Χάνετε μαλλιά; Έχετε πάρει βάρος, φαινομενικά από το πουθενά; Και γιατί υπάρχει ένα εξάνθημα στο χέρι σας; Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ο φταίχτης πίσω από αυτά τα συμπτώματα που δεν μπορείτε να εξηγήσετε να είναι το υπερβολικό σας στρες. Ας ρίξουμε μια ματιά στα παράξενα αυτά συμπτώματα, και γιατί συμβαίνουν.

Πέφτουν τα μαλλιά

Ο μέσος άνθρωπος χάνει 100 με 200 τρίχες από τα μαλλιά του καθημερινά, αλλά τα αυξημένα επίπεδα στρες μπορούν να αυξήσουν αυτό το νούμερο κατακόρυφα. Μπορεί να πέφτουν ολόκληρες τούφες, και όλο αυτό να διαρκέσει μέχρι και τρεις μήνες. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει να κάνει με τις ορμόνες του στρες, αλλά κανείς δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει το φαινόμενο εντελώς.

Οι ασθένειες διαρκούν περισσότερο

Αν κολλήσετε ένα κρύωμα το οποίο δεν λέει με τίποτα να φύγει, το στρες παίζει ρόλο. Τα αυξημένα επίπεδα στρες προκαλούν μεγάλο κακό στην δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, προξενούν φλεγμονές και κάνουν τον οργανισμό να αντιδρά πολύ πιο βίαια σε περίπτωση μόλυνσης από κάποιον μικροοργανισμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εξωτερικές πληγές ή τα κοψίματα, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν όταν βιώνουμε πολύ έντονο στρες.

Το πεπτικό σύστημα απορρυθμίζεται

Το ισχυρό στρες προκαλεί τεράστια βλάβη στο πεπτικό σύστημα, κάνοντάς μας να πηγαίνουμε πολύ συχνά (και χωρίς να το περιμένουμε) στην τουαλέτα. Είναι πιθανό να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως ναυτία, διάρροια, ακόμα και εμετό, αναλόγως του εσωτερικού οργάνου που θα προσβληθεί από το στρες.

Δερματικά προβλήματα

Το στρες μπορεί να προκαλέσει έξαρση διάφορων δερματικών συμπτωμάτων, από ακμή μέχρι εξανθήματα. Η ακμή οφείλεται στα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλη, καθώς κάνει τους αδένες που παράγουν τα έλαια του δέρματος να υπερλειτουργούν.

Δυσκολίες στην αναπνοή

Το πολύ υψηλά επίπεδα στρες έχουν συσχετιστεί με κρίσεις άσθματος και άλλες δυσκολίες στην αναπνοή. Πολλοί ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο έπειτα από μια σφοδρή κρίση άσθματος δήλωσαν πως βίωναν έντονο στρες νωρίτερα.

Προβλήματα στην όραση

Υπάρχει πιθανότητα η όρασή σας να γίνεται πού και πού θολή, καθώς το στρες μπορεί να βλάψει την σωστή κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, στον εγκέφαλο και στα μάτια. Ένα ακόμα σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι να “παίζει” το μάτι σας.

Αύξηση βάρους

Από την στιγμή που βιώνουμε έντονο στρες, το σώμα μας ξεκινά να κάνει κατακράτηση λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Όσο περισσότερο αυξάνεται το λίπος στην κοιλιά, τόσο αυξάνονται και οι φλεγμονές στον οργανισμό. Την ίδια στιγμή, οι ορμόνες του στρες μας κάνουν να πιστεύουμε πως χρειαζόμαστε τροφές με λιπαρά και ζάχαρη, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που σπάει πολύ δύσκολα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;