθηση κνησμού—αυξάνοντας ταυτόχρονα την ευαισθησία του δέρματος στην αφή.

Εξάρσεις ακμής

Ναι, το στρες δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά ξεσπάσματα ακμής, ακόμα και σε άτομα που έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα. Αν μη τι άλλο, εμείς αυτό το θεωρούμε τον σημαντικότερο λόγο να βρούμε τρόπους να το διαχειριστούμε.

Ιδρώνετε συνεχώς

Το ξέρατε πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ιδρώτα από την κούραση και τη ζέστη και στον ιδρώτα από το στρες; Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ιδρώτας που προκαλείται από το στρες είναι εξελικτικό χαρακτηριστικό και αναπτύχθηκε για να… προειδοποιεί τους γύρω μας, ενώ προκαλείται από την αδρεναλίνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]