Την Τρίτη συνέβη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, σε μια συναυλίας της Ariana Grande. Σκοτώθηκαν 22 άτομα, ενώ πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν. Ακόμα χειρότερα, πολλά από τα θύματα ήταν παιδικής ή εφηβικής ηλικίας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας για μια τέτοια τραγωδία, και δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς μπορεί να νιώθει ένας γονιός για αυτό.

Είναι δύσκολο για έναν γονιό να μιλήσει στο παιδί του για αυτά τα ζητήματα, να εξηγήσει τι συμβαίνει ή γιατί. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε τέτοια θέματα. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες, λοιπόν…

Ειλικρίνεια

Μην αναπαράγετε ψευδείς πληροφορίες. Καθίστε με τα παιδιά σας και προσπαθήστε να μάθετε τις εξελίξεις από έγκυρες πηγές, και όχι από σελίδες που απλώς αναδημοσιεύουν clickbait. Μιλήστε με το παιδί σας για πράγματα που μπορεί να καταλάβει, αναλόγως την ηλικία του, και ρωτήστε το τι ξέρει ή τι έχει ακούσει για το συμβάν.

Απαντήστε σε ό,τι σας ρωτάει…

…και μόνο σε αυτό. Οι ενήλικες πολλές φορές αρχίζουμε να μιλάμε χωρίς σταματημό για σοβαρά ζητήματα, ειδικά αν υπάρχει συναισθηματική φόρτιση, και αυτό θα κάνει το παιδί να νιώσει ακόμα πιο μπερδεμένο και φοβισμένο.

Αναγνωρίστε αυτά που νιώθει

Είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να εκφράσει ανησυχία, φόβο, στρες. Και αυτά τα αισθήματα είναι αληθινά και δικαιολογημένα. Πρέπει να θυμάστε πάντα πως δεν πρέπει να κρίνετε τα αισθήματα του παιδιού σας, αλλά να του δίνετε την συμπαράσταση που χρειάζεται.

Μειώστε την έκθεση του παιδιού στα μέσα

Είναι καλύτερο το παιδί σας να μαθαίνει πληροφορίες από έγκυρες πηγές παρά να βομβαρδίζεται από παντού με ψευδείς πληροφορίες, ειδικά αν το παιδί σας είναι στην ηλικία που έχει αποκτήσει ήδη smartphone και έχει πρόσβαση σε social media.

Μιλήστε για τις πιθανότητες

Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε ως οικογένεια για το τι θα μπορούσατε να κάνετε σε περίπτωση κινδύνου. Για παράδειγμα, αν βρισκόσασταν σε μια συναυλία και τύχαινε να χωριστείτε σχεδιάστε ένα πλάνο που θα σας κρατήσει όλους ασφαλείς, χωρίς όμως να το παρουσιάζετε ως μια ζοφερή πραγματικότητα. Η βία είναι κάτι που συμβαίνει, αλλά με το να σκύβουμε το κεφάλι και να την αποδεχόμαστε, έχουμε χάσει. Το παιδί σας πρέπει πάντα να θυμάται ότι υπάρχει ελπίδα, και άνθρωποι που παλεύουν για να αλλάξει ο κόσμος, προς το καλύτερο αυτή τη φορά…

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κορωνοϊός: Η Ιταλία τίμησε τη μνήμη των νεκρών της CoViD
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας