Η γενναιοδωρία είναι μεγάλη αρετή. Οι άνθρωποι που νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους ζουν πιο ευτυχισμένοι, και έχει αποδειχθεί μέσα από αρκετές μελέτες ότι είναι πιο επιτυχημένοι. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να διδάξουμε αυτές τις αξίες στο παιδί μας από νωρίς. Και βρήκαμε τους κατάλληλους τρόπους για να το καταφέρουμε, χωρίς να αισθανθεί ότι του κάνουμε κήρυγμα.

Μιλήστε για την ευγένεια

Ναι, είναι σημαντικό το παιδί σας να αριστεύει στο σχολείο και στις δραστηριότητές του, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό να του δείξετε πως η πρωτιά δεν είναι το παν. Αυτό που έρχεται πάντα πρώτο είναι η αγάπη, η ευγένεια και η προσπάθεια να είμαστε σωστοί απέναντι στους συνανθρώπους μας.

Κάντε το ίδιο

Τα παιδιά μιμούνται την συμπεριφορά των γονιών τους. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αποδεικνύετε έμπρακτα στο παιδί σας ότι αυτές οι αρετές έχουν τεράστια σημασία. Από τις πιο μικρές, αυτονόητες κινήσεις (π.χ. να πάρετε τηλέφωνο έναν φίλο σας που είναι άρρωστος και να ρωτήσετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε), μέχρι και τις πιο μεγάλες (π.χ. εθελοντισμός), το παιδί σας πρέπει να παίρνει το καλό παράδειγμα από εσάς.

Ένα απλό κουτί…

Τοποθετήστε ένα κουτί κάπου στο σπίτι σας, στο οποίο θα αφήνετε μέσα αντικείμενα που δεν έχετε πια ανάγκη, όπως παλιά παιχνίδια, ρούχα ή βιβλία. Κάθε φορά που γεμίζει το κουτί, δίνετε τα περιεχόμενά του σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Η ευγνωμοσύνη είναι σημαντική

Κάθε φορά που το παιδί σας κάνει κάποια καλή, ευγενική πράξη προς κάποιον άλλο, μην ξεχνάτε να το ευχαριστείτε για την καλοσύνη του.

Κάντε εθελοντισμό

Για παράδειγμα, βοηθήστε σε κάποιο συσσίτιο. Κάντε το όλοι μαζί, σαν οικογένεια, ώστε το παιδί σας να μάθει από νωρίς ότι το να προσφέρουμε σε κόσμο είναι κάτι σωστό και όμορφο.

Κάντε το τακτικά

Με το να κάνετε μια φορά τον χρόνο κάτι φιλανθρωπικό, το παιδί σας δεν πρόκειται να καταλάβει πολλά. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να εισάγετε το πνεύμα γενναιοδωρίας στην καθημερινότητά σας, για παράδειγμα, φτιάχνοντας ένα ωραίο γεύμα για έναν άρρωστο γείτονα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ